7ο Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας

 

Τίτλος Προγράμματος: " Λίμνη Βεγορίτιδα... Από το Χθες στο Αύριο"
Διάρκεια Προγράμματος: 2004 - 2005

Ολοκληρώνοντας τις δράσεις της η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου
δημιούργησε ένα CDRom που περιέχει όλες τις περιβαλλοντικές δράσεις της

Περιεχόμενα του CDRom:

1. Βεγορίτιδα
2. Είμαι το νερό, είμαι Πηγή Ζωής
3. Διάγραμμά ροής της εργασίας
4. Έκθεση της UNICEF
5. Εισαγωγή
6. Εμπλεκόμενα μαθήματα όλων των τάξεων
7. Σκοποί και στόχοι του προγράμματος
8. Ομάδες εργασίας των μαθητών
9. Οι λίμνες της πατρίδας μας
10. Ημερολόγιο δραστηριοτήτων κατά μήνα
11. Η λίμνη Βεγορίτιδα: Γεωγραφική θέση
11.α Μορφολογία
11.β Κλίμα
12. Η παρουσία του νερού στην περιοχή της Βεγορίτιδας
13. Θρύλοι για τη λίμνη Βεγορίτιδα
14. Η περιοχή της Βεγορίτιδας κατά την αρχαϊκή εποχή
15. Η Βεγορίτιδα κατά τη Βυζαντινή περίοδο
16. Η περιοχή της Βεγορίτιδας κατά την Τουρκοκρατία
17. Οι αυξομειώσεις της επιφάνειας του νερού της λίμνης Βεγορίτιδας

18. Στραγγίζουν τις λίμνες Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη
19. Οικοσύστημα - Τροφικό πλέγμα της λίμνης Βεγορίτιδας
20. Τα είδη των ψαριών στη λίμνη Βεγορίτιδα
21. Ορνιθοπανίδα των λιμνών της περιοχής των Δήμων Βεγορίτιδας και Αμυνταίου
22. Δήμος Αμυνταίου: Προβλήματα και απειλές για τι λίμνες
23. Δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος των λιμνών
24. Ευτροφισμός και ρύπανση της λίμνης Βεγορίτιδας
25. Η Δ.Ε.Η. και οι λίμνες της περιοχής
26. Τοξικές ουσίες στη Βεγορίτιδα
27. Σύλλογος Προστασίας της Βεγορίτιδας: Θέσεις και Προτάσεις
28. Αφηγητές
29. Λεξιλόγιο
30. Βιβλιογραφία
31. Φύλλα εργασίας


ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Τ
ο νερό είναι ένας φυσικός πόρος που ανήκει σε όλους και σε κανέναν.
Γι' αυτό η ευαισθητοποίηση των μαθητών και της κοινωνίας γενικότερα, για την υπεράσπιση των φυσικών πόρων του νερού έχει πολύ μεγάλη σημασία.
Μεγαλύτερη σημασία αποκτά για όλους εμάς, εκπαιδευτικούς και μαθητές της δικής μας πόλης, της Έδεσσας, της οποίας το χαρακτηριστικό γνώρισμά της είναι οι Καταρράκτες.
Η μείωση της στάθμης των νερών των ποταμών της πόλης ήταν η αφορμή για συζήτηση ενός προβλήματος που δεν φαινόταν μακρινό: "Μια Έδεσσα χωρίς νερό".
Έχουμε μάθει να περπατάμε στην πόλη μας και να ακούμε το κελάρυσμα των νερών στα ποταμάκια της που συντροφεύουν κάθε μας βήμα.
Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε ως σχολείο με το πολυτιμότερο αγαθό.
Το θέμα "Η Λίμνη Βεγορίτιδα: από το Χθες στο Αύριο", ήταν το αποτέλεσμα πολλών συζητήσεων.
Εικ.: Αφίσα της περιβαλλοντικής ομάδας
"Η λίμνη Βεγορίτιδα... Από το χθες στο αύριο"
Στο πρόγραμμα συμμετείχαμε μαθητές των Γ΄, ε΄& Στ΄ τάξεων του σχολείου και συνεργαστήκαμε με τους συμμαθητές μας από το 6/θ Δημοτικό Σχολείο Άρνισσας, το Γυμνάσιο Άρνισσας και το Δημοτικό Σχολείο Περαίας.

