ΒΑΛΕΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΟΥ & ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Π.Ε. 2008-2009
"ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ"


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ: 36
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ:
ΚΑΝΑΚΙΔΟΥ ΑΡΓΥΡΩ (Π.Ε.05, ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ)


ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ


Η Ελλάδα διαθέτει 16.000 χλμ. ακτών, τα μισά από τα οποία βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, ενώ τα υπόλοιπα στα παράλια της ηπειρωτικής χώρας.

 

Χαρακτηριστικά ελληνικών ακτών:

- μοναδική ποικιλομορφία  (παραλίες με μήκος πολλών χιλιομέτρων, μικροί κόλποι και ορμίσκοι, αμμώδεις παραλίες με αμμοθίνες, βοτσαλωτές ακτές, παράκτιες σπηλιές με απόκρημνα βράχια και με τη χαρακτηριστική σκούρα άμμο των ηφαιστειογενών εδαφών, παράκτιοι υγρότοποι)
- καθαρότητα και διαύγεια των νερών


ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΚΤΩΝ

Στον ελληνικό χώρο, πολιτισμός και θάλασσα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.
Το 60% του ελληνικού πληθυσμού, το 70% της βιομηχανίας μας και το 90% του τουρισμού, μεγάλο μέρος της γεωργικής γης και το σύνολο σχεδόν της αλιείας και της ιχθυοκαλλιέργειας φιλοξενούνται στις παράκτιες ζώνες.


Οι ακτές δεν αποτελούν  μόνο χώρους αναψυχής και θερινών διακοπών, αλλά και σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης και ευημερίας.

O
ι ακτές είναι ένα ευαίσθητο οικοσύστημα που σφύζει από ζωή: φυτά της παράκτιας ζώνης, πουλιά, μικροί και μεγάλοι οργανισμοί. Μάλιστα, ορισμένα είδη που συναντάμε στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον περιλαμβάνονται στον παγκόσμιο κατάλογο των απειλούμενων ειδών (π.χ. θαλάσσια χελώνα, φώκια).




ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ


- Οικισμοί, δρόμοι, τουριστικές εγκαταστάσεις, μαρίνες, λιμενικά έργα, βιομηχανικές δραστηριότητες, αυθαίρετα στην παράκτια ζώνη, ανεξέλεγκτη και άναρχη δόμηση,  διάνοιξη δρόμων ακόμη και σε περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας (π.χ. υγρότοποι, παράκτια δάση).




- Απόρριψη υγρών αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων στη θάλασσα, συχνά, χωρίς στοιχειώδη ή επαρκή επεξεργασία, ρύπανση με πετρελαιοειδή από την ξηρά ή τα σκάφη.






ΝΑΥΑΓΙΟ "SEA DIAMOND" ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

- Ξέπλυμα της γεωργικής γης από χημικά λιπάσματα ή φυτοφάρμακα, μεταφορά ρύπων από την ατμόσφαιρα στη θάλασσα και την παράκτια ζώνη.


- Μαζικός τουρισμός και απόρριψη κάθε είδους σκουπιδιών στις ακτές





- Διάβρωση ως αποτέλεσμα αυθαίρετων παρεμβάσεων, ανεξέλεγκτη αμμοληψία



ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ

- Εκστρατείες ενημέρωσης για την προστασία των ακτών και των θαλασσών με τη συνεργασία φορέων όπως το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Τοπική Αυτοδιοίκηση, Οικολογικές Οργανώσεις, μαθητές, απλοί πολίτες
- Υιοθεσία ακτών και προστασία τους, από Δήμους,  Σχολεία, Συλλόγους, Οργανώσεις


- Συστηματικός έλεγχος της ποιότητας των νερών κολύμβησης στις ακτές της χώρας με ταυτόχρονη αντιμετώπιση των πηγών ρύπανσης και δημιουργία υποδομής (π.χ. αγορά μηχανημάτων καθαρισμού).


