Απειλές και κίνδυνοι για τους υγρότοπους

Απειλές που οφείλονται σε φυσικά αίτια

Οι υγρότοποι αντιμετωπίζουν διάφορες φυσικές απειλές που θέτουν σε δοκιμασία τις αντοχές τους. Οι φυσικές διεργασίες μπορεί να συμβαίνουν περιοδικά ή συνεχώς για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή και να είναι απότομες με μικρή χρονική διάρκεια. Τέτοιες φυσικές διεργασίες είναι η ξηρασία, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές, οι ηφαιστειακές εκρήξεις, οι σεισμοί, οι κατολισθήσεις, οι εκτροπές ποταμών που οφείλονται σε φυσικά αίτια, οι τυφώνες και οι κυκλώνες. Οι σταδιακές μεταβολές που επιφέρουν στα υγροτοπικά οικοσυστήματα οι παραπάνω διεργασίες περιλαμβάνουν τις κλιματικές μεταβολές, τη μετανάστευση, την προσαρμογή, και την εξέλιξη πληθυσμών, την οικολογική διαδοχή και την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών.

Ανθρωπογενείς επιδράσεις

Από τα πρώτα χρόνια εμφάνισης του στη Γη ο άνθρωπος χρησιμοποίησε τους υγρότοπους ως περιοχές ανάπτυξης σχετικής δραστηριότητας. Η ποικιλότροπη εκμετάλλευση των υγρότοπων από τον άνθρωπο έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση τροποποιήσεων ή και ριζικών αλλοιώσεων - καταστροφών στις εκτάσεις αυτές.
Ακόμα και σήμερα είναι πολύ μακρύς ο κατάλογος των ανθρώπινων επεμβάσεων (αποξηράνσεις, ρύπανση, υπερβόσκηση, έργα υποδομής, εγγειοβελτιωτικά έργα και εκχερσώσεις, εκτροπές ποταμών, ατυχήματα, υπεράντληση νερών, εντατικοποίηση της γεωργίας, υπερθήρευση, παράνομη υλοτομία, υπεραλίευση, αλατοποίηση, εντατικός τουρισμός) που δημιουργούν ανισορροπία στα υγροτοπικά οικοσυστήματα προκαλώντας έμμεσα αλυσιδωτές αντιδράσεις σε γειτονικά χερσαία οικοσυστήματα.

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Προηγούμενη σελίδα Επόμενη σελίδα