ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ (ΔΡΥΣ) ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑ
ΚΕΔΡΟΣ ΑΛΕΠΟΥ
ΟΞΙΑ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ
ΡΟΜΠΟΛΟ ΧΕΛΩΝΑ
 
ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑ

Η καφέ αρκούδα βρίσκεται ακόμη στους κύριους ορεινούς όγκους της βόρειας και κεντρικής Πίνδου και της δυτικής Ροδόπης. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν σήμερα 120 άτομα περίπου. Είναι ζώο μοναχικό και ζει σε εκτεταμένα μικτά ή αμιγή δάση φυλλοβόλων (δρυς, οξιά) και κωνοφόρων της ορεινής ζώνης.
Τρέφεται με καρπούς όλων των ειδών, βολβούς, χόρτα, μικρά και μεγάλα θηλαστικά, ερπετά, έντομα, μέλι κ.λπ. Το θηλυκό γεννάει κάθε 2 με 3 χρόνια, στα μέσα του χειμώνα, 1-2 μικρά που ζυγίζουν μόλις 350-400 γρ. και μεγαλώνουν κοντά στη μητέρα τους μαθαίνοντας τους απαραίτητους μηχανισμούς επιβίωσης.

Σε χωριά της Φλώρινας την Πρωτοχρονιά κάνουν τηγανίτες για τα γεννητούρια της ή κόβουν το πρώτο κομμάτι της βασιλόπιτας για την αρκούδα.