1ο Γυμνάσιο Τρίπολης

 

Τίτλος Προγράμματος: "Το Οικοσύστημα της Λίμνης Τάκα"
Διάρκεια Προγράμματος: 2004 - 2005

Ολοκληρώνοντας τις δράσεις της η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου
δημιούργησε ένα CDRom
και δύο DVD

Περιεχόμενα του CDRom:
1. Ιστορικά στοιχεία
2. Γενικά χαρακτηριστικά της λίμνης
3. Η χρησιμότητα των υγροβιότοπων
4. Η πανίδα της λίμνης
5. Η χλωρίδα της λίμνης
6.Τα έργα που γίνονται
7. Διεθνείς συμβάσεις προστασίας του υγροβιότοπου
8. Η αξία της λίμνης
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Χάρτες

Επιλογές - Αποσπάσματα

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ

Α. Η λίμνη αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της χώρας μας
Β. Είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία της περιοχής
Γ. Το νερό της χρησιμεύει για άρδευση
Δ. Λόγω των συνεχών παρεμβάσεων η λίμνη κινδυνεύει
Ε. Η λίμνη προσφέρεται σαν εκδρομικός χώρος για την αστική περιοχή της Τρίπολης
ΣΤ. Tο ενδιαφέρον των μαθητών

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

Ονομασία: Λίμνη Τάκα
Έκταση: 2650 στρέμματα
Γεωγραφικές συντεταγμένες: φ:22,3830 λ: 37,4522
Υπερθαλάσσιο ύψος: 728 (m)
Τοποθεσία: 0,5 ΝΔ της κοινότητας Βουνό Μαντινείας.
Τύπος υγροτόπου: Εσωτερικό μονίμως κατακλυσμένο έλος γλυκού νερού.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ

Νότια της Τρίπολης, πάνω στο οροπέδιο της Τεγέας βρίσκεται η λίμνη Τάκα. Στην άκρη της λίμνης υπάρχουν καταβόθρες απ΄ όπου φεύγουν τα νερά της.Ένα τμήμα της λίμνης καλλιεργείται, όταν η στάθμη των υδάτων της λίμνης είναι χαμηλά. Η λίμνη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της νότιας Ελλάδας με αξιόλογη πανίδα και χλωρίδα.
Οι κύριες ανθρώπινες δραστηριότητες είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και το κυνήγι.
Τα νερά της λίμνης χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους των γύρω κοινοτήτων για άρδευση. Κάποιες χρονιές με λίγες βροχοπτώσεις η λίμνη ξηραίνεται σχεδόν ολοκληρωτικά.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ

Από τον Αύγουστο του 1999 έχουν αρχίσει οι εργασίες του έργου "Ταμιευτήρας Τάκας" που σκοπό έχουν την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών του νότιου τμήματος του Μαντινειακού λεκανοπεδίου. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός ταμιευτήρια υδάτων σχήματος τραπεζίου συνολικής επιφάνειας 1700 στρεμμάτων. Ο ταμιευτήρας βρίσκεται στο κέντρο της λίμνης και θα οριοθετείται από ένα ανάχωμα συνολικού ύψους 13 μέτρων και μήκους 4,4 Κm.
Η χωρητικότητα της τεχνητής αυτής δεξαμενής προβλέπεται να φθάσει τα 12.000.000 m3 νερού, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την άρδευση 30.500 στρεμμάτων
Έχουν προβλεφθεί από την μελέτη να χρησιμοποιηθούν φυσικά υλικά όπως πέτρες από την γύρω περιοχή και χώμα από την ίδια την λίμνη για την κατασκευή του αναχώματος ώστε να μη διαταραχθεί το οικοσύστημα της περιοχής.
Στο έργο αυτό συμπεριλαμβάνονται και δύο περιφερειακές διώρυγες μετά των ειδικών έργων εκτροπής που θα λειτουργούν ως αγωγοί μεταφέροντας στον ταμιευτήρα νερό από το Βαλτετσόρεμα και από το ρέμα της Μανθηρέας.
Τέλος το έργο συμπληρώνεται με την κατασκευή αντλιοστασίου υδροληψίας δίπλα στο ανάχωμα του ταμιευτήρα και περιμετρικές αποχετευτικές τάφρους που θα οδηγούν τα εκτός του αναχώματος νερά της λίμνης στο αντλιοστάσιο και τις καταβόθρες.
Σήμερα έχει ολοκληρωθεί σχεδόν η κατασκευή του αναχώματος και ένα μεγάλο τμήμα των περιμετρικών έργων και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αντιπροσώπων της κατασκευάστριας εταιρείας αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Σήμερα το δίκτυο "NATURA" σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει πάνω από 18.000 περιοχές ενταγμένες σ΄ αυτό.
Η Ελλάδα έχει προτείνει 239 περιοχές ως "Τόπους Κοινοτικής Σημασίας" σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ και έχει δηλώσει 151 Ζώνες Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας σύμφωνα με την οδηγία 79/409/ΕΟΚ .
Η λίμνη εντάσσεται στις ζώνες ειδικής προστασίας για τα πουλιά με τον κωδικό GR2520002 γεγονός που αποδεικνύει ότι η λίμνη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της χώρας μας.

δραστηριότητες...
   
 
εκδηλώσεις...
 
   
επισκέψεις...

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, Εκδήλωση με τον Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων
Συμμετοχή στο Καρναβάλι της Τρίπολης
Συζήτηση με εκπροσώπους της Εταιρίας«ΙΟΝΙΟΣ» για τις παρεμβάσεις στη λίμνη Τάκα
Επίσκεψη στην ΠΕΧΩ Περιφέρειας Πελοπονήσου
Επίσκεψη στο ΕΚΠΑΖ στην ΑΙΓΙΝΑ
Επίσκεψη στο ΚΠΕ Ακράτας, συμμετοχή στο πρόγραμμα: "Το Οικοσύστημα της Λίμνης Τσιβλού
"
Επισκέψεις στη λίμνη Τάκα, Εκδηλώσεις στο σχολείο

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

Ανδριανού Σπυριδούλα, Αντωνοπούλου Γεωργία, Αντωνόπουλος Χαράλαμπος, Βαρβαρέσος Παναγιώτης, Γκαρδιακού Γιολάντα, Γκοτζάη Ωρένα, Γκόφης Δημήτριος, Δανόπουλος Αριστείδης, Δουληγέρης Χαράλαμπος, Ζίρκα Τζεόργκι, Ζούζουλα Μαρία, Καλδή Δήμητρα, Κούρου Χριστίνα, Κωνσταντοπούλου Βασιλική, Μάλλιου Κυριακούλα, Μπασαμάκης Γεώργιος, Μπερδέκλης Χρήστος, Μπιρμπίλης Ιωάννης, Ρέππας Κων/νος, Σαλαβράκος Διονύσης, Χαραλαμπόπουλος Γιώργος, Χόντος Νικόλαος, Χρουσαλάς Αντώνιος,Μήτσιος Ιάσονα

Εκπαιδευτικοί -Συντονιστές του προγράμματος
Τζερεφός Ιωάννης, Κουτσούκου Ευαγγελία, Γκανά Ελένη, Αγγελάκος Κων/νος, Κατσαρού Αγγελική, Κυριαζή Κων/να, Παπαδοπούλου Ολγα


Επιστροφή
Συμμετοχές 2004- 05