Φαρμακευτικά φυτάΕΡΥΘΡΟΞΥΛΟΝ Η ΚΟΚΑ

(Erythroxylum coca)

Φυτικό είδος του γένους Erythroxylum (οικογένεια Erythroxylaceae), ιθαγενές της Νότιας Αμερικής (Περού, Βολιβία). Η κόκα είναι θάμνος πολύκλαδος με άνθη μικρά λευκοκίτρινα και καρπό επιμήκη, μονόσπερμο και σκληρό. Τα φύλλα της είναι πρασινοκαστανά, ωοειδή, οξύληκτα και περιέχουν διάφορα αλκαλοειδή με σπουδαιότερο την κοκαΐνη, ουσία αναισθητική και παυσίπονη που αξιοποιείται στην ωτορινολαρυγγολογία, την οφθαλμιατρική και τη χειρουργική (εικ. 1).
Εικόνα 1: Erythroxylum coca

Η οσμή των φύλλων μοιάζει με αυτή του τσαγιού, ενώ η γεύση είναι πικρή και προκαλεί αναισθησία στη γλώσσα και στα χείλη. Τα φύλλα της κόκας ασκούν επίσης τονωτική και διεγερτική δράση στον οργανισμό, ιδιότητα που οι ιθαγενείς της Νότιας Αμερικής γνώριζαν από πολύ παλιά και χρησιμοποιούσαν για την καταπολέμηση της κούρασης, της πείνας και της δίψας. Ωστόσο η χρήση κοκαΐνης είναι τοξική και προκαλεί ιδιαίτερα επικίνδυνο εθισμό στον άνθρωπο.

Στις μέρες μας η καλλιέργεια της κόκας ελέγχεται αυστηρά και η χρήση της για μη φαρμακευτικούς σκοπούς απαγορεύεται.

Οι καρποί και τα φύλλα της κόκας, μετά την αφαίρεση των αλκαλοειδών, χρησιμοποιούνται στην παραγωγή αναψυκτικών (κόκα-κόλα).


Εικόνα:

- Erythroxylum coca: www.swsbm.com/.../ Erythroxylum_coca-7.jpg