Εκπαιδευτικό Υλικό του ΚΠΕ Καστοριάς


Εισαγωγή

Η Παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Καστοριάς αναπτύσσει εκπαιδευτικό υλικό σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή με πληροφορίες, δραστηριότητες και φύλλα εργασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης για περιβαλλοντικά θέματα. Αφορά κυρίως στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υλοποιούνται στο ΚΠΕ Καστοριάς αλλά και σε σύγχρονα σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα.

Το εκπαιδευτικό υλικό υποστηρίζει αφενός τους εκπαιδευτικούς τόσο στο επίπεδο των απαιτούμενων γνώσεων για τα περιβαλλοντικά θέματα όσο και στο επίπεδο των μεθόδων και προτάσεων που απαιτούνται για την υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην τάξη και αφετέρου τους μαθητές για την απόκτηση βασικών γνώσεων και την ευαισθητοποίησή τους μέσα από παιχνίδια ρόλων και βιωματικές δραστηριότητες. 

ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΚΠΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 2007


ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΗΜΕΡΟΒΙΩΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ THΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ (αρχείο .pdf)

Η ψηφιακή έκδοση «ΗΜΕΡΟΒΙΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ» 
φιλοδοξεί να αποτελέσει αφορμή γνωριμίας με ένα μικρό μόνο μέρος
της βιοποικιλότητας της περιοχής μας, ενός ζωντανού πλούτου
με σημαντική αξία και στοιχεία μοναδικότητας…


ΠΛΑΓΚΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ:
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

Για τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:
“Μικρή Γλυκιά Ζωή: Προσέγγιση του Μικρόκοσμου των Γλυκών Νερών”
“Οι Δρόμοι του Νερού – Η Λίμνη της Καστοριάς”
“Βιοποικιλότητα – Το Εργαστήρι της Ζωής”
ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ Κ.Π.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Α’ ΕΚΔΟΣΗ: 2006 – Β’ ΕΚΔΟΣΗ: 2018


ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΑΝΘΟΦΟΡΩΝ ΦΥΤΩΝ ΤΟΥ “ΒΟΥΝΟΥ” ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί ακόμα ο συνολικός αριθμός των ειδών και των υποειδών των φυτών που μπορεί να συναντήσει κανείς στα γεωγραφικά της όρια. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή του πλούτου της χλωρίδας μας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων υπάρχουν περισσότερα από 5.600 φυτικά είδη, αριθμός που αυξάνεται στα 6.300 φυτικά είδη, αν υπολογίσει κανείς και τα υποείδη των φυτών. Οι αριθμοί αυτοί κατατάσσουν τη Ελλάδα ανάμεσα στις πιο πλούσιες χλωριδικά χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου.

Από τα περίπου 6.300 είδη και υποείδη των φυτών της χώρας μας, περισσότερα από 1.225 είναι ενδημικά. Υπάρχουν δηλαδή μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και πουθενά αλλού στον πλανήτη.

Ο μικρός οδηγός αναγνώρισης ανθοφόρων φυτών στοχεύει στην ανάδειξη του φυτικού πλούτου της περιοχής μας και ιδιαίτερα σε μία πρώτη γνωριμία με σχετικά κοινά είδη που ομορφαίνουν με την άνθησή τους το «Βουνό» της πόλης μας.


“Βιοποικιλότητα – Το Εργαστήρι της Ζωής”:
Φύλλα ΕργασίαςΝέα ψηφιακή έκδοση του ΚΠΕ Καστοριάς για μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων του δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου & για όσους άλλους ενδιαφέρονται.


ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ… και μερικές συνέπειες

Μία σύντομη παρουσίαση για τη σύγχρονη κλιματική αλλαγή
και μερικές από τις διαπιστωμένες και αναμενόμενες συνέπειές της

 


“Bιοποικιλότητα – Το Εργαστήρι της Ζωής”

“Οι Δρόμοι του Νερού – Η Λίμνη της Καστοριάς”

Ενέργεια και Περιβάλλον”

 Το Δάσος”