Υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες;

Δύσκολο ερώτnμα. Ας το επαναδιατυπώσουμε λοιπόν: θέλετε να υπάρχει; Αν θεωρείτε ότι η Γη είναι κάτι το εξαιρετικό, τότε υπάρχουν άφθονα επιστημονικά ερείσματα για να πούμε όχι, δεν υπάρχουν στοιχεία για την ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες. Αν ωστόσο δεν προσυπογράφετε την ιδέα ότι μια γαλάζια κηλίδα σε μια ασήμανrη γωνία ενός συνηθισμένου γαλαξία μπορεί να έχει τέτοια μοναδική εύνοια, υπάρχουν στοιχεία και υπέρ της δικής σας άποψης.

Δεν είναι ωστόσο απλώς θέμα γούστου ή άποψης. Ο βασιλικός αστρονόμος της Βρετανίας Mάρτιν Ρις θεωρεί ότι αυτό είναι το σημαντικότερο ερώτημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η επιστήμη. Η εξεύρεση μιας απάντησης μπορεί να δώσει λύση στο ζήτημα του πώς - και πόσο εύκολα - εμφανίστηκε αρχικά η ζωή. Είναι ένα εξαιρετικό γεγονός ή μια αναπόφευκτη συνέπεια των νόμων της φυσικής; Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε.

Βεβαίως η επιστήμη απεχθάνεται τα κενά, γι' αυτό και οι επιστήμονες έχουν σχηματίσει απόψεις βασιζόμενοι σε όποια στοιχεία τους αρέσουν περισσότερο. Το να ρωτάς ποια είναι η κρατούσα άποψη, είναι σαν να ρωτάς ποιο είναι το σωστό μήκος φούστας. Πριν από δύο δεκαετίες η άποψη του συρμού ήταν ότι η ζωή είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθεί και γι' αυτό δεν θα πρέπει να έχει εξαπλωθεί πέρα από τη Γη. Σήμερα η γενική τάση είναι να λέμε ότι η ζωή είναι αναπόφευκτη και ότι το Σύμπαν είναι μάλλον γεμάτο από ζωντανά όντα. Τι άλλαξε, από επιστημονικής απόψεως, μέσα σε είκoσι χρόνια; Πολύ λίγα. Απλώς σήμερα τα μαθηματικά των πιθανοτήτων τυχαίνει να αποτελούν το πλέον διαδεδομένο μέσο για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Σύμπαν είναι άπειρο, ότι περιλαμβάνει ποικίλα περιβάλλοντα και ότι η ζωή οπωσδήποτε εμφανίστηκε τουλάχιστον μία φορά, μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι οι πιθανότητες να είναι η Γη το μοναδικό μέρος όπου υπάρχει ζωή είναι μικρές. Παραμένει ωστόσο γεγονός ότι η αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης (SETI), από το Ινστιτούτο SETI του Μάουντεν Βιού της Καλιφόρνιας δεν έχει εντοπίσει κάτι συγκεκριμένο εδώ και σαράντα χρόνια. Το Τau Ceti, ένα αστρικό σύστημα το οποίο μέχρι πρότινος εθεωρείτο από τους επικρατέστερους υποψηφίους για την ύπαρξη ζωής, κρίθηκε πρόσφατα ότι πλήττεται υπερβολικά συχνά από κομήτες. Ακόμη και αν ανακαλύψουμε ζωή στον Άρη, δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε κανένα συμπέρασμα, γιατί ο Κόκκινος Πλανήτης ανταλλάσσει τακτικά πετρώματα με τη Γη.

Όπως και αν έχει, τι είδους ζωή ζητάμε; Δεν ξέρουμε αν θα έπρεπε να ψάχνουμε για πλάσματα τα οποία θα μοιάζουν με την τόσο οικεία στη Γη εικόνα των κόμικς ή κάποιας άλλης μορφής. Και εφόσον δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε έναν ορισμό της ζωής και στο τι θα μπορούσε να χρειάζεται η ζωή για να εμφανιστεί και να υπάρξει, τα επιχειρήματα γίνονται όλο και σαθρότερα. Προς το παρόν λοιπόν, φαίνεται ότι όλα οδηγούν σε ένα άλλο ερώτημα: Θέλετε να είμαστε μόνοι;


Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Απόσπασμα από το άρθρο:
"Τα 10 μεγαλύτερα μυστήρια της ζωής"
του Michael Brooks
12 Σεπτεμβρίου 2004
Εικόνα: elfwood.lysator.liu.se/.../ ana/paisaje.jpg.html