Φυτικές διαπλάσεις στον ελληνικό χώρο

Οι φυτικοί σχηματισμοί που συναντώνται στον ελλαδικό χώρο κατατάσσονται στις ακόλουθες γενικές κατηγορίες:

φρύγανα - μακί: Συνιστούν τα πλέον εκτεταμένα φυσικά συστήματα στην Ελλάδα (19,01% του ελλαδικού χώρου).

Pinus halepensis
(χαλέπιος πεύκη)

δάση κωνοφόρων: Τα δάση της χαλεπίου πεύκης εμφανίζονται σε ασβεστολιθικά και αμμώδη εδάφη, σε υψόμετρο μέχρι 1200 μέτρα και επικρατούν στην Πελοπόννησο, στα Ιόνια νησιά, στην Αττική και τη Βοιωτία, στην Εύβοια και στη Χαλκιδική. Σε νοτιότερες περιοχές της Ελλάδας (στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου) επικρατεί η τραχεία πεύκη, ανθεκτική στην ξηρασία, στους ανέμους και στο ψύχος που συναντάται όμως και πιο βόρεια (Θράκη, Χαλκιδική).
Άλλα είδη κωνοφόρων που ευδοκιμούν στη χώρα μας σε μικρότερη έκταση είναι η κουκουναριά, το κυπαρίσσι και ο κέδρος.
Στα ψηλότερα σημεία των ελληνικών βουνών (υψόμετρο 700-800 μ.) οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι συχνές χιονοπτώσεις ευνοούν την εξάπλωση ορισμένων ειδών κωνοφόρων όπως η ελάτη, η μαύρη πεύκη, η δασική πεύκη, το ρόμπολο, η κεφαλληνιακή ελάτη, η ευρωπαϊκή ελάτη και η ερυθρελάτη.

Fagus sylvatica (οξιά)

μικτά φυλλοβόλα δάση: Εμφανίζονται σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές στη Βόρεια κυρίως Ελλάδα αλλά και στην Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα. Κυρίαρχα είδη είναι η βελανιδιά, ο γαύρος, η καστανιά (σε υψόμετρο 0 έως 700 μέτρα) και η οξιά που αναπτύσσεται στις ορεινές περιοχές (υψόμετρο 700 - 1800 μ.) της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Φυλλοβόλα είδη ενδεικτικά για την παρουσία νερού είναι το πλατάνι, η ιτιά και η λεύκα ενώ στις βόρειες περιοχές αναπτύσσονται η φλαμουριά, ο γαύρος, η σουρβιά, η οστρυά και η καστανιά.

υποαλπικά και αλπικά συστήματα: Εξαπλώνονται σε μεγάλο υψόμετρο (1700-2917 μ.) όπου η μέση ετήσια θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 5 βαθμούς C. Κυρίαρχα είδη είναι θαμνώδη φυτά (ξεραγκαθιά, κέδρος) και πόες (κυρίως αγροστώδη και απάνια αγριολούλουδα) με σύντομη περίοδο βλάστησης και αναπαραγωγής και προσαρμογές κατάλληλες για την αντιμετώπιση της έντονης ηλιακής ακτινοβολίας και των μεγάλων θερμοκρασιακών διακυμάνσεων.

υποτροπικά συστήματα: συναντώνται στην Κρήτη (το φοινικόδασος του Βάι και το φοινικόδασος στο Κουρταλιώτικο φαράγγι).

Pinus halepensis: www.uib.es/.../Pinus/halepensis/ pinushalepensis_f_s.JPG
Fagus sylvatica: home.datacomm.ch/gygax/ baum/fagus.html