Δημοτικό Σχολείο Θραψανού Ν. Ηρακλείου

Τίτλος Προγράμματος:
"Τα Σύννεφα έφεραν βροχή, Τα Σύννεφα έφεραν Ζωή"


Διάρκεια Προγράμματος: 2005 - 2006

Ολοκληρώνοντας τις δράσεις της η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου δημιούργησε ένα CDRom κι ένα έντυπο.

 

Επιλογές - Αποσπάσματα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο τίτλος του προγράμματος αναφέρθηκε στα σύννεφα για να δώσει μια άλλη προοπτική στο θέμα διευρύνοντας τις διασυνδέσεις των εννοιών στη σκέψη των παιδιών, αλλά και γιατί το νερό σε αυτή του τη φάση, ταξιδιάρικο, παιχνιδιάρικο, καθώς αλλάζει μορφές μέχρι να «ωριμάσει», μοιάζει περισσότερο με τα παιδιά. Τα σύννεφα ήταν η αφόρμηση. Μια μέρα μίλησαν για αυτά, βγήκαν έξω, τα παρατήρησαν, έφτιαξαν την πρώτη ομαδική τους ζωγραφιά. Σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, τα σύννεφα ήταν ένα από τα κύρια θέματα στις ζωγραφιές τους, στη διακόσμηση της τάξης και τις περισσότερες κατασκευές τους.



δραστηριότητες...
   
 
εκδηλώσεις...
 
   
επισκέψεις...

Ο Κύκλος του Νερού στη Φύση

Τα παιδιά έμαθαν περισσότερα για τον κύκλο του νερού στη φύση. Μελέτησαν τις καταστάσεις του νερού στη φύση, τα φαινόμενα της εξάτμισης και της υγροποίησης. Σ΄αυτή τη φάση διάβασαν α) το παραμύθι της Συννεφένιας που συμπεριλαμβάνεται στα νέα σχολικά βιβλία της Γλώσσας δίνοντας μια δική τους συνέχεια στην ιστορία, β) και το παραμύθι του ΚΠΕ Καστοριάς "Μια Σταγονοπαρέα στη Λίμνη μας" το οποίο δραματοποίησαν.


Υδατώδη Μετέωρα

Στη συνέχεια, μαζί με τα σύννεφα, τη βροχή και το χαλάζι, μελέτησαν κι άλλα υδατώδη μετέωρα, την ομίχλη, τη δροσιά, την πάχνη κι έκαναν μια κατασκευή-παιχνίδι γνώσεων.


Κατασκευή Μετεωρολογικών Οργάνων

Μιλώντας για τον καιρό και την πρόγνωσή του, κατασκεύασαν μετεωρολογικά όργανα, ανεμοδείκτες, βαρόμετρο, ηλιογράφο και πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Μετεωρολογικό Σταθμό του Πολεμικού Αεροδρομίου του Καστελλίου. Στο σταθμό τα παιδιά ενημερώθηκαν από τον μετεωρολόγο κ. Παπαηλιάκη για τα επιστημονικά όργανα και λύθηκαν πολλές απορίες τους.


Το Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού

Στον Κύκλο του Νερού, τα υδατώδη μετέωρα και τους μετεωρολογικούς σταθμούς ήταν βασισμένο το παιχνίδι του "Κρυμμένου Θησαυρού". Μ' αυτό ολοκληρώθηκε και το πρώτο μέρος του προγράμματος. Τα παιδιά χρησιμοποιώντας τις γνώσεις που είχαν αποκομίσει έπαιξαν και διασκέδασαν τις Απόκριες.


Τα Σύννεφα Έφεραν Ζωή

Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος τα παιδιά μελέτησαν τη σχέση του νερού με τη ζωή και επισκέφθηκαν τον υδάτινο κόσμο του Ενυδρείου "Θαλασσόκοσμος".

Έρευνα στο Ποτάμι του Φόδελε

Για τη ζωή στο νερό και πώς οι ειδικοί μελετώντας τη βγάζουν επιστημονικά συμπεράσματα, τα παιδιά επισκέφθηκαν το ποτάμι του Φόδελε. Εκεί πήραν μέρος στο πρόγραμμα "Εξερευνώ τη φύση της Κρήτης - Ο υγρότοπος του Φόδελε" που εφαρμόζει η κ. Βορεάδου σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Αφού ενημερώθηκαν σχετικά και εξοπλίστηκαν κατάλληλα, έκαναν μια μικρή έρευνα. Μάζεψαν με τις απόχες τους μικρούς υδρόβιους οργανισμούς και συμπλήρωσαν σχετικούς πίνακες για να δουν πόσο καθαρό είναι το ποτάμι του Φόδελε.


