Α. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Α 1. Επιλογή

Ο όρος βιοποικιλότητα αναφέρεται στο σύνολο των γονιδίων, των βιολογικών ειδών, των οικοσυστημάτων και των πολιτισμών μιας περιοχής. Αν και η σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας δεν είναι πάντα προφανής, η επιβίωση τόσο του ανθρώπου όσο και των υπόλοιπων ειδών εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το άμεσο αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον της βιόσφαιρας τους.

Αφού ο "ρόλος" του κάθε είδους καθώς και η σχετική του σπουδαιότητα για τη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος του οποίου αποτελεί μέλος δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, σκόπιμη είναι η διατήρηση των υψηλότερων δυνατών επιπέδων βιοποικιλότητας.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης αποτελεσματικών πρακτικών διαχείρισης της βιοποικιλότητας, πρωταρχικό ίσως ρόλο παίζει η καθιέρωση μιας ουσιώδους περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Μιας εκπαίδευσης που θα στοχεύει στη δραστηριοποίηση του ατόμου και των κοινωνιών του στην κατεύθυνση της επίτευξης μιας ισορροπημένης σχέσης ανάμεσα στην αναβάθμιση του ανθρώπινου βιοτικού επιπέδου και στη διατήρηση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος στο παρόν και στο μέλλον.

Τέλος, το πρόγραμμα "Το Εργαστήρι της Ζωής - Βιοποικιλότητα" επιλέχθηκε και βάσει των ιδιαίτερων τοπικών χαρακτηριστικών. Η περιοχή της Καστοριάς προσφέρει δυνατότητες άμεσης πρόσβασης σε ποικιλία οικοσυστημάτων (λίμνη, ποτάμι, δάσος, γεωργικές εκτάσεις κ.ά.), ενώ παράλληλα στην πλούσια πανίδα και χλωρίδα τους συγκαταλέγονται ορισμένα σπάνια είδη.