Κόκορας λαμπατέρ!

Ποντίκια που αλλάζουν χρώμα, ψάρια που φωσφορίζουν στο σκοτάδι, πεταλούδες κατά παραγγελίαν και αυτοφωτιζόμενο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Τα γενετικά τροποποιημένα φυτά και ζώα είναι ό,τι πιο hi-tech στην αισθητική των - των μη μεταλλαγμένων ακόμη - ανθρώπων.

Η παραγωγή ζώων που έχουν υπoστεί γενετική τροποποίηση για να παράγουν με τη σειρά τους συγκεκριμένες πρωτεΐνες οι οποίες θα χρησιμοποιούνταν ως φάρμακα ήταν η αρχική ιδέα. Με τον ίδιο τρόπο ήταν δυνατή και η παραγωγή ζώων με γενετικά τρoπoπoιημέvα όργανα τα οποία θα μπορούν να μεταμοσχευθούν με ασφάλεια στους αvθρώπους. Κάπου στη χρονική ροή όλων αυτών αρκετοί σκέφθηκαv ότι θα ήταν "ωραίο" εκτός από τα... φώτα να αλλάξουν και την εμφάνιση των ζώων.
Έτσι οι επιστήμονεs επιδόθηκαν ασύδοτα σε κατασκευή ζώων... κατά παραγγελίαν.

Ψάρια για κρυφό φωτισμό

Γενετικά τρoπoπoιημέvα ψάρια ενυδρείου σας υπόσχονται ρομαντικές στιγμές. Στα Πανεπιστήμια του Μέριλαντ και τnς Καλιφόρνιας κατασκεύασαν φωσφορούχα ψάρια. Μάλιστα για περισσότερες επιλογές προσέθεσαν σε κάποια γονίδια μέδουσας για πράσινο φως και σε κάποια άλλα γονίδια θαλάσσιας αvεμώνης για κόκκινο φως.

Από πεταλούδα... κωλοφωτιά

Δύο γονίδια χρειάστηκε να προσθέσουν σε μια πεταλούδα ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης για να τη μετατρέψουν σε... πυγολαμπίδα. Με την κληρονομούμενη μετάλλαξη, όπωs ονομάζεται η εν λόγω τεχνική πρόσθεσαν στην πεταλούδα (όταν ήταν ακόμη προνύμφη) το γονίδιο που παράγει τις πρωτεΐνες οι οποίες παρέχουν το φωσφορίζον πράσινο χρώμα στις μέδουσες. Η αφρικανική πεταλούδα Bicyclus anynana είναι το πρώτο λεπιδόπτερο με φτερά που φέγγει στο σκοτάδι, ενώ ακολούθησαν μύγεs και μέλισσες!

Κατοικίδια γουρουνάκια και κοτούλες

Πώs μπορούν να γίνουν ένα γουρούνι και μια κότα κατοικίδια; Την απάντηση δίνουν το Ινστιτούτο Ρόσλιν που κατασκεύασε την Ντόλι και επιστήμovες από το Παvεπιστήμιο Γκελφ στον Καναδά. Για να γίνουν πιο ελκυστικά τα γουρουνάκια τα μεταλλάσσουν δίνοντάς τους κίτρινες ή ροζ φωσφορούχες μύτες... Στο ίδιο πλαίσιο παράγονται και κοκοράκια με φωσφορίζον λειρί!

Ω έλατο, ωωωω έλατο!

Το όνειρο πέντε φοιτητών διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο Χερτφορσάιερ της Βρετανίας ήταν να πάρουν το βραβείο σε κάποιον διεπιστημονικό διαγωνισμό βιοτεχvολογίας. Η ιδέα που τελικά τους το χάρισε ήταν ένα γενετικά τροποποιημένο έλατο το οποίο ήταν αυτοφωτιζόμενο. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπισαν ήταν το υψηλό κόστος. Κατά τα άλλα, στο γονίδιο του ελάτου προστέθηκε ένα βακτηρίδιο που προκαλούσε αλλαγές στον φαινότυπό του. Η προσθήκη ενός χημικού συστατικού με τπν ονομασία λουσιφερίνη ήταν αρκετή για να ενεργοποιήσει τη λουσιφεράση, που με τη σειρά της ενεργοποιεί τπν πρωτεΐνη φθορισμού, ανάβει τον "διακόπτη" του δέντρου και αυτό φωτίζεται!

Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" - ΒΗΜΑGAZINO
Απόσπασμα από το άρθρο "Κόκορας λαμπατέρ"
του Γιάννη Δεβετζόγλου
26 Σεπτεμβρίου 2004