Επίσκεψη στο ΚΠΕ Βάμου

Σε ένα ακόμη πρόγραμμα με τίτλο: "Μονοπάτι ανάμεσα στα δέντρα" πήραν μέρος τα παιδιά στο ΚΠΕ Βάμου. Εκεί παρακολούθησαν βίντεο, ενημερώθηκαν για την άμεση σχέση των φυτών με τη ζωή, τις αλόγιστες επεμβάσεις του ανθρώπου στο περιβάλλον και την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και συμμετείχαν σε ανάλογες δραστηριότητες.


Εκδρομή στις Λιβάδες


Νερό και ζωή και από το πρόγραμμα δε θα μπορούσε να λείψει η λιμνοδεξαμενή της Λιβάδας. Δυστυχώς όμως φέτος δεν μπόρεσε να γίνει αξιοποίησή της. Η λιμνοδεξαμενή είναι σταθμός μεταναστευτικών πτηνών και με την
εμφάνιση του ιού της γρίπης των πτηνών αναστάλθηκαν όλες οι προγραμματισμένες δράσεις. Στο σχεδιασμό του το πρόγραμμα είχε στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στις Λιβάδες, προκειμένου τα παιδιά να κατανοήσουν την άμεση σχέση του νερού με τη ζωή, αυτό όμως δεν τα εμπόδισε να δείξουν ευαισθησία στις δράσεις που ανέλαβαν. Ωστόσο, πραγματοποιήθηκε μια εκδρομή για να πάρουν τα παιδιά πληροφορίες, να ενημερωθούν για τη χλωρίδα και πανίδα της. Εκεί βρέθηκε ο γεωπόνος του Δήμου κ. Γιαλιαδάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων ενημέρωσε τα παιδιά για τα έργα που γίνονται αλλά και τα μέτρα που πάρθηκαν για τη γρίπη των πτηνών.


Συμμετοχή σε Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό του Δικτύου "Μεσόγειος SOS"

Η συμμετοχή τους σε καλλιτεχνικό διαγωνισμό του δικτύου "Μεσόγειος SOS" ήταν πολύ δυναμική. Συμμετείχαν σε μια προσπάθεια που έγινε για να συνειδητοποιήσουμε τις συνέπειες των ενεργειών μας στο περιβάλλον, να σκεφτούμε, να ψάξουμε, να μάθουμε, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Ανέλαβαν το έργο με μεγάλη προθυμία και χάρηκαν τα θετικά αποτελέσματα της ομαδικότητας και της καλής συνεργασίας.


Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Δράσεις ανέλαβαν και στην ολοκλήρωση του προγράμματος, 5 Ιουνίου. Αφού παρακολούθησαν στην αίθουσα του σχολείου μας μια ηλεκτρονική παρουσίαση για το περιβάλλον και το πολύτιμο αγαθό του το νερό, δημιούργησαν αφίσες με συνθήματα: "Δεν πρέπει να σπαταλάμε το νερό", "Δεν πρέπει να πετάμε σκουπίδια στο νερό", κι ως τελικό προϊόν του προγράμματος έφτιαξαν ένα φυλλάδιο με συμβουλές για την οικονομία του νερού.



Η Περιβαλλοντική μας Ομάδα

Οι μαθητές της Γ' τάξης του σχολείου:
Βαργιακάκη Μ., Βασιλάκη Ε., Γιαννακάκη Ε., Επιτροπάκης Ι., Κακουλαντωνάκη Ζ., Κυπραίος Γ., Μαλαδάκης Π., Μελαδάκη Π., Οάντσεα Α., Σταυρακάκης Λ., Στρατάκης Ι., Χατζινικολάκη Ε., Χατζινικολάκης Ζ.

Οι εκπαιδευτικοί - υπεύθυνοι του προγ/τος: Ανδρονίκου Χ., Τσιώνης Κ..



Επιστροφή
Συμμετοχές 2005 - 06