"ΓΝΩΡΙΖΩ - ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟ ΔΑΣΟΣ"

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΖΙΟΥ

σχολική χρονιά 2008-2009

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και ο περιορισμένος χρόνος μας εγκλωβίζει στον αστικό τρόπο ζωής ακόμη και αν μένουμε σε χωριό. Η επαφή μας με τη φύση έχει μειωθεί τόσο πολύ που όταν ακούμε για μια περιβαλλοντική καταστροφή θεωρούμε ότι όλα γίνονται μακριά μας και δεν μας επηρεάζουν. 'Ετσι δεν καταλαβαίνουμε ότι όλες οι καταστροφές χτυπάνε και την πόρτα μας.

Σκοπός του προγράμματος είναι τα παιδιά να βιώσουν τη φύση και το περιβάλλον να νοιώσουν τις χαρές και τις συγκινήσεις και έτσι να αγαπήσουν την φύση. Θα δουν και θα νοιώσουν επιτόπου τους ορατούς πλέον περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Έτσι θα "μπουν" και στο στόχο του προγράμματος που είναι η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίησή τους σαν ενεργά και συνειδητοποιημένα άτομα που όχι μόνο θα προσέχουν να μην καταστρέφουν το περιβάλλον αλλά θα μάθουν ότι έχουν δικαίωμα και υποχρέωση στα παιδιά τους, να αντιδράσουν και να προλάβουν άλλες περιβαλλοντικές καταστροφές.

Η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης και ορθολογικής διαχείρισης των περιοχών και με τελικό - απώτερο στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξή τους είναι το ζητούμενο από τον άνθρωπο.

Οι φυσικοί πόροι, μαζί με τους παραδοσιακούς οικισμούς, τους ντόπιους πληθυσμούς είναι αυτοί που αποκαλύπτουν τη βαθιά σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον. Οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών είναι πολίτες πρώτης προτεραιότητας από τους οποίους δεν πρέπει να αφαιρεθεί καμιά ευκαιρία ανάπτυξης παρά μόνο να προστεθεί ένα πρότυπο ανάπτυξης, ανάδειξης και επαναξιολόγησης του τόπου τους με γνώμονα το πολύτιμο φυσικό περιβάλλον.

Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβάλλεται η απόκτηση πληροφόρησης και ορθής γνώσης από τους κατοίκους των ορεινών περιοχών αλλά και τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων ώστε η ανάπτυξη να σέβεται και να αναδεικνύει το φυσικό περιβάλλον και η ανθρώπινη δραστηριότητα να μη θέτει σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα, τους φυσικούς πόρους και την επιβίωση των τοπικών κοινοτήτων.

Είναι πια κοινή αποδοχή ότι η αλόγιστη ανθρώπινη εκμετάλλευση στους φυσικούς πόρους και η αλαζονική ανθρωπογενής παρέμβαση στη βιοποικιλότητα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία των ανθρώπων.

Η σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και των απειλών για την ανθρώπινη ύπαρξη, δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί.

Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΟΤΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΥΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΤΑΡΑΚΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΓΡΥΠΝΟΥΜΕ:

- Για τη διατήρηση των ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας που ενδημούν στη χώρα μας και οι πληθυσμοί τους κινδυνεύουν ή απειλούνται με εξαφάνιση
- Για τη συνετή διαχείριση των ορεινών οικοσυστημάτων
- Για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών, των πολιτών αλλά και κρατικών φορέων με στόχο την ενεργή συμμετοχή τους στην προστασία του περιβάλλοντος
- Για την προώθηση της συνεργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος στα Βαλκάνια.

Τα οφέλη του προγράμματος είναι η απόκτηση περιβαλλοντικής κουλτούρας και οικολογικής συνείδησης μέσα από αυτή την δημιουργική περιπέτεια. Οι μαθητές μέσα από αυτή την περιπέτεια δέθηκαν πραγματικά μεταξύ τους και με τους καθηγητές τους.

ΠΙΟ ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

- να μεταφέρει την επιστημονική πληροφορία στους μαθητές
- να πληροφορήσει για τους κινδύνους που απειλούν το περιβάλλον
- να εισάγει περιβαλλοντικούς προβληματισμούς
- να επαναπροσδιορίσει την αξία του περιβάλλοντος
- να συνδέσει το περιβάλλον και την άγρια ζωή με καθημερινές πλευρές της ανθρώπινης ζωής
- να εξοικειώσει το κοινό με θέματα που αφορούν ειδικότερες δράσεις, όπως η ανακύκλωση
- να προβληματίσει και όχι απαραίτητα να πείσει
- να εμπλέξει τους πολίτες σε περιβαλλοντική δράση
- να εμπνεύσει μια νέα, περιβαλλοντική ηθική και τέλος να προκαλέσει μια νέα και ευρύτερα αποδεκτή στάση ζωής "φιλική προς το περιβάλλον"

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΠΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