Επιλογές - Αποσπάσματα


α) Προβλήματα και απειλές για τις λίμνες

Κυρίαρχο πρόβλημα της Βεγορίτιδας είναι η πτώση της στάθμης της λίμνης, που συνδέεται άμεσα με την άντληση νερών, κατά το πρόσφατο παρελθόν, από τη ΔΕΗ, τόσο από τη σήραγγα του Άγρα από την πλευρά της Άρνισσας, όσο και από το αντλιοστάσιο του Αγίου Παντελεήμονα για τις ανάγκες του ΑΗΣ Αμυνταίου - Φιλώτα. Οι αντλήσεις νερών από τη ΔΕΗ έχουν σταματήσει, παραμένει όμως σημαντικό πρόβλημα η απειλή για μείωση της στάθμης της λίμνης. Η αύξηση της στάθμης των τελευταίων ετών μπορεί να αντιμετωπισθεί θετικά, αλλά δεν επιτρέπει στην τοπική κοινωνία να επαναπαυτεί.
Αξίζει να σημειωθεί σ' αυτό το σημείο ότι το πρώτο σταθμόμετρο για την εξέταση της πορείας της στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδας τοποθετήθηκε το 1896 από την Αυστροουγγρική εταιρία που κατασκεύασε τη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Μοναστηρίου το 1892.
Σημαντικό πρόβλημα για τον υδροφόρο ορίζοντα αποτελούν οι αγροτικές καλλιέργειες σε όλη τη λεκάνη της Βεγορίτιδας, που απαιτούν σημαντικές ποσότητες νερού. Ο αριθμός των αρδευτικών γεωτρήσεων έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας την κύρια αιτία υποβάθμισης του υδροφόρου ορίζοντα. Οι αγροτικές καλλιέργειες εκτός από την απόληψη σημαντικών ποσοτήτων νερού ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, λόγω της χρήσης των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων. Τέλος η παράνομη επέκταση καλλιεργειών δίπλα στις λίμνες είναι καταστροφική για τους καλαμιώνες και τα υγρά λιβάδια.
Τα αστικά λύματα των οικισμών που βρίσκονται περιμετρικά των λιμνών αποτελούν την κύρια πηγή μόλυνσης τους. Η επικείμενη ανακατασκευή και λειτουργία του σταθμού βιολογικού καθαρισμού Αμυνταίου θα λύσει το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό, αφού εκτός της πόλης του Αμυνταίου προβλέπεται να συνδεθούν με το σταθμό και τα Δημοτικά Διαμερίσματα Πετρών και Ξινού Νερού.
Η καύση των καλαμιώνων της λίμνης Πετρών αποτελεί μία άσκοπη άλλα ιδιαίτερα επιζήμια ενέργεια για τα ενδιαιτήματα και τα ζώα που διαβιούν σε αυτά, που ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί σημαντικά.

β) Δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος των λιμνών.

Το έντυπο του Δήμου Αμυνταίου εκδόθηκε με χρηματοδότηση του προγράμματος ΕΤΕΡΠΣ "Προστασία περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξη" του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το πρόγραμμα περιελάμβανε δράσεις όπως:
- Επιστημονική παρακολούθηση ορνιθοπανίδας και επισήμανση απειλών για είδη και ενδιαιτήματα, με ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα.
- Κατασκευή παρατηρητηρίων.
- Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του τοπικού πληθυσμού και των μαθητών της περιοχής και
- Δράσεις προώθησης του εθελοντισμού.
Οι δράσεις υλοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία από το δήμο Αμυνταίου και τους εταίρους του προγράμματος Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, Αρκτούρο και Ε.Σ. Αμύντα.
Ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας είναι ένας από τους συλλόγους της περιοχής που έμπρακτα δείχνουν καθημερινά το ενδιαφέρον του για τη σωτηρία της λίμνης.
Σε ενημέρωση που έγινε στους μαθητές του σχολείου από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Καφετζή Στράτο, αλλά και μέσα από το έντυπο του Συλλόγου υποστηρίζει επτά σημεία, επτά βήματα τα χαρακτηρίζει, που πρέπει να γίνουν για να υπάρχει ένα αίσιο αποτέλεσμα για τη λίμνη της Βεγορίτιδας.


