Β. 2. ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ
Β. 2.1. Τι είναι και γιατί μας ενδιαφέρει
Β.2.1.1. Τι είναι η βιοποικιλότητα
Β.2.1.2. Γιατί μας ενδιαφέρει η διατήρηση της βιοποικιλότητας
Β.2.2. Παράγοντες που απειλούν τη βιοποικιλότητα
Β.2.3. Διαχείριση της βιοποικιλότητας στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης

Β 2.1.2. Γιατί μας ενδιαφέρει η διατήρηση της βιοποικιλότητας



στ) Βιοποικιλότητα οικοσυστημάτων - πηγή τουριστικού ενδιαφέροντος

Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων συνδέουν την "ποιότητα ζωής" με την εύκολη πρόσβαση σε φυσικά οικοσυστήματα. Σε πολλές χώρες η ανάπτυξη του τουρισμού και τα οικονομικά κεφάλαια που αυτή αποφέρει συνδέονται άμεσα με την ενδιαφέρουσα (τουριστικά) βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων που διαθέτουν. Άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο επισκέπτονται συγκεκριμένες περιοχές για αναψυχή ("επαφή με την άγρια ζωή" και τα φυσικά οικοσυστήματα, κυνήγι, ψάρεμα κ.ά.). Τα τελευταία χρόνια η ιδέα του οικοτουρισμού συγκινεί ολοένα και περισσότερους. To 40-60% των δαπανών για τουριστικούς λόγους παγκόσμια αποδίδεται στον οικοτουρισμό και το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατά 10-30% ετησίως (Ecotourism Society 1998). Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ο οικοτουρισμός αποφέρει περίπου 230 δισεκατομμύρια δολλάρια ετησίως.

Η ανάπτυξη του τουρισμού προσφέρει νέες θέσεις εργασίας (ξεναγοί, κατασκευαστές και υπάλληλοι ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων κ.ά.) στους κατοίκους της περιοχής και συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Ωστόσο, η υπέρμετρη τουριστική εκμετάλλευση των φυσικών οικοσυστημάτων θέτει σε κίνδυνο την επιβίωσή τους. Μεγάλοι αριθμοί επισκεπτών προκαλούν συνήθως οικολογικές και κοινωνικές αλλαγές σε μια περιοχή μειώνοντας τη ποικιλότητα των οικοσυστημάτων και την παγκόσμια πολιτιστική ποικιλότητα αντίστοιχα. Η παρουσία πολλών ανθρώπων και η κατασκευή των σχετικών έργων υποδομής (δρόμοι, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, χώροι στάθμευσης κ.ά.), η ρύπανση και ο θόρυβος τροποποιούν - υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον και απειλούν την άγρια ζωή της περιοχής (π.χ. Ζάκυνθος - θαλάσσια χελώνα). Γεωργικές και δασικές εκτάσεις καταστρέφονται και παραδοσιακοί τύποι εργασίας - στοιχεία πολιτιστικής ποικιλότητας - εγκαταλείπονται.

Χρειάζεται λοιπόν να βρεθεί μια χρυσή τομή ανάμεσα στην τουριστική ανάπτυξη και την περιβαλλοντική προστασία, γεγονός που απαιτεί να γίνουν σωστές επιλογές και προς τη μία και προς την άλλη κατεύθυνση.


Σχετικά δημοσιεύματα