Εθνικός Δρυμός Πίνδου

Κωδικός Περιοχής: GR1310002
Γεωγραφικό Μήκος:
21o 08'
Γεωγραφικό Πλάτος:
39o 54'
Διοικητική Περιφέρεια:
Δυτική
Μακεδονία

Νομός:
Γρεβενών
Μέσο Υψόμετρο (m):
1590

Ιδρύθηκε το 1966 και έχει έκταση πάνω από 100.000 στρέμματα. Βρίσκεται στα όρια της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας ανάμεσα στους νομούς Ιωαννίνων και Γρεβενών, κοντά στα χωριά Κρανιά, Περιβόλι και Βωβούσα. Περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα και του Αρκουδορέματος με τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι. Εντυπωσιακή είναι η ποικιλία των μορφολογικών χαρακτηριστικών, όπου οι τεράστιοι γκρεμοί και τα ορμητικά ρέματα εναλλάσσονται με απέραντα και πυκνά δάση από μαύρη και λευκόδερμο πεύκη και οξιά.Υπάρχουν επίσης διάσπαρτα μικρότερα φυτά και αγριολούλουδα, τα περισσότερα από τα οποία είναι χαρακτηριστικά της περιοχής, και ορισμένα σπάνια ή ενδημικά, όπως ο κρόκος, ο κόκκινος κρίνος, το κεφαλάνθηρο κ.ά.

Ιδιαίτερα πλούσια είναι και η πανίδα του δρυμού με πολλά είδη, μερικά από τα οποία έχουν εξαφανιστεί σε άλλα μέρη. Ολόκληρη η περιοχή αποτελεί το σημαντικότερο βιότοπο της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα, του λύκου και πολλών άλλων μικρότερων σαρκοφάγων ή φυτοφάγων ειδών. Αρκετά πλούσια είναι και η ορνιθοπανίδα, με κυρίαρχα είδη τα πουλιά του δάσους, όπως αρπακτικά (χρυσαετός, χρυσογέρακο) κ.ά.

Εντυπωσιακοί σχηματισμοί είναι οι δύο μικρές λίμνες που βρίσκονται πάνω στα υψίπεδα του Μαυροβουνίου σε υψόμετρο 1.960μ.

www.in.gr/agro/kentra_enimer/ big/pliroforisi.
www.minagric.gr/greek/ 2.5.1.2.html
www.minenv.gr/1/12/121/12103/viotopoi