Β. 2. ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ
Β. 2.1. Τι είναι και γιατί μας ενδιαφέρει
Β.2.1.1. Τι είναι η βιοποικιλότητα
Β.2.1.2. Γιατί μας ενδιαφέρει η διατήρηση της βιοποικιλότητας
Β.2.2. Παράγοντες που απειλούν τη βιοποικιλότητα
Β.2.3. Διαχείριση της βιοποικιλότητας στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης
Β 2.3. Διαχείριση της βιοποικιλότητας στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης
Ex situ πρακτικές διαχείρισης της βιοποικιλότητας
In situ πρακτικές διαχείρισης της βιοποικιλότητας
Έλεγχος της εμπορικής εκμετάλλευσης των προϊόντων "άγριας ζωής"
Αντιμετώπιση των προβλημάτων ρύπανσης της ατμόσφαιρας και των υδάτων
Ανάπτυξη ειδών σε συνθήκες αιχμαλωσίας και τεχνητή εισαγωγή ειδών σε φυσικά οικοσυστήματα
Ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας και τεχνολογίας
Τρόποι αντιμετώπισης των προβλεπόμενων κλιματικών αλλαγών
Διατήρηση των παραδοσιακών πρακτικών διαχείρισης των οικοσυστημάτων και βιώσιμη ανάπτυξη
Ο ρόλος της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη διατήρηση της βιοποικιλότητας

B.2.3.2. In situ πρακτικές διαχείρισης της βιοποικιλότητας

Προστατευόμενες περιοχές

Τα φυσικά και τα σχεδόν φυσικά οικοσυστήματα αποτελούν τις κυριότερες "ρεζέρβες" βιοποικιλότητας. Σε ένα φυσικό οικοσύστημα η επίδραση του ανθρώπου δεν είναι μεγαλύτερη από αυτήν οποιουδήποτε άλλου βιοτικού παράγοντα του οικοσυστήματος. Στα σχεδόν φυσικά, ημι-φυσικά οικοσυστήματα, οι ανθρωπογενείς επεμβάσεις, αν και εντονότερες συγκριτικά με αυτές των υπόλοιπων οργανισμών, δεν τροποποιούν ριζικά το οικοσύστημα το οποίο διατηρεί τις βασικές του δομές και τα χαρακτηριστικά του συστατικά στοιχεία.

Σε πολλά κράτη σε όλο τον κόσμο έχει νομικά κατοχυρωθεί η προστασία συγκεκριμένων περιοχών με στόχο τη διατήρηση των οικοσυστημάτων που αυτές περιέχουν. Η επιλογή μιας φυσικής περιοχής, έτσι ώστε να τεθεί υπό ειδική διαχείριση, είναι και σημαντική και δύσκολη. Τα βασικά γνωρίσματα των περιοχών που επιλέγονται για προστασία συνοψίζονται στα παρακάτω:
- είναι εκτάσεις χερσαίες ή υδάτινες
- περιέχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και είναι πολύτιμες για τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς κάθε χώρας (θέσεις που περιέχουν είδη που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον, είναι σπάνια ή απειλούνται από εξαφάνιση και εκτάσεις με ασυνήθιστη ποικιλία ειδών, τοπικά ή γεωγραφικά χαρακτηριστικά αισθητικής ή επιστημονικής αξίας, όπως καταρράκτες, παγετώνες κ.λπ., υδρολογικές - προστατευτικές λειτουργίες για το έδαφος, το νερό και το τοπικό κλίμα)
- έχουν ειδική νομοθετική προστασία που κατοχυρώνει την κατάλληλη διαχείρισή τους
- εκτός από την ιδιαίτερη οικολογική σημασία τους, εξυπηρετούν επίσης ευρύτερες κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές ανάγκες του ανθρώπου. (Είναι θέσεις που προσφέρονται για αναψυχή, τουρισμό, παρατήρηση άγριας πανίδας ή περιέχουν πολιτιστικά μνημεία. Κατά το σχεδιασμό των πρακτικών διαχείρισης των περιοχών αυτών λαμβάνεται υπόψη η κοινωνική δομή του περιβάλλοντος χώρου και η οικονομική αναγκαιότητα για άμεση εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.)
- αποτελούν κοινό αγαθό


Οι προστατευόμενες περιοχές, ανάλογα με τις επιμέρους ανάγκες και δυνατότητές τους, κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες και το καθεστώς προστασίας τους δεν είναι ενιαίο αλλά διαφέρει κατά περίπτωση. Σύμφωνα με την I.U.C.N. (International Union for the Conservation of Nature), διεθνής οργανισμός με σκοπό τη διατήρηση της φύσης και των φυσικών πόρων, οι προστατευόμενες περιοχές ομαδοποιούνται κατά τον εξής τρόπο:


Τις παραπάνω κατηγορίες συμπληρώνουν τρεις επιπλέον διεθνώς χαρακτηρισμένες κατηγορίες:


Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει, προστατευόμενες φυσικές περιοχές είναι οι Εθνικοί Δρυμοί, τα Αισθητικά Δάση, τα Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης και οι Υγρότοποι.


Σχετικά δημοσιεύματα

Εικόνα: www.rockies.ca/cpaws/education/new-resources.html -
Προσαρμογή από το ΚΠΕ Καστοριάς