"ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ: ΕΝΑΣ ΝΟΣΤΙΜΟΣ... ΜΥΚΗΤΑΣ"

ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

σχολική χρονιά 2006-07

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

- Επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς. Παρακολουθήσαμε ένα μέρος του προγράμματος «Το εργαστήρι της ζωής: βιοποικιλότητα», που περιλάμβανε εισηγήσεις και εργαστήρια.

- Χαρτογράφηση εννοιών. Χαρτογράφηση εννοιών για την τροφική αλυσίδα με τις λέξεις: ζώα, μύκητες, καταναλωτές, παραγωγοί, μικροοργανισμοί, φυτά, αποικοδομητές, μανιτάρια.




ΠΕΡΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ

-
Προβολή τμημάτων από το CD της βιοποικιλότητας του ΚΠΕ Καστοριάς
-
Συζήτηση στην τάξη
-
Οργάνωση επίσκεψης σε μονάδα καλλιέργειας μανιταριών
-
Δημιουργία τομέα «περί μανιταριών», για την καταγραφή θεωριών και απόψεων των εκπαιδευομένων.


ΠΕΡΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

Θεωρίες και απόψεις των εκπαιδευομένων:

Οι αστραπές ευνοούν τα μανιτάρια!!!
Έτσι όταν έχουμε πολλές αστραπές φυτρώνουν μανιτάρια και μπορούμε την άλλη μέρα να βγούμε να τα μαζέψουμε.


Μυστικό μαγειρικής μανιταριών
Πώς ψήνουμε τα μανιτάρια για να είναι μαλακά. Τα ψήνουμε με τις γραμμές προς τα πάνω για να μένουν τα υγρά μέσα στο μανιτάρι.

ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:
"ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ - ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΑΣ Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ"


Παρακολούθηση της 1ης
 μέρας των εισηγήσεων του σεμιναρίου, που διοργανώθηκε από το ΚΠΕ Καστοριάς.
Τίτλοι εισηγήσεων:
-
 Κ. Παπακωνσταντίνου: "Βιοποικιλότητα και Αγροτικά Οικοσυστήματα"
-
 Χ. Νομικού: "Επικονίαση, ένα πρόγραμμα του ΚΠΕ Αργυρούπολης"
-
 Ι. Παντής: "Η Βιοποικιλότητα στην Ελλάδα"
-
 Ν. Ξηροτύρης: "Πολιτισμική Ποικιλότητα"





ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ


- Επίσκεψη στη μονάδα στο Άργος Ορεστικό
-
Ξενάγηση στο χώρο και συνεντεύξεις

Τι ξέραμε...

Καλλιέργεια μανιταριών

Παίρνουν άχυρο και το αποστειρώνουν μέσα σε ένα θάλαμο. Μετά σε μεγάλες νάιλον σακούλες βάζουν το άχυρο σε στρώσεις και σε κάθε στρώση ρίχνουν τους μύκητες μαζί με σιτάρι και ανοίγουν διάφορες τρύπες στις σακούλες για να μπορούν να βγουν τα μανιτάρια.

Μέσα στο θάλαμο επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας και σε 17 μέρες γίνεται η συγκομιδή.

Η ποικιλία που καλλιεργείται είναι πλευρώτους.

Η καλλιέργεια σταματά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τι μάθαμε...

... μετά από την επίσκεψή μας στη μονάδα καλλιέργειας μανιταριών

- Έναρξη λειτουργίας της μονάδας το 1990.
- Τα μανιτάρια είναι μακρομύκητες.
- Τα μανιτάρια είναι οι νεκροθάφτες της φύσης.
- Από τη στιγμή της σποράς γίνεται η συγκομιδή σε ένα μήνα.
- Η θερμοκρασία είναι 25 βαθμοί C και η υγρασία 80-90%.
-
Μένουν σε συντήρηση για 15 μέρες.






ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ


Βιβλιογραφική αναζήτηση και ανάρτηση των δεδομένων σε πόστερ για εύκολη πρόσβαση. Στο πόστερ επίσης αναρτώνται πληροφορίες από προσωπικές εμπειρίες και γνώσεις σχετικά με τα μανιτάρια.



ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΜΥΚΗΤΩΝ (ΜΟΥΧΛΙΑΣΜΕΝΟ ΨΩΜΙ κ.λπ.)

Παρατηρήσαμε διάφορα είδη μυκήτων στο μικροσκόπιο (π.χ. μούχλα) και συζητήσαμε για τους τρόπους αναπαραγωγής τους, για τη χρησιμότητά τους (π.χ. ζύμες) και για τις ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν.





