Πόσο μεγάλο είναι το Σύμπαν;

 

Με τα σημερινά ραδιοτηλεσκόπια μπορούμε να δούμε βαθιά μέσα στο άπειρο σε αποστάσεις 1025μ. μακριά από τη Γη μας. Ή αλλιώς, αν ένα διαστημόπλοιο ξεκινήσει σήμερα από τη Γη και ταξιδέψει στο άπειρο με την ταχύτητα του φωτός, θα διανύσει απόσταση 1025μ. σε 10 δισεκατομμύρια χρόνια! Η απόσταση που ταξιδεύει το φως σε έναν χρόνο είναι ένα έτος φωτός. Ο γνωστός αστερισμός των Πλειάδων απέχει περίπου 400 έτη φωτός από τη Γη μας και ο πλησιέστερος γαλαξίας, η Ανδρομέδα, προσιτός στα μάτια μας, 2 εκατομμύρια έτη φωτός! Επειδή λοιπόν το φως χρειάζεται τόσο πολύ χρόνο να φθάσει σ' εμάς, κοιτάζοντας βαθιά μέσα στο άπειρο σημαίνει ότι κοιτάζουμε πίσω στο χρόνο. Το φως που φθάνει σ' εμάς σήμερα από μακρινά αστέρια και γαλαξίες ξεκίνησε εκατομμύρια χρόνια πριν. Έτσι κοιτάζοντας στην "άκρη" του Σύμπαντος", περίπου 10 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, είναι σα να βλέπουμε τη στιγμή που ξεκίνησε το Σύμπαν.

Τα μεγέθη που χαρακτηρίζουν το μικρόκοσμο (10-18μ.) είναι συγκρίσιμα με το μέγεθος του "Νεαρού Σύμπαντος" κλάσμα δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Η δομή του μικρόκοσμου μας φέρνει πίσω στην αρχή του χρόνου και μας βοηθά να κατανοήσουμε τα μυστικά του κόσμου μας.

Τα δύο λοιπόν μακρινά ταξίδια, το ένα που μας πάει πίσω στο χρόνο διασχίζοντας όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις στο Διάστημα και το άλλο που μας επιτρέπει να μπούμε βαθιά μέσα στον "εσωτερικό χώρο" της ύλης, μας αποκαλύπτουν τους νόμους και τους μηχανισμούς που επικράτησαν στην αρχή του Σύμπαντος.

Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Απόσπασμα από το άρθρο: "Ο Αϊνστάιν και ο Μπορ"
του Κωνσταντίνου Μελίδη, επίκουρου καθηγητή
του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

21 Ιανουαρίου 2001
Εικόνες:
www.princeton.edu/~matthew/ space2.gif
members.tripod.com/~LPlace/ page10a.html