Β. 2. ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ
Β. 2.1. Τι είναι και γιατί μας ενδιαφέρει
Β.2.1.1. Τι είναι η βιοποικιλότητα
Β.2.1.2. Γιατί μας ενδιαφέρει η διατήρηση της βιοποικιλότητας
Β.2.2. Παράγοντες που απειλούν τη βιοποικιλότητα
Β.2.3. Διαχείριση της βιοποικιλότητας στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης

Β 2.1.2. Γιατί μας ενδιαφέρει η διατήρηση της βιοποικιλότητας



ε) Παραγωγή οικοδομικών υλικών

Κατά την κατασκευή στεγαστικών και άλλων έργων, ποικίλα στοιχεία του βιοτικού και αβιοτικού περιβάλλοντος αξιοποιούνται. Διαφορετικές κοινωνικές ομάδες έχουν συνδυάσει τον πολιτισμό τους με τη χρήση ενός μεγάλου αριθμού διαφορετικών κατασκευαστικών υλικών. Η διαθέσιμη αυτή ποικιλία εκμεταλλεύσιμων υλικών προέρχεται και εξαρτάται από την υπάρχουσα ποικιλομορφία - βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων της Γης. Η διατήρηση συνεπώς της βιοποικιλότητας προσφέρει δυνατότητες για πειραματισμό και εκμετάλλευση καινοτόμων αποδοτικών στοιχείων της. Ο φλοιός του ρυζιού, για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για την παραγωγή τσιμέντου. Παράλληλα, η χρήση νέων κατασκευαστικών υλικών μειώνει το βαθμό της εξάρτησης μας από το ξύλο και επιτρέπει τη διαφύλαξη των δύσκολα αναπληρούμενων δασικών οικοσυστημάτων.

ΓΛΥΠΤΑ ΑΠΟ ΛΑΒΑ
Λαξεύοντας τα "υπολείμματα" δύο ενεργών κάποτε ηφαιστείων οι Ανκορίτες δημιούργησαν στην Καπαδοκία κατοικίες, εκκλησίες και μοναστήρια, το ύψος των οποίων έφθανε συχνά και τους 16 ορόφους! Σήμερα αρκετά από αυτά τα σπίτια παραμένουν κατοικήσιμα και φημίζονται για τα δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά τον χειμώνα εσωτερικά τους.

ΕΥΧΡΗΣΤΟΙ ΚΩΝΟΙ

Σπίτια που μπορείς ανά πάσα στιγμή να τα ξεστήσεις, να τα πάρεις και να φύγεις μαζί τους. Οι σκηνές της φυλής Μαύρο Πόδι είναι κατασκευασμένες από επεξεργασμένα δέρματα βουβάλου. Επάνω τους τυπώνονται συμβολικές παραστάσεις και ζωγραφίζονται ζώα ή ουρανοί.

Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΜΑΡΙΝΑΣ
Σε διάφορες περιοχές της Κεντρικής Αμερικής οι καλλιεργητές τσαγιού και καπνού φτιάχνουν τα σπίτια τους στα κτήματά τους χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε ευτελές υλικό μπορούμε να φανταστούμε. Κύριο δομικό υλικό τους είναι τα βαρέλια πετρελαίου, που τα ανοίγουν και τα μετατρέπουν σε επίπεδες λαμαρίνες.
ΠΛΕΚΤΟΙ ΤΟΙΧΟΙ
Η φυλή Μαντάν, που ζει ανάμεσα στον Τίγρη και στον Ευφράτη, χτίζει τις κατοικίες της χρησιμοποιώντας τα φυτά που ευδοκιμούν περισσότερο στις όχθες των ποταμών. Με τα καλάμια φτιάχνουν τέσσερις κυλίνδρους επάνω στους οποίους στηρίζουν τις πλεγμένες από ψάθα προσόψεις. Το αποτέλεσμα είναι μια κατασκευή πολύ πιο γερή και ανθεκτική απ' ότι πιθανώς νομίζετε!
ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΕΝΕΤΙΑ
Στο Μπενίν της Δυτικής Αφρικής οι πάσσαλοι που στηρίζουν τις κατοικίες πρέπει να είναι αρκετά υψηλοί ώστε η παλίρροια να μην μπαίνει στα σπίτια. Ξυλεία για την κατασκευή τους παρέχουν τα πλούσια δάση της περιοχής ενώ τα μπαμπού χρησιμοποιούνται για τη "σύνθεση" των τοίχων.

Εικόνα 1. Διαφορετικές κοινωνίες έχουν συνδυάσει τον πολιτισμό τους με τη χρήση ενός μεγάλου αριθμού διαφορετικών κατασκευαστικών υλικών...

Εικόνα 1: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" - "ΒΗΜΑGAZINO", 2 Νοεμβρίου 2003 - Το φωτογραφικό υλικό και τα στοιχεία αντλήθηκαν από το βιβλίο "The House Book" (Phaidon Press, 2001)

Σχετικά δημοσιεύματα