ΜΑΝΙΤΑΡΙ ΜΑΓΙΚΟ...

Οι εκπαιδευόμενοι έφεραν μανιτάρια τα οποία κόψαμε κατά μήκος, παρατηρήσαμε τη φυσιολογία τους και ονομάσαμε τα διάφορα τμήματα από τα οποία αποτελούνται.






ΔΙΑΛΕΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Παρακολουθήσαμε διάλεξη από τους μανιταρόφιλους Δυτ. Ελλάδας, όπου μας έδειξαν μανιτάρια της περιοχής μας, επισήμαναν τα μανιτάρια που τρώγονται, καθώς και τα δηλητηριώδη (www.manitarofili.gr). Η διάλεξη έγινε από τους κυρίους: Παναγιώτη Διαμαντόπουλο και Γιώργο Σέτκο.





Ενδιαφέροντα στοιχεία που μάθαμε:
-
Τα συμπτώματα δηλητηρίασης μπορεί να εμφανιστούν μετά από 17 ώρες
- 3 στοιχεία που αν βρεθούν μαζί σε ένα μανιτάρι το καθιστούν οπωσδήποτε δηλητηριώδες:  1. Λευκά ελάσματα, 2. Δαχτυλίδι και 3. Θήκη στη βάση του ποδιού.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΑΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΨΑΜΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

Άγρια μανιτάρια αποξηραμένα

Τα καλύτερα μανιτάρια για αποξήρανση είναι
τα καλογεράκια και τα βασιλικά. Παίρνουμε τα μανιτάρια, τα καθαρίζουμε καλά από τα φύλλα και χώματα και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Τα αραδιάζουμε σε σίτα, το ένα δίπλα στο άλλο και τα βάζουμε στον ήλιο έως ότου να στεγνώσουν καλά. Τα αποθηκεύουμε σε πάνινη σακούλα. Έτσι διατηρούνται πολύ καιρό. Όταν θέλουμε να τα μαγειρέψουμε τα μουλιάζουμε σε ζεστό νερό περίπου 2 ώρες. Τα αποξηραμένα μανιτάρια μπορούμε να τα κάνουμε και σκόνη αφού τα αλέσουμε στο μούλτι. Τα βάζουμε σε σάλτσες και διάφορα φαγητά, όπου δίνουν ιδιαίτερο άρωμα και γεύση.

Μανιτάρια τουρσί

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα μανιτάρια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο νερό και μπόλικο ξύδι. Αφού αρχίσει να βράζει ρίχνουμε τα μανιτάρια έως ότου μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε βάζα με μυρωδικά της αρεσκείας μας. Τα σκεπάζουμε ως επάνω με λάδι και τα διατηρούμε στο ψυγείο.

ΚΑΤΑΓΡΑΨΑΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ


Μανιτάρια με πιπεριές

Μισό κιλό μανιτάρια, 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, 2 πράσινες πιπεριές, 2 κόκκινες πιπεριές, 3 φέτες μπέικον (προαιρετικά), 200 γρ. κασέρι τριμμένο, ψωμί του τοστ, 6 αυγά, μισό λίτρο γάλα, 1 κουταλιά σούπας μαγιονέζα, 1 κουταλάκι μουστάρδα, λίγο μαϊντανό.

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, τα μανιτάρια, τις πιπεριές με λίγο ελαιόλαδο έως ότου μαλακώσουν. Σε ένα μακρόστενο ταψί αραδιάζουμε το ψωμί του τοστ. Από πάνω ρίχνουμε το μίγμα των μανιταριών και καλύπτουμε με το υπόλοιπο ψωμί. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα το τυρί. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, το γάλα, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα. Μόλις το μίγμα γίνει ομοιογενές το ρίχνουμε επάνω από το τυρί. Το αφήνουμε δύο ώρες στο ψυγείο και το ψήνουμε μισή ώρα περίπου στους 180 βαθμούς. Το πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Μανιτάρια σαλάτα

Τα καλύτερα μανιτάρια είναι εκείνα που έχουν μεσαίο μέγεθος. Μπορούμε όμως για σαλάτα να χρησιμοποιήσουμε μεγάλα μανιτάρια, κόβοντάς τα στα 4. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και αφαιρούμε τα κοτσάνια. Τα βάζουμε σε μια σαλατιέρα και τα περιχύνουμε με μια σάλτσα φτιαγμένη με δύο κουταλιές σούπας λάδι και μια κουταλιά ξύδι, αλάτι και πιπέρι.

 

Ευχαριστούμε το ΚΠΕ Καστοριάς για την υποστήριξή του σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος.