ΣΧΟΛΕΙΟ
2o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Β/ΘΜΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ
26450 23380
ΦΑΞ
26450 23380
e-mail
mail@2gym-lefkad.lef.sch.gr
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΒΑΡΔΑΝΙΑ
311 00 ΛΕΥΚΑΔΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
http://2gym-lefkad.lef.sch.gr
ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Π.Ο.
26
ΤΑΞΗ
A', B' & Γ'
ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΤΗ
2004-05, 2005-06
ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
"ΤΑ ΚΟΧΥΛΙΑ & Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ"
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Μαρία Μπράνη
Αθανάσιος Μάνθος
Κωνσταντίνα Παναρίτου
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ:

Το σχολείο μας επί σειρά ετών υλοποιεί προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με σημαντική συνεισφορά στην ευαισθητοποίηση των μαθητών και της τοπικής κοινωνίας σε ζητήματα περιβάλλοντος.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αναφέρεται στον πλούτο ζωής που συναντάμε στο θαλάσσιο περιβάλλον και στην αειφόρο ανάπτυξη του τόπου μας.

Στις παραλίες του νησιού μας, ανάμεσα στα βότσαλα ανακαλύπτουμε και συλλέγουμε κοχύλια με απίστευτη ποικιλία και ομορφιά. Φυσικό ήταν να γεννηθεί το ενδιαφέρον για τους οργανισμούς αυτούς και εκφράσαμε την επιθυμία να βρούμε στοιχεία και να τους μελετήσουμε, όπως επίσης με τη δουλειά μας να καταθέσουμε και να υποστηρίξουμε την πρότασή μας για δημιουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Λευκάδα, στη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Αναζητήσαμε και βρήκαμε πληροφορίες για τη σημασία των θαλασσίων ασπόνδυλων, τη διατήρηση των κελυφών τους στο χρόνο ως απολιθώματα, τη ζωή και τη βιολογία τους, τη θέση τους στην τροφική αλυσίδα και τη βιοποικιλότητα, την επίδραση που ασκεί το περιβάλλον στη διαμόρφωση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους.

Επισκεφτήκαμε Μουσεία Φυσικής Ιστορίας, εκφραστήκαμε κατασκευάζοντας καλλιτεχνικές δημιουργίες με κοχύλια.

Συλλέξαμε κοχύλια από τις παραλίες μας, και συγκεντρώσαμε και άλλα από ιδιωτικές συλλογές, που ευγενικά μας παραχωρήθηκαν και τα φωτογραφίσαμε. Η σημαντικότερη όμως δουλειά μας ήταν η αναγνώριση των περισσοτέρων από αυτά με τη βοήθεια βιβλίων και ειδικού, η περιγραφή της μορφής τους και η εύρεση στοιχείων για το βιότοπο, τη διατροφή και τα χαρακτηριστικά τους. Συγκεντρώσαμε και οργανώσαμε όλο αυτό το υλικό και μπορούμε να το καταθέσουμε ως αρχική συνεισφορά σε ενδεχόμενη δημιουργία Μουσείου από το Δήμο Λευκάδας ή άλλο φορέα (Δημόσια ή σχολικές βιβλιοθήκες κ.λπ.).

Κατασκευάσαμε ιστοσελίδα με στοιχεία του προγράμματός μας για προβολή και δημοσιοποίηση της Π.Ε. Τέλος παρουσιάσαμε δημόσια τα αποτελέσματα του προγράμματός μας σε εκδήλωση στο Δημαρχείο της πόλης μας, όπου παραβρέθηκαν φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΜΜΕ, τοπικό κανάλι τηλεόρασης και πλήθος κόσμου.

Εμείς η περιβαλλοντική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Λευκάδας ενημερωθήκαμε και ενημερώσαμε και άλλους, ευαισθητοποιηθήκαμε για την ανάγκη διατήρησης του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, ενεργοποιηθήκαμε για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας.

ΣΤΟΧΟΙ:

Βασικοί στόχοι:

- Να γνωρίσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον του τόπου μας, το φυσικό πλούτο του και την ποικιλία οργανισμών

- Να ευαισθητοποιηθούμε για την προστασία του και να ευαισθητοποιήσουμε και άλλους

- Να δραστηριοποιηθούμε για την ανάδειξη του πλούτου της θαλάσσιας ζωής, στη βάση βιώσιμης ανάπτυξης

ΜΕΘΟΔΟΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:

Κατά την υλοποίηση του προγράμματος εφαρμόστηκαν οι αρχές και αρκετές μέθοδοι της Π.Ε. όπως μέθοδος project, Μελέτης Πεδίου, Περιβαλλοντικό Μονοπάτι, Επίλυσης Προβλήματος, Μελέτη Περίπτωσης. Ο χρόνος υλοποίησης διήρκεσε δύο σχολικά έτη.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΔΡΑΣΕΙΣ:

- Αναζήτηση πηγών στη βιβλιογραφία και το διαδίκτυο
- Συλλογή, συντήρηση, οργάνωση των κοχυλιών
- Αναγνώριση - Συστηματική κατάταξη των οργανισμών, φωτογράφιση
- Επίσκεψη στο Θαλασσινό Μουσείο Λυγιάς Λευκάδας
- Χειροτεχνίες, καλλιτεχνικές δημιουργίες
- Επεξεργασία επιλεγέντος υλικού σε Η/Υ
- Κατάθεση δημόσια πρότασης για τη δημιουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Λευκάδα στη βάση βιώσιμης ανάπτυξης
- Παρουσίαση του προγράμματος στο Δημαρχείο της πόλης μας με την παρουσία φορέων της τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΜΜΕ, τοπικό κανάλι τηλεόρασης και πλήθος κόσμου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: