Εισαγωγή


ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ

Το μέγεθος των φυτικών κυττάρων ποικίλει ανάμεσα σε οργανισμούς διαφορετικού είδους και η διάμετρος ορισμένων εξειδικευμένων φυτικών κύτταρων μπορεί να είναι μερικά χιλιοστά ή και εκατοστά. Σημαντική επίσης διακύμανση παρουσιάζεται στο μέγεθος των κυττάρων του ίδιου ατόμου στα ανώτερα φυτικά είδη. Η αναλογία μεγέθους, για παράδειγμα, μπορεί να φτάνει το 1/1.000.000 ανάμεσα στα κύτταρα των αρχεφύτρων και στα ώριμα κύτταρα ορισμένων καρπών (εικ. 1).


Εικόνα 1: Σχηματική απεικόνιση μεγεθυμένων κυττάρων ενός φύλλου


Το φυτικό κύτταρο περιβάλλεται από εύκαμπτη κυτταρική μεμβράνη. Στην εξωτερική επιφάνειά της υπάρχει το κυτταρικό τοίχωμα, μία άκαμπτη δομή που προσδίδει στο κύτταρο σταθερό σχήμα. Βασικό συστατικό του κυτταρικού τοιχώματος είναι ο πολυσακχαρίτης κυτταρίνη (εικ. 2, 3, 4).Εικόνα 2: Φυτικό κύτταρο

Εικόνα 3: Η κυτταρική μεμβράνη αποτελείται από πρωτεΐνες και λιπίδια, κυρίως φωσφολιπίδια. Σύμφωνα με το πρότυπο του "υγρού μωσαϊκού", πρότυπο που αφορά στη διάταξη των πρωτεϊνών και των λιπιδίων στην κυτταρική μεμβράνη, τα φωσφολιπίδια σχηματίζουν μία διπλοστιβάδα. Πάνω και μέσα στη διπλοστιβάδα βρίσκονται εντοπίζονται οι πρωτεΐνες της μεμβράνης.


Εικόνα 4: Το φυτικό κύτταρο, εκτός από την κυτταρική μεμβράνη, περιβάλλεται και από ένα δεύτερο περίβλημα, το κυτταρικό τοίχωμα.

Εικόνες:

- κύτταρα φύλλου: Parker St., 1992, "ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΦΥΣΗ", σελ. 18
- φυτικό κύτταρο:
images.encarta.msn.com/.../ilt/T059293A.gif - Προσαρμογή από το Κ.Π.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
- κυτταρική μεμβράνη: www.cropsci.uiuc.edu - Προσαρμογή από το Κ.Π.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
- κυτταρικό τοίχωμα: dusithost.dusit.ac.th/.../3plant/image001.jpg - Προσαρμογή από το Κ.Π.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