ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ (ΔΡΥΣ) ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑ
ΚΕΔΡΟΣ ΑΛΕΠΟΥ
ΟΞΙΑ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ
ΡΟΜΠΟΛΟ ΧΕΛΩΝΑ
 
ΑΛΕΠΟΥ

Ζει στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, στη Βόρειο Αφρική, Μέση Ανατολή, εύκρατη Ασία και Β. Αμερική. Συνήθως είναι μοναχική και νυχτόβια. Είναι παμφάγο ζώο, αν και τρωει κυρίως τρωκτικά, γι`αυτό θεωρείται ευεργετική σε περιοχές με αρουραίους. Σκάβει λαγούμια ή χρησιμοποιεί άλλων ζώων και έχει την χαρακτηριστική συνήθεια να θάβει υπολείμματα τροφής για να τα φάει αργότερα. Ζευγαρώνει το χειμώνα για να γεννήσει 3-6 αλεπουδάκια που θηλάζει για 1 μήνα, ενώ το διάστημα αυτό το αρσενικό μεταφέρει τροφή στην οικογένεια. Χαρακτηριστικά της το στενό μουσούδι και η φουντωτή ουρά.