Οι αγελάδες έχουν το... γενετικό χάρτη τους

To γενετικό χάρτη της αγελάδας δημιούργησε για πρώτη φορά ομάδα επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή Μπέιλορ στο Χιούστον του Τέξας. Πρόκειται για μια ανακάλυψη που θα βοηθήσει τους ερευνητές αφενός να περιορίσουν τις ασθένειες των ζώων, αφετέρου να βελτιώσουν τη θρεπτική αξία του βοδινού κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

H σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας σήμανε ένα σημαντικό βήμα προόδου στο διεθνές πρόγραμμα ύψους 43 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος πολλών διαφορετικών ειδών βοοειδών.

"H αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος της αγελάδας θα βοηθήσει σημαντικά τους ερευνητές που προσπαθούν να βελτιώσουν την υγεία των βοοειδών, καθώς και τη θρεπτική αξία του βοδινού κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων", ανέφερε το υπουργείο. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως, με την καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας των γονιδίων στα βοοειδή, οι ερευνητές θα καταφέρουν να δημιουργήσουν ζώα που να είναι περισσότερο ανθεκτικά στις ασθένειες περιορίζοντας έτσι τη χορήγηση αντιβιοτικών και αυξάνοντας την ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας.

Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
7 Οκτωβρίου 2004

Εικόνα: www.kfki.hu/~arthp/ art/c/cuyp/aelbert/2/cows.jpg