- Εφαρμογή προγραμμάτων ανάπλασης και διαχείρισης ακτών με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας περιβάλλοντος στις ακτές της χώρας και της ποιότητας των νερών κολύμβησης.


- Αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία με έμφαση στις καθαρότερες τεχνολογίες, πρόληψη ρύπανσης και μείωση των αποβλήτων, έργα για πλήρη επεξεργασία των λυμάτων, υποδομές για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση χρήσιμων υλικών.


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Δεν εγκαταλείπουμε απορρίμματα στη φύση, ιδιαίτερα στις ακτές και τη θάλασσα.



- Όταν αλλάζουμε τα λάδια της μηχανής του αυτοκινήτου ή του σκάφους, δε ρίχνουμε υπολείμματά τους στον υπόνομο ή στο έδαφος, στο ποτάμι, στην παραλία ή στη θάλασσα. Μπορούμε να τα δώσουμε για αναγέννηση (ανακύκλωση).




- Όταν αγοράζουμε προϊόντα καθημερινής χρήσης ή διαρκείας, ας επιλέγουμε με οικολογικά κριτήρια κι ας ενδιαφερθούμε για τις συνέπειες στο περιβάλλον από τη χρήση και αχρήστευση αυτών των προϊόντων.



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»

 Το πρόγραμμα βραβεύει, κάθε χρόνο, τις ακτές και τις μαρίνες που εκπληρώνουν αυστηρά κριτήρια σχετικά με την καθαριότητα θάλασσας και ακτής, την καλή οργάνωση και ασφάλεια, καθώς και την προστασία του παράκτιου περιβάλλοντος. Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί διεθνές περιβαλλοντικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο.





Το 2008, 430 παραλίες και 8 μαρίνες  στην Ελλάδα κέρδισαν το βραβείο ποιότητας «Γαλάζιες Σημαίες», γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας στη 2η θέση ανάμεσα σε 40 χώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ε.Ε.Π.Φ. (Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης).



ΙΟΣ

Μέσα στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας του Αιγαίου, ανάμεσα σε Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο και Σίκινο, ξεπροβάλλει ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας, η Ίος. Μικρό νησί,  έκτασης 108 τ. χλμ., που ξεχωρίζει όμως για τις μεγάλες χρυσές παραλίες του, τα κρυστάλλινα νερά και τους γραφικότατους κολπίσκους. Χαρακτηριστικό της Ίου είναι ότι διαθέτει 86 χλμ. ακτογραμμής, από τα οποία τα 32 χλμ. είναι αμμουδιές.


ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΗ «ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ» ΑΚΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΙΗΤΩΝ

Όρμος - Μυλοπότας - Κουμπάρα - Μαγγανάρι



ΑΚΤΗ «ΜΑΓΓΑΝΑΡΙ»



ΑΚΤΗ «OΡΜΟΣ»


ΑΚΤΗ «ΚΟΥΜΠΑΡΑ»


ΑΚΤΗ «ΜΥΛΟΠΟΤΑΣ»

ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΑΚΤΩΝ

Η υιοθεσία των ακτών είναι ένα σημαντικό βήμα για να διατηρούμε καθαρές τις ελληνικές ακτές. Βασικός στόχος της υιοθεσίας ακτών είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων ρύπανσης ή υποβάθμισης, αλλά και η πρόληψη τέτοιων φαινομένων για ακτές.

Η δράση «υιοθεσία ακτών»:
- ευαισθητοποιεί τους πολίτες με στόχο να πεισθούν ότι η προστασία των ακτών είναι και δικό τους θέμα.
- προωθεί πρακτικές και συμπεριφορές προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αλλά και της ακτής.
- ενεργοποιεί κοινωνικούς φορείς (πολιτιστικούς συλλόγους, περιβαλλοντικές οργανώσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, σχολεία) με αντικείμενο το κοινό ενδιαφέρον για την προστασία της παράκτιας ζώνης.


* ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΒΑΛΕΤΕΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΟΥ ΥΙΟΘΕΤΕΙ & ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΙΟΥ



ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΩΝ
(ΔΡΑΣΗ: ΑΣ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ»)



ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ



ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ & ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ



ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

- Παρακολούθηση Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: "ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ - Η ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ" στο ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ




ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΔΙΚΤΥΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
& ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ


Κ.Π.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Εθνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Η περιβαλλοντική μας ομάδα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2007-
2008 συμμετείχε στο Διεθνές Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» που συντονίζεται από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ.). Στο συγκεκριμένο περιβαλλοντικό δίκτυο, οι μαθητές, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, πραγματοποιούν δημοσιογραφική έρευνα για ένα περιβαλλοντικό θέμα κι ενημερώνουν την τοπική κοινωνία για τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, μέσω εκδηλώσεων, άρθρων και φωτογραφιών που δημοσιεύουν στον Τύπο.

Κάθε χρόνο, σχολεία βραβεύονται για την ποιότητα των άρθρων τους και τις φωτογραφίες τους από την Διεθνή Επιτροπή του Προγράμματος και την Ε.Ε.Π.Φ. Λάβαμε κι εμείς μέρος στο διαγωνισμό με φωτογραφία της μαθήτριας Σταυράκη Γεωργίας η οποία επιλέχθηκε από την Ε.Ε.Π.Φ. ως η καλύτερη φωτογραφία που υποβλήθηκε στην κατηγορία «Νερό» και απεικονίζει ένα χταποδάκι που κολυμπούσε ανέμελο στα ρηχά νερά του κολπίσκου της παραλίας «Κουμπάρα». Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στην ετήσια αγγλόφωνη διεθνή έκδοση των «Νέων Δημοσιογράφων για το Περιβάλλον» (Young Reporters For The Environment Book, 2008) όπου δημοσιεύονται τα καλύτερα άρθρα και φωτογραφίες απ' όλα τα σχολεία που συμμετέχουν στο Δίκτυο. Φέτος, συμμετέχουμε και πάλι στο διεθνή διαγωνισμό του Δικτύου.


Συγχαίρουμε όλα τα μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας, ιδιαιτέρως τη Σταυράκη Γεωργία για την επιτυχία, κι ευχόμαστε καλή συνέχεια στις δράσεις τους υπέρ του περιβάλλοντος.

Η ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Μαθαίνω για τα Δάση» πραγματοποίησε στις 9 Μαΐου 2009 βράβευση των σχολείων και των εκπαιδευτικών που εφάρμοσαν με ιδιαίτερη επιτυχία πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σχετικό με την προστασία των δασών. Το σχολείο μας περιλαμβανόταν στα βραβευμένα σχολεία και παραλάβαμε το βραβείο στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Παλαιάς Πεντέλης.



Το εκπαιδευτικό υλικό που αποστείλαμε στο πλαίσιο της υλοποίησης του περσινού μας προγράμματος Π.Ε. με θέμα την προστασία των δασών συμπεριλήφθηκε στην ετήσια έκδοση του Δικτύου «Μαθαίνω για τα Δάση» και αποτέλεσε αφορμή για τη βράβευσή μας.

Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΒΑΛΕΤΕΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:
ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΑΣΗ;

ΑΣ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΑΣΗ!

 

Η περιβαλλοντική ομάδα του Βαλέτειου Γυμνασίου Ίου ευχαριστεί για τη συνδρομή τους στην υλοποίηση του φετινού περιβαλλοντικού προγράμματος:

- το Δήμο Ιητών
- το τμήμα Π.Ε. της Δ.Δ.Ε. Κυκλάδων  (υπεύθυνη Π.Ε. κα Μόρφα Ελένη)
- την Ε.Ε.Π.Φ.
 - την εφημερίδα «Ίος»
- το Κ.Π.Ε. Καστοριάς

- το μαθητή Χρήστο Μπουλούμπαση για την τεχνική υποστήριξη