ΣΧΟΛΕΙΟ
6/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΙΧΙΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Α/ΘΜΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ
24670 72250
ΦΑΞ
24670 72250
e-mail
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΤΟΙΧΙΟ 520 59
ΚΑΣΤΟΡΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Π.Ο.
28
ΤΑΞΗ
Ε' & ΣΤ'
ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΤΗ
2004-05, 2005-06
ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
"Η ΦΥΣΗ ΑΓΑΠΑ ΤΗΝ ΠΟΙΚΙΛΙΑ"
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Γεώργιος Μασλάρης
Άννα Γροσδάνη
Σταμάτης Σαληκυριάκος
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ


Μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει προσπάθεια οι μαθητές να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τη βιοποικιλότητα και την τεράστια σπουδαιότητά της για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη. Προσεγγίζοντας θεωρητικά το θέμα θα γίνει αναφορά στην έννοια της βιοποικιλότητας που αναφέρεται στην ποικιλία ειδών κι οικοσυστημάτων, στη γενετική και πολιτισμική ποικιλία. Θα τονιστεί ιδιαίτερα πως από τη μια ένα αστείρευτο απόθεμα γνώσεων που αφορούν την ιατρική, τη γεωργία, τη βιομηχανία, τη γενετική μηχανική εμπεριέχεται στα φυτά, στα ζώα και στους μικροοργανισμούς και από την άλλη η σημασία της ποικιλίας ως βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός συστήματος αυτοελέγχου το οποίο αμύνεται αποτελεσματικά στις μεταβολές του περιβάλλοντος.

Θα γίνει σύνδεση της βιοποικιλότητας με δύο σημαντικά ζητήματα στη ζωή μας, την παρασκευή φαρμάκων για τη θεραπεία ασθενειών και την καλλιέργεια της γης. Κάνοντας συγκριτική μελέτη του τρόπου διαχείρισης του περιβάλλοντος και της φιλοσοφίας των ανθρώπων στους παραδοσιακούς οικισμούς (πρόγραμμα Π. Ε. σχ. έτους 2003-04) και του αντίστοιχου τρόπου από το σύγχρονο άνθρωπο, θα αναζητηθούν τα αίτια αυτής της στάσης προσδοκώντας ως αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας να ξεκινήσει η οικοδόμηση μιας διαφορετικής κοσμοαντίληψης ως προς τη σχέση των μαθητών με το φυσικό κόσμο.

Συγκεκριμενοποιώντας το θέμα του προγράμματος σε τοπικό επίπεδο θα ασχοληθούμε με τη βιοποικιλότητα κυρίως των οικοσυστημάτων του Ν. Καστοριάς. Μέσα από μελέτες πεδίου σε διάφορα οικοσυστήματα (δάσος οξυάς, δάσος κωνοφόρων και μεικτό δάσος, παραλίμνιο δάσος, λίμνη, νερολίβαδα, αγροτικές εκτάσεις κ.ά.), θα γίνει προσπάθεια ανάδειξης της τοπικής ποικιλομορφίας, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι σπάνια και απειλείται άμεσα. Στα πλαίσια αυτών των δραστηριοτήτων θα αναφερθούμε στα απειλούμενα είδη της περιοχής μας και στις προσπάθειες που γίνονται για τη διάσωσή τους.

Τέλος αποτυπώνοντας εικαστικά το θέμα του προγράμματος θα κατασκευαστεί από τους μαθητές μακέτα με την οποία θα αποτυπώνεται η βιοποικιλότητα του Ν. Καστοριάς και μέσα από την τεχνική του κολλάζ θα παραχθούν αφίσες που θα αναφέρονται στην ποικιλία ειδών κι οικοσυστημάτων, γενετικής και πολιτισμικής ποικιλίας που όλες μαζί θα συνθέσουν την αφίσα του τίτλου του προγράμματος.

• Ονοματεπώνυμα μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα:

1. Αφροδίτη Στεργίου
2. Θεοδότα Κολλίγα
3. Δημήτριος Καρατζιός
4. Δήμητρα Τσαντάρη
5. Χρυσούλα Μωυσιάδου
6. Θωμαή Τζιάρα
7. Αθηνά Πάπου
8. Μαρία Τσιασοπούλου
9. Αναστασία Σιστοβάρη
10. Γιώργος Τζιάρας
11. Νίκος Τραϊανού
12. Γιάννης Χατζής
13. Τάσος Κωνσταντινίδης
14. Ελισάβετ Πόπη
15. Μαριαλένα Κωνσταντίνου
16. Πέτρος Στασινόπουλος
17. Σοφία Τεμέλκου
18. Γιώργος Τζιάρας
19. Νίκος Μπουρδουκάλης
20. Παναγιώτα Ελαιοπούλου
21. Βασιλική Αναστασιάδου 22. Μαρία Σαραμπίνα
23. Γεωργιάνα Μωυσιάδου 24. Κωνσταντίνος Σαραμπίνας
25. Δαμιανός Νάτος 26. Δημήτρης Θωμάς
27. Ζαχαρίας Καλογιάννης 28. Ελευθερίας Πάπου
Εγκεκριμένο Σχολικό Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΣΠΠΕ)

σχολική χρονιά 2005-2006