Tα δελφίνια επιστρέφουν στις ελληνικές θάλασσες

Όλο και λιγότερα «ξεβράζονται» νεκρά στις ακτές.

Tουλάχιστον 600 δελφίνια κινούνται αυτή την περίοδο μεταξύ Λευκάδας, Kεφαλονιάς και Zακύνθου, ενώ έχει αυξηθεί ο αριθμός τους και στο Aιγαίο.

Τα δελφίνια επιστρέφουν στο Αιγαίο! Ο πληθυσμός τους μεγαλώνει σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ ο αριθμός αυτών που «ξεβράζονται» νεκρά στις ακτές έχει μειωθεί αισθητά από το 1999 μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνουν τόσο το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (μέσω των κατά τόπους λιμεναρχείων) όσο και το ΥΠΕΧΩΔΕ, τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι αναφορές για δελφίνια που βρίσκονταν νεκρά στις ελληνικές ακτές δεν ξεπέρασαν συνολικά τις 200. Κατά μέσο όρο υπήρχαν 50 κάθε χρόνο. Τα διαθέσιμα στοιχεία της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace, από τον Αύγουστο του 1991 ώς και τον Αύγουστο του 1999, έκαναν λόγο για 79 ανάλογες αναφορές το έτος. «Χάνουμε» αποδεδειγμένα 20 δελφίνια λιγότερα κάθε χρόνο.

Οι γεννήσεις είναι πολλές και τα μικρά προστατεύονται
επαρκώς για αυτό και τα κοπάδια των δελφινιών μεγαλώνουν σε αριθμό, επισημαίνουν οι ωκεανολόγοι.

«Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών ζώων, βέβαια, είναι πολλαπλάσιος αυτών που τελικά βρίσκονται στις παραλίες», εξηγεί ο κ. Νίκος Χαραλαμπίδης, επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της οργάνωσης. «Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι μέχρι και δεκαπλάσιος των όσων καταλήγουν νεκρά στις αμμουδιές». Ωστόσο, τα καλά νέα παραμένουν.

Και γίνονται ακόμα καλύτερα αν λάβει κανείς υπόψη του ότι την ίδια αυτή περίοδο αυξάνεται ο πληθυσμός των δελφινιών που κολυμπάνε στα ελληνικά νερά. Έλληνες, αλλά και ξένοι ωκεανογράφοι που μελετούν τις ελληνικές θάλασσες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 600 δελφίνια κινούνται αυτή την περίοδο στα παράκτια νερά μεταξύ της Λευκάδας, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου και της απέναντι στεριάς της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Πριν από πέντε χρόνια δεν ξεπερνούσαν τα 400 στην ίδια περιοχή.

Τα κοπάδια

Στο Βόρειο Αιγαίο τα δελφίνια μοιάζουν να είναι πολύ πιο άφθονα και πιθανόν να μην περιορίζονται στις παράκτιες περιοχές από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Χαλκιδική και τις Βόρειες Σποράδες, αλλά να κολυμπούν σε βαθύτερα νερά. Νοτιότερα γίνονται σχετικά πιο λίγα, αν και έχουν παρατηρηθεί μέχρι και τον Σαρωνικό Κόλπο και τις Κυκλάδες. Τα κοπάδια τους, όμως, που παλαιότερα είχαν συνήθως 10-15 δελφίνια, τα τελευταία χρόνια αριθμούν 50. Προφανώς, λένε οι ειδικοί, οι γεννήσεις είναι πολλές και τα μικρά προστατεύονται επαρκώς.

Οι βιολόγοι εικάζουν ότι δύο είναι οι αιτίες για την θετική εξέλιξη: Απαγορεύτηκαν τα καταστροφικά παρασυρόμενα δίχτυα και σταμάτησε η απόρριψη συγκεκριμένων τοξικών ουσιών στην θάλασσα της Ελλάδας. «Εκείνο που είχε αποδεκατίσει τα δελφίνια της Ελλάδας στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ήταν η επιδημία που είχε προκαλέσει ο ιός με την κωδική ονομασία DMV», εξηγεί ο κ. Χαραλαμπίδης. «Είχε προκαλέσει πολύ σοβαρό πλήγμα στον αριθμό τους. Οι αναλύσεις που είχαν γίνει εκείνη την περίοδο σε νεκρά δελφίνια είχαν δείξει, επίσης, την ύπαρξη υψηλών συγκεντρώσεων οργανοχλωριωμένων ενώσεων στους ιστούς τους. Με μία λέξη τοξικά!!».

Ο κίνδυνος

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα δελφίνια παγκοσμίως, άλλωστε, είναι η ρύπανση της θάλασσας. Υπάρχει, για παράδειγμα, μια ουσία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικού και φελιζόλ, το πολυχλωροδιφαινύλιο. Έχει αποδειχθεί ότι αυτή η ουσία, που αποβάλλεται στις θαλάσσιες περιοχές σε γιγαντιαίες ποσότητες, αποτελεί τον υπ' αριθμόν 1 κίνδυνο για τη ζωή στους ωκεανούς.


Σφαγή στην Ιαπωνία

Σε πολλές χώρες είναι, δυστυχώς, ακόμη ελεύθερο το κυνήγι, καθώς και οι σφαγές των δελφινιών. Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, το κυνήγι δελφινιών αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και θα διαρκεί έως τις 31 Μαρτίου. Υπολογίζεται ότι 20.000 δελφίνια σφάζονται κάθε χρόνο με απίστευτη σκληρότητα. Γι' αυτό, οι ψαράδες προσπαθούν να κρατήσουν το κυνήγι των δελφινιών μακριά από τη δημοσιότητα. H ιαπωνική κυβέρνηση και η τουριστική βιομηχανία δεν τους αφήνουν να κάνουν τίποτα, όταν βρίσκονται κοντά δημοσιογραφικές κάμερες.



Εννέα είδη στην Ελλάδα

«Ο συνολικός αριθμός των ειδών δελφινιών που ζουν ή μπορεί να βρεθούν περιστασιακά στα ελληνικά πελάγη είναι εννέα», αναφέρει ο βιολόγος-ωκεανογράφος δρ Αλέξανδρος Φραντζής. «Τα τέσσερα από αυτά συναντώνται πιο συχνά. Πρόκειται για το ρινοδέλφινο, το ζωνοδέλφινο, το κοινό δελφίνι και το σταχτοδέλφινο. Πολύ πιο σπάνια μπορεί να συναντήσει κανείς το μαυροδέλφινο, την ψευδόρκα, την όρκα (που είναι δελφίνι και όχι φάλαινα, ούτε φυσικά και «δολοφόνος», όπως εσφαλμένα αποκαλείται από μερικούς), το στενόρυγχο δελφίνι ή τη μικρούλα φώκαινα».

Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
του Χρήστου Μανωλά
17 Απριλίου 2004
Εικόνα: www.exasyachts.com/images/Jumping_dolphins.JPG