δραστηριότητες...
   
 
εκδηλώσεις...
 
   
επισκέψεις...


Νοέμβριος · Επίσκεψη στους ποταμούς της πόλης, στα "Μικρά Καταρρακτάκια"
· Επίσκεψη στο Δημαρχείο Έδεσσας (στους κ.κ. Αντιδημάρχους Τσακίρη Νικόλαο και Κικίδου Γεωργία για ενημέρωση για την κατάσταση στους ποταμούς και για το πρόβλημα της λειψυδρίας.
· Αναφορά στο παγκόσμιο πρόβλημα της λειψυδρίας.
· Επιλογή θέματος. "Η λίμνη Βεγορίτιδα: από το χθες στο αύριο".
· Πρώτη προσέγγιση του θέματος από το Διαδημοτικό Ραδιόφωνο.
Δεκέμβριος · Καταγραφή όλων των παραμέτρων του προβλήματος. Συζήτηση. Έρευνα.
· Επικοινωνία με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Άρνισσας. Ανταλλαγή απόψεων με τη χρήση e-mail.
· Παρουσίαση στοιχείων της εργασίας στο Διαδημοτικό Ραδιόφωνο Πέλλας.
Ιανουάριος · Ενημέρωση από εκπρόσωπο του υδροηλεκτρικού σταθμού του Άγρα της ΔΕΗ για την κατάσταση των λιμνών Βρυττών - Νησίου και Βεγορίτιδας.
· Επίσκεψη της 1ης και 2ης ομάδας στην περιοχή του Δήμου Βεγορίτιδας. Γνωριμία με τον κ. Δήμαρχο Βεγορίτιδας. Συζήτηση των μαθητών μαζί του.
Γνωριμία και συνεργασία με τους μαθητές της του Δημοτικού Σχολείου Άρνισσας.
Γνωριμία και συνεργασία με τους μαθητές της Γ΄ Τάξης του Γυμνασίου Άρνισσας και συζήτηση μαζί τους για δική τους παλιότερη έρευνα και παροχή στοιχείων.

· Επίσκεψη όλων των μαθητών στη λίμνη για επιτόπια έρευνα, λήψη νερού, κομματιών καλαμιών και άλλων φυτών.
Ενημέρωση από εκπρόσωπο του Ναυτικού Ομίλου Άρνισσας.
Παρατήρηση πουλιών με κιάλια του Συλλόγου Προστασίας της λίμνης Βεγορίτιδας.

· Επεξεργασία των στοιχείων. Καταγραφή ευρημάτων. Πρώτη Αξιολόγηση.
Φεβρουάριος · Επίσκεψη της 3ης και 4ης Ομάδας στη Νομαρχία Πέλλας (Δασαρχείο Έδεσσας) για ενημέρωση για την περιοχή του Δήμου Βεγορίτιδας ως προς την πανίδα και τη χλωρίδα της, για τα διάφορα πετρώματα που υπάρχουν και τέλος για τη λεκάνη απορροής, τα βουνά Βόρας και Βέρμιο.
· Αξιολόγηση της πορείας της εργασίας. Επιλογή υλικού από το μέχρι σήμερα ευρήματα και παρουσίαση του σε ειδική ενημερωτική εκπομπή στο Διαδημοτικό Ραδιόφωνο της πόλης, από τους υπευθύνους των ομάδων.
Μάρτιος Επίσκεψη στη λίμνη Πετρών και στη συνέχεια στη λίμνη Βεγορίτιδα (από την πλευρά του Αγίου Παντελεήμονα) για επιτόπια έρευνα και παρατήρηση.
Συζήτηση με κατοίκους στο κάμπινγκ Αγίου Παντελεήμονα για τη λίμνη του χθες.
· Επίσκεψη των μαθητών της ΣΤ' τάξης στις τρεις τεχνητές λίμνες της Παναγίτσας και ενημέρωση για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Παναγίτσας Α.Ε.
Απρίλιος · Επίσκεψη στο ΚΠΕ Καστοριάς, για παρακολούθηση ημερήσιου προγράμματος των μαθητών των Ε' και ΣΤ' τάξεων.
· Επίσκεψη στο Ενυδρείο της Έδεσσας από τους μαθητές της Γ' τάξης. Ενημέρωση από τον Υπεύθυνο για τα ψάρια και τα άλλα έμβια όντα των λιμνών της περιοχής.
· Αξιολόγηση και καταγραφή υλικού.
Μάιος · Εκδρομή στη λίμνη Βεγορίτιδα όλου του σχολείου.
Παρατήρηση της παρόχθιας βλάστησης και των πουλιών που υπάρχουν την εποχή αυτή.
· Καταγραφή και φωτογραφικό υλικό.
Διανομή, έξω από το Σχολείο, ενημερωτικού υλικού στους διερχόμενους οδηγούς προς την περιοχή της Βεγορίτιδας, Κοζάνης, Φλώρινας (με τη σύμφωνη γνώμη με τη Τροχαία Έδεσσας).
· Επίσκεψη στο ΚΠΕ Έδεσσας (περιοχή Μύλων της πόλης) και συμμετοχή των μαθητών της Ε' Τάξης στο ημερήσιο πρόγραμμα του ΚΠΕ, σχετικά με το νερό.
· Συμμετοχή 4ης Ομάδας των μαθητών μαζί με τα μέλη της Π.Ο. στην διημερίδα που οργάνωσε η κ. Φράγκου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Βεγορίτιδας, παρουσίαση υλικού της εργασίας σε πίνακες ανακοινώσεων από τους μαθητές, συμμετοχή στις δραστηριότητες στη λίμνη.
Ιούνιος · Παρουσίαση της εργασίας από το Συντονιστή του προγράμματος στο Δημαρχείο Βεγορίτιδας, αφιερωμένη στην παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος (6 Ιουνίου 2005).
Οι μαθητές της Ε' Τάξης παρουσιάζουν τη θεατρική παράσταση "Η Φωτεινούπολη".
· Παρουσίαση της εργασίας σε πίνακες στο χώρο των "Μικρών Καταρρακτών".

· Εκδήλωση με τη λήξη του σχολικού έτους στην Αίθουσα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πόλη μας.



Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ
Μαθητές της Γ', Ε΄, και Στ΄ Ταξης του σχολείου:
Αλεβίζος Β., Παπαδόπουλος Β., Χατζηαργυρίου Αρ., Χατσατουριάν Βλ., Παπαδόπουλος Δ., Μουχαλεμπής Ν., Μπαλής Λ., Λάτμος Θ., Κούκος Δ., Θωμάς Β., Μπαμπάτσης Α., Σερπετίδης Στ., Μητσάνης Χρ., Καραγιοβάννης Λ.,
Τουρτούρης Δ., Τσελίδης Α., Ραρρής Θ., Πετρούση Μ., Μέγαλου Φ., Αποστολοπούλου Β., Κωνσταντινίδου Μ., Μπαμπάτση Φ., Σκούπρα Ο., Προνιάρι Εμ., Ανεστάκη Λ.,
Στυλιανάκη Κ., Λάμπρου Κ., Μάνδη Σ., Αλεξάκη Μ., Λιολιοπούλου Στ., Αποστολοπούλου Μ., Μουρουζίδης Χρ., Τουρτούρης Ν., Τσελίδης Κ., Τερζανίδης Θ., Σταλίκα Γκ., Σερπετίδου Μ., Σεραφείμ Σ., Σαμπάλης Α., Ρώσση Χ., Πρόιου Β., Πόζαρλη Ε., Παπαϊωάννου Ο., Νικολούδη Ν., Νικολαΐδης Δ., Νεδέλκος Μ., Νάκι Γ., Μουχαλεμπή Κ., Μούσιος Μ., Μίσχος Στ., Λιολιόπουλος Β., Κλατζίδου Μ., Ιώαννου Δ., Θεριανού Ντ., Δίζα Μ., Γκερτνέτσι Μπ., Γάτσης Σ., Βασιλείου Χρ., Βασδάρη Μ., Αποστολοπούλου Ε.

Εκπαιδευτικοί - Συντονιστές του προγράμματος
Καραγιοβάννης Δ.,
Λιμπάρης Ευαγ., Μητσόπουλος Φ.

Επιστροφή
Συμμετοχές 2004- 05