Σεμινάρια – Ημερίδες – Εκδηλώσεις
Σεμινάρια – Ημερίδες – Εκδηλώσεις 2024-2025
- Υποδοχή Ομάδας Φοιτητών/τριών του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (22/11/2024)
Οι εκπαιδευτικοί του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς υποδέχθηκαν την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 ομάδα δεκατεσσάρων φοιτητών/τριών του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τη διδάσκουσα, κα Ζωή Κοτσίρη και τον υποψήφιο διδάκτορα, κ. Γιάννη Γεωργάτη.
Στη διάρκεια της παραμονής τους στο Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς, οι φοιτητές/τριες και οι συνοδοί τους συνέλεξαν δείγματα νερού της Λίμνης της Καστοριάς, πραγματοποίησαν μετρήσεις των φυσικοχημικών παραμέτρων του και συμμετείχαν σε δραστηριότητα μικροσκοπικής παρατήρησης των πλαγκτικών οργανισμών της λίμνης.
- Συμμετοχή του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς στο 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Οργανισμού Καινοτομίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη «ΔιαΜόρφωσις» με θέμα: «Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Εκπαίδευση – Διδασκαλία, Διά βίου Μάθηση, Συμπερίληψη και Καινοτομία για την Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση»
Το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς συμμετείχε, ως ένας από τους φορείς συνδιοργάνωσης, στο 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Οργανισμού Καινοτομίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη «ΔιαΜόρφωσις» με θέμα: «Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Εκπαίδευση – Διδασκαλία, Διά βίου Μάθηση, Συμπερίληψη και Καινοτομία για την Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση».
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά, από την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024 και διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Καινοτομίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη «ΔιαΜόρφωσις» σε συνεργασία με:
- το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Επιστήμες του Περιβάλλοντος, της Υγείας και της Αγωγής: Εκπαίδευση για την Αειφορία» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
- το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Μάθηση στις Φυσικές Επιστήμες και το Περιβάλλον – Κατεύθυνση Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Εκπαίδευση για την Αειφορία» του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου,
- το Δ.Π.Μ.Σ. «Εκπαίδευση για την Αειφορία και το Περιβάλλον» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
- το Δ.Π.Μ.Σ. «Προηγμένες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Υπηρεσίες» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,
- το Ξενόγλωσσο Πρόγραμμα Σπουδών “Economics and Sustainable Development” του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,
- το Π.Μ.Σ. «Διαχείριση Περιβάλλοντος και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος,
- το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
- το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,
- την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας,
- την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου,
- την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας,
- το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) Καστοριάς και
- τον Δήμο Καστοριάς.
Το 2o Διεθνές Συνέδριο, με θέμα «Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Εκπαίδευση – Διδασκαλία, Διά Βίου Μάθηση, Συμπερίληψη και Καινοτομία για την Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση», εστιάζει:
- Στον Ενεργό Πολίτη και την Παγκόσμια Εκπαίδευση για την Πολιτειότητα (Citizenship)
- Στην Εκπαίδευση για την Βιώσιμη Ανάπτυξη/Αειφορία
- Στην Ένταξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στην Εκπαίδευση
Παράλληλα, το Συνέδριο δίνει έμφαση σε ζητήματα που αφορούν την εισαγωγή, εφαρμογή, αποτίμηση και προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Εκπαίδευση.
Το γενικό πλαίσιο των θεματικών ενοτήτων είναι:
- Παιδαγωγικές πρακτικές και καινοτομίες: Προσεγγίσεις για τη διδασκαλία των ΣΒΑ στις διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια εκπαίδευση). Σχεδιασμός διαθεματικών και διεπιστημονικών μαθημάτων με έμφαση στους ΣΒΑ. Εφαρμογή βιωματικών και συνεργατικών μεθόδων μάθησης.
- Εκπαίδευση και Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών για την Υποστήριξη Προγραμμάτων Βιώσιμης Ανάπτυξης στο σχολείο: Στρατηγικές ενίσχυσης των δεξιοτήτων και αξιών των εκπαιδευτικών για την επιτυχημένη ενσωμάτωση των 17 ΣΒΑ στη σχολική μονάδα. Κοινότητες μάθησης. Καλές πρακτικές.
- Εκπαίδευση για την Ισότητα και την Κοινωνική Δικαιοσύνη: Διαθεματικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις με έμφαση στη διασφάλιση της ισότητας και της δικαιοσύνης για την επίτευξη των ΣΒΑ μέσω της εκπαίδευσης. Ενδυνάμωση ευάλωτων ομάδων.
- Πολιτειότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Εκπαίδευση. Ανάπτυξη κριτικής σκέψης για ενεργούς πολίτες: Σύνδεση της Πολιτειότητας με τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Διαθεματικές και Διεπιστημονικές στρατηγικές διδασκαλίας για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της συμμετοχής στα κοινά. Προώθηση της πολιτισμικής συνείδησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου.
- Τεχνολογία και Καινοτομία: Χρήση εκπαιδευτικών τεχνολογιών για την υποστήριξη της διδασκαλίας των ΣΒΑ. Εφαρμογές Νέων τεχνολογιών και της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εκπαίδευση. Δημιουργία και διαχείριση εκπαιδευτικού υλικού με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης.
- Διά Βίου Μάθηση και Κατάρτιση: Στρατηγικές και παραδείγματα αύξησης της ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με τους ΣΒΑ. Συνεργασίες ΜΚΟ με σχολεία και τοπικές κοινωνίες.
- Αειφόρος Ανάπτυξη στο Σχολικό και Ακαδημαϊκό Περιβάλλον: Ενσωμάτωση των ΣΒΑ στα Προγράμματα Σπουδών, Ανάλυση μεθόδων και πρακτικών ενσωμάτωσης των ΣΒΑ στα Προγράμματα Σπουδών σε όλα τα επίπεδα της Εκπαίδευσης. Προγράμματα που προωθούν
την Αειφορία μέσα από την εκπαίδευση. - Αξιολόγηση και Παρακολούθηση της Προόδου της Ενσωμάτωσης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Εκπαίδευση: Μέθοδοι και εργαλεία αξιολόγησης της ενσωμάτωσης των ΣΒΑ στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Καλές πρακτικές για τη συλλογή και ανάλυση
δεδομένων σχετικά με την εκπαίδευσή και τους ΣΒΑ. Αντιμετώπιση των προκλήσεων ενσωμάτωσης των ΣΒΑ στην εκπαίδευση. - Συνεργασία και Δίκτυα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη: Συνεργασίες μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων/δομών, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, επιχειρήσεων και κυβερνήσεων για την υποστήριξη των ΣΒΑ. Δίκτυα υποστήριξης εκπαιδευτικών που ενσωματώνουν τους ΣΒΑ στην καθημερινή σχολική πράξη.
- Πολιτικές και Στρατηγικές για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Εκπαίδευση: Διεθνείς πρακτικές και Δίκτυα. Κύριες προκλήσεις και εμπόδια στην εφαρμογή προγραμμάτων για ενσωμάτωση των 17 ΣΒΑ στην εκπαίδευση.
Στο αναφερόμενο θεματικό πλαίσιο εντάχθηκε και μία εργασία/προφορική ανακοίνωση που παρουσίασε εκπαιδευτικός του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς με θέμα: «Εξερευνώ το Ενυδρείο της Καστοριάς»: Βιωματική προσέγγιση της ιχθυοπανίδας των γλυκών νερών με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας.
Οι εργασίες του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν:
α) στα αμφιθέατρα (Α, Β & Γ) του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά,
β) στους χώρους του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς (Αίθουσα Συνεδρίων «Λίμνη Ορεστιάς» και Αίθουσα Ομαδικής Εργασίας).
- Υποδοχή Ομάδας Εκπαιδευτικών από την Πολωνία στο πλαίσιο υλοποίησης έργου Erasmus με κωδικό 2023-1-PL01-KA121-VET-000120103 (20/09/2024)
Οι εκπαιδευτικοί του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς υποδέχθηκαν την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024 ομάδα οκτώ εκπαιδευτικών από το σχολείο Zespół Szkół Ogólnokształcących w Sejnach της Πολωνίας στο πλαίσιο υλοποίησης έργου Erasmus με κωδικό 2023-1-PL01-KA121-VET-000120103. Στο διάστημα 16-23 Σεπτεμβρίου 2024, οι Πολωνοί εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν σχολικές μονάδες και εκπαιδευτικές δομές της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας με στόχο την παρακολούθηση εργασίας (job shadowing).
Στη διάρκεια της παραμονής τους στο Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς, οι επισκέπτες εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν εισήγηση σχετική με τον ρόλο, τις δράσεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, το έντυπο και ψηφιακό εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό του Κ.Ε.ΠΕ.Α. (τίτλος εισήγησης: “Environment and Sustainability Education Centre (E.S.E.C.) of Kastoria”), ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του και συμμετείχαν σε δραστηριότητα παρατήρησης των πλαγκτικών οργανισμών της λίμνης με την αξιοποίηση μικροσκοπίων.
Σεμινάρια – Ημερίδες – Εκδηλώσεις 2023-2024
- Εκπαιδευτική Επίσκεψη του Προγράμματος Erasmus+ DigiFLEd στην Καστοριά (24-28/06/2024)
Στο πλαίσιο της 2ης Εκπαιδευτικής Επίσκεψης του Προγράμματος Erasmus+ DigiFLEd στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά, την Πέμπτη (27/06/2024) εκπαιδευτικοί από Πανεπιστήμια της Ουκρανίας, της Ιρλανδίας και της Φινλανδίας επισκέφτηκαν τον χώρο αναπαράστασης του προϊστορικού λιμναίου οικισμού στο Δισπηλιό, ενημερώθηκαν για τα ανασκαφικά ευρήματα και τον πολιτισμό του νεολιθικού οικισμού και συμμετείχαν σε εκπαιδευτική δραστηριότητα του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) Καστοριάς αξιοποιώντας την αγγλική έκδοση της χωρο-ευαίσθητης ψηφιακής εφαρμογής «Έγκλημα στον Λιμναίο Οικισμό» (“Crime in the Lake Settlement”).
- Εκπαιδευτική Επίσκεψη του Προγράμματος Erasmus+ DigiFLEd στην Καστοριά (24-28/06/2024)
Στο πλαίσιο της 2ης Εκπαιδευτικής Επίσκεψης του Προγράμματος Erasmus+ DigiFLEd στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά, την Τρίτη (25/06/2024) εκπαιδευτικοί από Πανεπιστήμια της Ουκρανίας, της Ιρλανδίας και της Φινλανδίας επισκέφτηκαν το Ενυδρείο της Καστοριάς αξιοποιώντας την αγγλική έκδοση της ψηφιακής εφαρμογής του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) Καστοριάς «Εξερευνώ το Ενυδρείο της Καστοριάς» (“Exploring the Aquarium of Kastoria”), ενημερώθηκαν για τον ρόλο και τις δράσεις του Κ.Ε.ΠΕ.Α. και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του.
- Εκπαιδευτική Επίσκεψη του Προγράμματος Erasmus+ DigiFLEd στην Καστοριά (24-28/06/2024)
Στις 24-28 Ιουνίου 2024 πραγματοποιείται στην Καστοριά η 2η Εκπαιδευτική Επίσκεψη του Προγράμματος Erasmus+ DigiFLEd. Εκπαιδευτικοί από Πανεπιστήμια της Ουκρανίας, της Ιρλανδίας και της Φινλανδίας επισκέπτονται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά για μία εβδομαδιαία εκπαιδευτική επίσκεψη.
Το απόγευμα της Δευτέρας (24/06/2024) οι επισκέπτες συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) Καστοριάς «Ντολτσό: Μια Παραδοσιακή Συνοικία της Καστοριάς στο Πέρασμα του Χρόνου» αξιοποιώντας την αγγλική έκδοση της ομώνυμης ψηφιακής εφαρμογής του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς (Doltso: A Traditional District of Kastoria in the Passage of Time).
- Συνεργασία του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς στο Πλαίσιο της Πανελλήνιας Δράσης του ΥΠ.ΠΟ. «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» (23 & 24/05/2024)
Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης σχετικά με την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, η Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ.) διοργανώνει, σε σταθερή βάση από το 2012, την πανελλήνια εκστρατεία «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές».
Σύμφωνα με τη διοργανώτρια υπηρεσία, στόχοι της δράσης είναι:
– η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας,
– η ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής ταυτότητας και της ιστορικής παράδοσης,
– η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας,
– η ενεργοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων κοινωνικών ομάδων,
– η προαγωγή της τουριστικής ανάπτυξης μέσα από εκδηλώσεις που ποικίλλουν και εναρμονίζονται με το εκάστοτε φυσικό περιβάλλον και την κατά τόπους ιστορική και πολιτιστική παράδοση,
– η ευαισθητοποίηση του κοινού στον σεβασμό και την κατανόηση των διαφορετικών πολιτισμών.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς (ΕΦ.Α.ΚΑ.), ως η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠ.ΠΟ. για την πραγματοποίηση σχετικών δράσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας στο Κ.Ε.ΠΕ.Α Καστοριάς, το έτος 2018, και από τότε υλοποιούν σε συνεργασία με τοπικά δημοτικά σχολεία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Στο Άλσος του Βυζαντινού Μουσείου: Ανακαλύπτω τη Βιοποικιλότητα στις Φορητές Εικόνες».
Η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας του τοπικού πολιτισμικού και φυσικού περιβάλλοντος, η εισαγωγή της έννοιας της βιοποικιλότητας, η συσχέτιση του περιβάλλοντος χώρου του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς με τα εκθέματά του, καθώς και η διασύνδεση της φύσης και των παροχών της στον άνθρωπο με τα πολιτισμικά δημιουργήματά του είναι μερικοί από τους στόχους του εκπαιδευτικού προγράμματος.
Όπως διαφαίνεται από τον τίτλο, το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο δασάκι γύρω από το Βυζαντινό Μουσείο – στο Άλσος του Αγίου Αθανασίου ή Άλσος Αθανασίου Κοσμά – και σε αίθουσα του μουσείου. Οι μαθητές/τριες, με την καθοδήγηση μιας μικρής ιστορίας, εξερευνούν το άλσος, παρατηρούν και καταγράφουν φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς και γνωρίζουν την έννοια της βιοποικιλότητας. Στη συνέχεια, περιηγούνται στην έκθεση του μουσείου για να εντοπίσουν τα υλικά κατασκευής και ζωγραφικής των φορητών εικόνων και να συνδέσουν το έργο της αγιογράφησης με την έννοια και την αξία της βιοποικιλότητας. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται κάθε χρόνο από την εκπαιδευτικό του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς, κ. Α. Ατζέμη, και την Προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης της ΕΦ.Α.ΚΑ., κ. Α. Γκιμουτζίνα.
Τη φετινή χρονιά, το αναφερόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε για δύο μέρες με δύο σχολικές μονάδες. Συγκεκριμένα:
– την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024, με μαθητές/τριες των Ε΄ και ΣΤ΄τάξεων (συν. αριθμός: 36) του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς και τους/τις εκπ/κούς τους,
– την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, με μαθητές/τριες των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων (συν. αριθμός: 26) του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς και τους/τις εκπ/κούς τους.
- Υποδοχή Ομάδας Μαθητών/τριών από την Λιθουανία και το 1ο Γ/σιο Καστοριάς στο Πλαίσιο Σχεδίου Κινητικότητας Erasmus+ (25/04/2024)
Οι εκπαιδευτικοί του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς υποδέχθηκαν την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, ομάδα μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών από τη Λιθουανία και το 1ο Γυμνάσιο Καστοριάς (συνολικά 31 ατόμων), στο πλαίσιο της συμμετοχής τους σε εγκεκριμένο Σχέδιο Κινητικότητας Erasmus+ με τίτλο: “Je suis créateur de mon avenir”. Διοργανωτές της επίσκεψής τους ήταν οι κ.κ. Αικατερίνη Περδικάρη-Παπαγιαννοπούλου και Χριστίνα Χαραλαμπίδου, εκπαιδευτικοί του 1ου Γ/σίου Καστοριάς.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς πραγματοποιήθηκαν οι ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αναφέρονται:
✔️ “Environment and Sustainability Education Centre (E.S.E.C.) of Kastoria”, εισήγηση από την κ. Μ. Γρηγορίου για τον ρόλο και το έργο του Κ.Ε.ΠΕ.Α.,
✔️ “Exploring the Aquarium of Kastoria”, εκπαιδευτική δραστηριότητα που σχεδιάστηκε από τους εκπ/κούς του Κ.Ε.ΠΕ.Α. και πραγματοποιείται στο Ενυδρείο Καστοριάς με σκοπό την ψυχαγωγία και πληροφόρηση των μαθητών/τριών σε θέματα όπως: η αξία των ψαριών για τον άνθρωπο, ο ρόλος τους στα τροφικά πλέγματα των υδάτινων οικοσυστημάτων, η ενδημικότητα και η μετανάστευση, συμπεριφορές και προσαρμογές για την επιβίωση και την αναπαραγωγή τους. Η δραστηριότητα υποστηρίζεται από το ομώνυμο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό του Κ.Ε.ΠΕ.Α., μια εφαρμογή μικτής πραγματικότητας που δημιουργήθηκε με την αξιοποίηση της πλατφόρμας «Tale Blazer».
✔️ “The Four Seasons in the Lake of Kastoria”, προβολή βίντεο για την ανάδειξη της βιοποικιλότητας της λίμνης.
- ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.)
Κύκλος Σεμιναρίων με θέμα: «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για τις φυσικές καταστροφές και την Κλιματική Κρίση: Αναλαμβάνουμε δράση …»
3ο Σεμινάριο – «Ακραία Καιρικά Φαινόμενα & Κλιματική Κρίση» (13/02/2024)
Συμμετοχή του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς στο 3ο σεμινάριο της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε) με θέμα: «Ακραία καιρικά φαινόμενα και Κλιματική Κρίση» (13/02/2024). Στο πλαίσιο του σεμιναρίου παρουσιάστηκε, μεταξύ άλλων εισηγήσεων, το εκπαιδευτικό υλικό του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς για την κλιματική αλλαγή.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:
17:50 – 18:00: Υποδοχή
18:00 – 18:15: Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί
18:15 – 19:00: «Ακραία υδρομετεωρολογικά φαινόμενα και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής»
Παναγιώτης Νάστος, Καθηγητής Κλιματολογίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος & του Εργαστηρίου Τηλεανίχνευσης, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, Ε.Κ.Π.Α.
19:00 – 19:15: Συζήτηση
19:15 – 19:45: «Το εκπαιδευτικό υλικό του Κ.Ε.ΠΕ.Α Καστοριάς για την κλιματική αλλαγή»
Μάγδα Γρηγορίου, Προϊσταμένη του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς
19:45– 20:15: «Ψηφιακά και άλλα παιχνίδια… για την κλιματική αλλαγή»
Ελένη Αντωνακοπούλου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Π.Ε. Αχαΐας, Τίνα Παπασωτηροπούλου, Εκπαιδευτικός Δ.Π.Ε. Αχαΐας
20:15-20:45: «Μιλώντας σε μικρούς μαθητές για την κλιματική αλλαγή»
Ελένη Πανάγου, Προϊσταμένη του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Νέας Κίου, Χάιδω Κόσσυβα, Μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Νέας Κίου
20:45 – 21:00: Συζήτηση – αξιολόγηση και κλείσιμο του σεμιναρίου
- «Ψηφιακές Εφαρμογές Μικτής Πραγματικότητας (TaleBlazer) στα Περιβαλλοντικά Προγράμματα» – Διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο (22/01/2024)
Στο πλαίσιο επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών με στόχο την ενσωμάτωση της επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality, AR) στις δραστηριότητες των σχολικών περιβαλλοντικών προγραμμάτων, η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας σε συνεργασία με το Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε. Καστοριάς και την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, διοργάνωσαν εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024 (18:00-20:30), με θέμα: «Ψηφιακές Εφαρμογές Μικτής Πραγματικότητας (TaleBlazer) στα Περιβαλλοντικά Προγράμματα».
Το σεμινάριο απευθυνόταν σε όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς των ανωτέρω συνεργαζόμενων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης που υλοποιούν περιβαλλοντικό πρόγραμμα τη φετινή σχολική χρονιά. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για να εμπλέξουν τους/τις μαθητές/τριές τους σε εξερεύνηση, σε έρευνα ή σε στοχαστικό παιχνίδι ρόλων. Οι μαθητές/τριες μπορούν να παίξουν τα παιχνίδια AR που έχει σχεδιάσει ο/η εκπαιδευτικός, αλλά και να δημιουργήσουν τα δικά τους.
Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο σεμινάριο είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν στην ψηφιακή εφαρμογή μικτής πραγματικότητας TaleBlazer, ώστε να μπορούν να χαράξουν μία διαδρομή (ένα περιβαλλοντικό ή πολιτιστικό μονοπάτι) στο φυσικό ή ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής τους και να δημιουργήσουν παιγνιώδεις δραστηριότητες ανακάλυψης για τους/τις μαθητές/τριές τους.
- Παρουσίαση του Ψηφιακού Εκπαιδευτικού και Ενημερωτικού Υλικού του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς σε Ομάδα Φοιτητών/τριών του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας (7/12/2023)
Το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς υποδέχθηκε την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023, ομάδα φοιτητών/τριών του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας. Σύμφωνα με το αίτημά τους, ο εκπαιδευτικός του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς κ. Α. Ευαγγέλου, πραγματοποίησε παρουσίαση του Ψηφιακού Εκπαιδευτικού και Ενημερωτικού Υλικού του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς αναδεικνύοντας τα ψηφιακά μέσα που αξιοποιήθηκαν για τη δημιουργία του και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των διάφορων εφαρμογών. Στη συνέχεια, οι φοιτητές/τριες συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κ.Ε.ΠΕ.Α. που πραγματοποιείται σύμφωνα με το περιεχόμενο της ψηφιακής εφαρμογής μικτής πραγματικότητας του Κ.Ε.ΠΕ.Α. «Ντολτσό: Μια Παραδοσιακή Συνοικία στο Πέρασμα του Χρόνου».
- Υποδοχή στο Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς Εκπαιδευτικών του Παραρτήματος Δυτικής Ελλάδας της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. και Υλοποίηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Ντολτσό: Μια Παραδοσιακή Συνοικία της Καστοριάς στο Πέρασμα του Χρόνου» (18 & 19/11/2023)
Το Σάββατο και την Κυριακή, 18 & 19 Νοεμβρίου 2023, το Κ.Ε.ΠΕ.Α Καστοριάς υποδέχθηκε ομάδα εκπαιδευτικών/μελών του Παραρτήματος Δυτικής Ελλάδας της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.). Η διήμερη επίσκεψή τους στην Καστοριά διοργανώθηκε από μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του αναφερόμενου παραρτήματος και συγκεκριμένα από τις/τον εκπαιδευτικούς/κό κ.κ. Παπαϊωάννου Ιωάννα, Ελένη Αντωνακοπούλου και Γιάννη Βλάχο, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς. Σκοπός της επίσκεψής τους ήταν η προσέγγιση του ρόλου και του έργου του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς και η συμμετοχή τους σε ένα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κ.Ε.ΠΕ.Α., που υλοποιείται σε εξωτερικούς χώρους με την υποστήριξη ψηφιακής εφαρμογής μικτής πραγματικότητας.
Σύμφωνα με τον σκοπό της αναφερόμενης συνεργασίας, οι επισκέπτες εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν:
Ι. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ντολτσό: Μια Παραδοσιακή Συνοικία της Καστοριάς στο Πέρασμα του Χρόνου», στη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες/ουσες περιηγήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Πλατείας Αφών Εμμανουήλ σύμφωνα με το περιεχόμενο (ερωτήσεις, πληροφοριακά κείμενα, εικόνες) της ομώνυμης ψηφιακής εφαρμογής, και συζήτησαν για τις αξίες της διατήρησης του μνημειακού κτηριακού πλούτου της περιοχής.
Συντονιστές αυτής της επιμορφωτικής συνάντησης ήταν οι εκπ/κοί του Κ.Ε.ΠΕ.Α. κ.κ. Α. Βασιλείου, Μ. Γρηγορίου, Α. Ατζέμη (απόγευμα του Σαββάτου, 18/11/2023).
ΙΙ. Την εισήγηση «Ο ρόλος και το εκπαιδευτικό έργο του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς» από την κ. Μ. Γρηγορίου (Κυριακή πρωί, 19/11/2023).
Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους του Κ.Ε.ΠΕ.Α. από τις κ.κ. Μ. Γρηγορίου και Α. Ατζέμη, όπου αντιλήφθηκαν πληρέστερα τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στους εσωτερικούς χώρους του Κ.Ε.ΠΕ.Α. και συζήτησαν τις δυνατότητες συνεργασιών μεταξύ των σχολείων τους και του Κ.Ε.ΠΕ.Α.
- Συμμετοχή του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς στο 1ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή του Οργανισμού Καινοτομίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη «ΔιαΜόρφωσις» με θέμα: «Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Εκπαίδευση – Διδασκαλία, Διά Βίου Μάθηση, Συμπερίληψη και Καινοτομία για την Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση»
Το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς συμμετείχε, ως ένας από τους φορείς συνδιοργάνωσης, στο 1ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή: «Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Εκπαίδευση – Διδασκαλία, Διά Βίου Μάθηση, Συμπερίληψη και Καινοτομία για την Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση».
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά, από την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 και διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Καινοτομίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη «ΔιαΜόρφωσις» σε συνεργασία με:
- το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,
- το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμες του Περιβάλλοντος και Εκπαίδευση για την Αειφορία» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
- το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
- το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εκπαίδευση για την Αειφορία και το Περιβάλλον» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
- το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Μάθηση στις Φυσικές Επιστήμες και το Περιβάλλον – Κατεύθυνση Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Εκπαίδευση για την Αειφορία» του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου,
- το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) Καστοριάς,
- τον Δήμο Καστοριάς,
- την Αντιπεριφέρεια Καστοριάς,
και την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας.
Σκοπός του Συνεδρίου ήταν, πρώτον, να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και του κοινωνικού συνόλου για τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης και, δεύτερον, να αποτελέσει πρόσφορο χώρο συνάντησης, συζήτησης και αμοιβαίας μάθησης για θέματα αειφορίας στην εκπαίδευση.
Συνεπώς, κατά τη διαμόρφωση των θεματικών ενοτήτων του συνεδρίου (εννέα στο σύνολό τους) επιδιώχθηκε να συμπεριληφθεί κάθε ζήτημα που αφορά την εισαγωγή, την εφαρμογή, την αποτίμηση και την προώθηση των 17 Στόχων της Βιώσιμης ανάπτυξης στην Εκπαίδευση.
Περιγραφή των θεματικών ενοτήτων:
- Μάθηση και διδασκαλία (σύγχρονες και καινοτόμες παιδαγωγικές και μαθησιακές προσεγγίσεις, όπως μάθηση βασισμένη στα προβλήματα και στα πρότζεκτ, βιωματική μάθηση, διαθεματική και διατομεακή μάθηση, μάθηση που βασίζεται στην τεχνολογία, τη διαφοροποίηση και τη συμπερίληψη)
- Εκπαίδευση και επιμόρφωση εκπαιδευτικών (καλλιέργεια και ενίσχυση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των εκπαιδευτικών για την υποστήριξη της εφαρμογής των ΣΒΑ στην εκπαίδευση)
- Εκπαιδευτική ένταξη και ισότητα (εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, τρόποι και στρατηγικές για την αντιμετώπιση των αναγκών ευάλωτων κοινωνικών και εθνοτικών ομάδων)
- Ποιότητα και συνάφεια (σύγχρονα και καινοτόμα συστήματα οργάνωσης και διοίκησης και προγράμματα σπουδών, ανάπτυξη βασικών και ήπιων δεξιοτήτων και ικανοτήτων, βελτίωση των εκπαιδευτικών πόρων και υποδομών)
- Τεχνολογία και καινοτομία (χρήσεις της τεχνολογίας και της καινοτομίας για τη βελτίωση της εκπαίδευσης, συνθετικές προσεγγίσεις της εκπαίδευσης STEM και STEAM με τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές σπουδές, ανάπτυξη ψηφιακού μαθησιακού υλικού)
- Διά βίου μάθηση (παροχή και ενίσχυση των ευκαιριών διά βίου μάθησης, διαρκούς ανάπτυξης δεξιοτήτων και ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη)
- Συνεργασία φορέων για την αειφορία (μεταξύ κυβερνήσεων, τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιωτικού τομέα, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και διεθνών οργανισμών για την υποστήριξη της εφαρμογής των ΣΒΑ στην εκπαίδευση)
- Παρακολούθηση και αξιολόγηση της εκπαίδευσης (χρήση και ανάλυση δεδομένων για την παρακολούθηση της προόδου στην εφαρμογή των ΣΒΑ στην εκπαίδευση, τη βελτίωση των εκπαιδευτικών συστημάτων και τον εντοπισμό των τομέων που χρήζουν προσαρμογής και βελτίωσης)
- Αειφόρος ανάπτυξη στο σχολικό και ακαδημαϊκό περιβάλλον (προετοιμασία των μαθητών/τριών και φοιτητών/τριών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, της βιώσιμης κατανάλωσης και άλλων περιβαλλοντικών ζητημάτων)
Στο αναφερόμενο θεματικό πλαίσιο εντάχθηκαν και οι δύο εργασίες/προφορικές ανακοινώσεις που παρουσίασαν εκπαιδευτικοί του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς:
Ι. «Τα Πουλιά στον Γύρο της Λίμνης της Καστοριάς: Εικονική Περιήγηση σε μία Προστατευόμενη Περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000”, παρουσιάστηκε από τον κ. Α. Βασιλείου,
ΙΙ. «Όψεις της Πόλης στη Συνοικία Απόζαρι: Εκπαίδευση για το Τοπίο σε μία Ιστορική Περιοχή της Καστοριάς», παρουσιάστηκε από την κα Μ. Γρηγορίου.
Οι εργασίες του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν:
α) στα αμφιθέατρα (Α, Β, & Γ) του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά,
β) στους χώρους του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς (Αίθουσα Συνεδρίων «Λίμνη Ορεστιάς» και Αίθουσα Ομαδικής Εργασίας).
- Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2023
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών, ο Δήμος Καστοριάς και η Δημοτική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με την Π/θμια Εκπαίδευση Καστοριάς, το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α) Καστοριάς, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, διοργάνωσαν δράση παρατήρησης πουλιών τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023.
Mε κεντρική επιδίωξη τη γνωριμία με τα πουλιά της λίμνης της Καστοριάς και την ευαισθητοποίηση για την προστασία τους, μαθητές/τριες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παρατήρησαν τα πουλιά της λίμνης με κιάλια και τηλεσκόπια, αναγνώρισαν τα είδη τους αξιοποιώντας εικονογραφημένους οδηγούς και συζήτησαν για τα μορφολογικά και ηθολογικά χαρακτηριστικά τους και τον οικολογικό ρόλο τους.
- Υποδοχή στο Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς Ομάδας Επισκεπτών από την Πολωνία στο Πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, 27/09/2023
Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, οι εκπαιδευτικοί του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς υποδέχθηκαν ομάδα Πολωνών επισκεπτών, που βρέθηκαν στη Δυτική Μακεδονία στο πλαίσιο της συμμετοχής τους σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+.
Η αναφερόμενη ομάδα, προερχόμενη από την πόλη Siemiatycze της Ανατολικής Πολωνίας και αποτελούμενη από τους/τις κ.κ.:
- Beata Krzywicka, διευθύντρια νηπιαγωγείου,
- Malgorzata Sniezko, διευθύντρια νηπιαγωγείου,
- Madgalena Woronecka, Συντονίστρια προγράμματος,
- Gregorz Orlowski, Αξιολογητής προγραμμάτων,
- Piotr Siniakowicz, Δήμαρχος της πόλης Siemiatycze,
- Henryk Czmut, Αντιδήμαρχος πόλης Siemiatycze,
πραγματοποίησε την προπαρασκευαστική επίσκεψή της για την υλοποίηση του προγράμματος με τίτλο: “A chance for success, we improve the competences of teachers of kindergartens” (2022-2-PL01-KA122-SCH-000093960).
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Καστοριάς, οι Πολωνοί επισκέπτες ενημερώθηκαν για τα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της Καστοριάς, τον ρόλο, τις δράσεις και το εκπαιδευτικό υλικό του Κέντρου και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του, όπου γνώρισαν καλύτερα τον τρόπο διεξαγωγής και τη θεματολογία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Κ.Ε.ΠΕ.Α.
Την ευθύνη για τη διοργάνωση και την υλοποίηση της επίσκεψης είχε η υπεύθυνη προώθησης του προγράμματος Erasmus στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, κα Ευαγγελία Τριανταφύλλου.
Σεμινάρια – Ημερίδες – Εκδηλώσεις 2022-2023
- «Ανακαλύπτοντας τον Κρίνο της Παναγίας» – Λόφος του Προφήτη Ηλία, Καστοριά, 30/06 & 01/07/2023
Αποβλέποντας στην ανάδειξη της αξίας του μεγαλύτερου πληθυσμού του κρίνου της Παναγίας (Lilium candidum) στη χώρα μας, που εξαπλώνεται στον λόφο του Προφήτη Ηλία της Καστοριάς, η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, τον Δήμο Καστοριάς, το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) Καστοριάς, την Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς και τον Σύλλογο Φίλων Περιβάλλοντος Καστοριάς, διοργάνωσαν για δεύτερη συνεχή χρονιά διήμερη δράση με θέμα: «Ανακαλύπτοντας τον Κρίνο της Παναγιάς», την Παρασκευή 29/06 και το Σάββατο 1/07/2023.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές ομιλίες για τον κρίνο της Παναγίας, περιηγήσεις, αγώνας δρόμου σε ειδική διαδρομή στον λόφο του Προφήτη Ηλία, διαγωνισμός φωτογραφίας και παράλληλες δράσεις για τα παιδιά («Παιχνίδι του Κρυμμένου Κρίνου», «Ποιος ωφελείται από τον κρίνο;», «Αινίγματα για τα ανθοφόρα φυτά της περιοχής», δραστηριότητα ζωγραφικής).
- Υλοποίηση ημερίδας στο Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς με θέμα: «Νεολιθικό Δισπηλιό – Παρουσίαση της Πρόσφατης Έρευνας στο Πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERC EXPLO» (27/05/2023)
Το Σάββατο 27 Μαΐου 2023, το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα: «Νεολιθικό Δισπηλιό – Παρουσίαση της πρόσφατης έρευνας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERC EXPLO». Η ημερίδα διοργανώθηκε και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της Ερευνητικής Ομάδας Ανασκαφής Δισπηλιού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERC EXPLO.
Το ερευνητικό πρόγραμμα «ERC EXPLO – Εξερευνώντας τη δυναμική και τις αιτίες της αλλαγής χρήσης της γης κατά την Προϊστορική Εποχή σε μια κοιτίδα της Ευρωπαϊκής γεωργίας (Exploring the dynamics and causes of prehistoric land use change in the cradle of European farming)» χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council – ERC) στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ορίζων 2020». Κύριος στόχος του EXPLO είναι η κατανόηση της αρχικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και του παλαιοπεριβάλλοντος στα Νότια Βαλκάνια και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ η βασική μεθοδολογία του περιλαμβάνει συνδυασμό αρχαιολογικών, βιοαρχαιολογικών και παλαιοπεριβαλλοντικών προσεγγίσεων σε λιμναίες θέσεις της Νεολιθικής Εποχής και της Εποχής του Χαλκού.
Κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα ήταν ο κ. Κώστας Κωτσάκης, Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ., Διευθυντής Ανασκαφής Δισπηλιού και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERC EXPLO.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επιμορφωτικής ημερίδας, πραγματοποιήθηκαν οι εισηγήσεις:
- «Μια ηλιακή καταιγίδα λύνει τον γρίφο των πασσάλων του Νεολιθικού Δισπηλιού (5.600 π.Χ.)», Κώστας Κωτσάκης, Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ., Διευθυντής Ανασκαφής Δισπηλιού, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERC EXPLO
- «Γεωργία, κτηνοτροφία και κυνήγι στο Νεολιθικό Δισπηλιό», Βαλασία Ισαακίδου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια ERC EXPLO, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης
- «Ο υλικός πολιτισμός του Δισπηλιού. Αγγεία, χύτρες και πιθάρια», Μαρίνα Σωφρονίδου, Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας & Ευαγγελία Βούλγαρη, Ε.ΔΙ.Π., Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μεταδιδακτορικές Ερευνήτριες ERC EXPLO
- «Τεχνολογίες της πέτρας: τσεκούρια, μυλόπετρες, ακόνια και στιλβωτήρες από το Νεολιθικό Δισπηλιό», Τάσος Μπεκιάρης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής ΕRC EXPLO, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
- «Πελεκητά εργαλεία: Τι μαθαίνουμε για τη νεολιθική κοινότητα του Δισπηλιού», Αγγελική Κήτα, Υποψήφια Διδάκτορας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ερευνήτρια ERC EXPLO
- «Διασώζοντας το παρελθόν μας. Η συντήρηση των ξύλων και των αγγείων του Νεολιθικού Δισπηλιού», Carla Blasco-Aguirre, Συντηρήτρια ERC EXPLO
- «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στον Προϊστορικό Λιμναίο Οικισμό Δισπηλιού», Μάγδα Γρηγορίου και Σάκης Ευαγγέλου, Εκπαιδευτικοί του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς
Η ημερίδα απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Π.Ε. Καστοριάς και στην τοπική κοινωνία και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς – Ενυδρείου Καστοριάς.
Την ημερίδα παρακολούθησαν περίπου 100 άτομα.
- Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές (2023) του ΥΠ.ΠΟ.Α. – Συνεργασία του Κ.Ε.ΠΕ.Α. με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς (25/05/2023)
Το Κ.Ε.ΠΕ.Α Καστοριάς συμμετείχε στη δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.) «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές, 25-28/5/2023». Η αναφερόμενη δράση διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.), στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης σχετικά με την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, και υλοποιείται από τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων με εκδηλώσεις για την εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό. Σκοπός της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο αυτό, το 2018 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς (ΕΦ.Α.ΚΑ.) απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας στο Κ.Ε.ΠΕ.Α Καστοριάς και από τότε υλοποιούν μαζί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Στο Άλσος του Βυζαντινού Μουσείου: Ανακαλύπτω τη Βιοποικιλότητα στις Φορητές Εικόνες», που απευθύνεται σε μαθητές/τριες των δύο τελευταίων τάξεων του δημοτικού. Φέτος, το αναφερόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023 με την Ε΄ τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς, την εκπαιδευτικό τους, κ. Σ. Καμπούρη, την εκπαιδευτικό του Κ.Ε.ΠΕ.Α., κ. Α. Ατζέμη και την Προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης της ΕΦ.Α.Κ., κ. Α. Γκιμουρτζίνα.
Η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σε θέματα προστασίας του τοπικού πολιτισμικού και φυσικού περιβάλλοντος, η γνωριμία με την έννοια της βιοποικιλότητας, καθώς και η διασύνδεση της φύσης και των υλικών που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή και τη ζωγραφική των βυζαντινών φορητών εικόνων είναι μερικοί από τους στόχους του εκπαιδευτικού προγράμματος.
Όπως διαφαίνεται από τον τίτλο, το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο δασάκι γύρω από το Βυζαντινό Μουσείο – στο Άλσος του Αγίου Αθανασίου ή Άλσος Αθανασίου Κοσμά – και σε αίθουσα του μουσείου. Οι μαθητές/τριες, με την καθοδήγηση μίας μικρής ιστορίας, εξερεύνησαν το άλσος, παρατήρησαν και κατέγραψαν φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς και γνώρισαν την έννοια «βιοποικιλότητα». Στη συνέχεια, περιηγήθηκαν στην έκθεση του μουσείου για να εντοπίσουν τα υλικά κατασκευής και ζωγραφικής των φορητών εικόνων και να συνδέσουν το έργο της αγιογραφίας με την έννοια και την αξία της βιοποικιλότητας.
- Παραχώρηση συνέντευξης σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ3 για τη χλωρίδα του Βουνού Καστοριάς (15/05/2023)
Τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2023, ο εκπαιδευτικός του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς κ. Aναστάσιος Βασιλείου παραχώρησε συνέντευξη στη δημοσιογράφο κ. Σοφία Ζουζέλη κατά τη διάρκεια της ζωντανής εκπομπής «Περίμετρος» του τηλεοπτικού σταθμού της ΕΤ3.
Το ρεπορτάζ αφορούσε τα ποώδη φυτά των βουνών της περιοχής και την παράνομη συλλογή τους. Η δημοσιογράφος της εκπομπής αναφέρθηκε στο λουλούδι του Δαρβίνου (Primula veris), που ανθίζει την άνοιξη και συλλέγεται μαζικά λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων του. Ο κ. Βασιλείου εμπλούτισε τη συζήτηση αναφερόμενος και σε άλλα είδη ορεινών ποωδών φυτών, π.χ. ορχιδεών, που η συλλογή τους με ακατάλληλους τρόπους επηρεάζει δυσμενώς τους πληθυσμούς τους και τον βιότοπό τους.
- Ημερίδα του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς με θέμα: «Ορεινά Οικοσυστήματα και Βιώσιμη Ανάπτυξη» (10/05/2023)
Την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023, το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς υλοποίησε ημερίδα με θέμα: «Ορεινά Οικοσυστήματα και Βιώσιμη Ανάπτυξη» σε συνεργασία με τον κ. Νίκο Μερτζανίδη, πρόεδρο της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝ.Σ. ΕΠ.) «Το Αέναον-Neverest».
Η εκδήλωση απευθυνόταν στην τοπική κοινωνία και στόχευε στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα ορεινά οικοσυστήματα μέσω θεματικά σχετικών εισηγήσεων, της ταξιδιωτικής εμπειρίας και του φωτογραφικού αρχείου του ορεινού πεζοπόρου Ν. Μερτζανίδη.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν οι εισηγήσεις:
- «Βουνά και Βιώσιμη Ανάπτυξη», από την κ. Α. Ατζέμη, εκπ/κό του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς
- «Η Βιοποικιλότητα των Βουνών μας: Ορχιδέες», από τον κ. Α. Βασιλείου, εκπ/κό του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς
- «Ορεινοί Προορισμοί και Νέες Τεχνολογίες», από τον κ. Α. Ευαγγέλου, εκπ/κό του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς
- «Στα Βουνά της Καρδιάς μου… Ταξίδι στον Χρόνο με Πλοηγό τις Αισθήσεις», από τον πρόεδρο της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝ.Σ. ΕΠ.) «Το Αέναον-neverest», κ. Ν. Μερτζανίδη, ο οποίος με το φωτογραφικό του αρχείο και τα κείμενά του, μάς «ταξίδεψε» στα βουνά της Ν. Ζηλανδίας, της Αργεντινής και του Πακιστάν ζωντανεύοντας μπροστά μας αυθεντικούς ορεινούς πολιτισμούς και επιβλητικές κορυφές .
Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 50 συμπολίτες μας.
- Υλοποίηση στους χώρους του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς εκδήλωσης του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) Καστοριάς με θέμα την Οικολογική Μετακίνηση – Ecomobility (8/05/2023)
Τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023, το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς φιλοξένησε στους χώρους του τους εκπαιδευόμενους και τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Καστοριάς με στόχο την παρουσίαση των εργασιών τους στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην Εκστρατεία ECOMOBILITY 2022-2023. Εκπαιδευτικοί και εκπαιδευόμενοι πρότειναν λύσεις για τη βιώσιμη κινητικότητα στην περιοχή μας, με γνώμονα την αναβάθμιση των περιβαλλοντικών συνθηκών και τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
- Συμμετοχή του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς στην εκδήλωση της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς με θέμα: «Παρατήρηση Πουλιών στη Λίμνη Ορεστιάδα» (6/05/2023)
Το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς συμμετείχε στη διοργάνωση και στην υλοποίηση της εκδήλωσης με θέμα: «Παρατήρηση Πουλιών – Bird Watching στη Λίμνη Ορεστιάδα της Καστοριάς». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Μαΐου 2023 με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας διά της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και με την αρωγή της Εταιρίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (Ε.Π.Π.) και του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς.
Για την αναγνώριση των πουλιών, οι παρατηρητές είχαν μαζί τους έντυπο «Σύντομο Οδηγό Αναγνώρισης Πουλιών», που εκτύπωσε η Αντιπεριφέρεια Καστοριάς αξιοποιώντας τον αντίστοιχο οδηγό του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς.
- Πραγματοποίηση στο Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς ενημερωτικής εκδήλωσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας για το Πρόγραμμα “DigitALL” (24/03/2023)
Το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς φιλοξένησε την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 την ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο: «DigitALL: Προσαρμόζοντας το εκπαιδευτικό υλικό της ψηφιακής διδασκαλίας στις ανάγκες των μαθητών», που διοργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης (Π.Δ.Ε.) Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για την παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού που παρήχθη στο πλαίσιο συμμετοχής της Π.Δ.Ε. στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο “DigitALL (κωδικός προγράμματος: 2020-1-BE01-KA226-SCH-082731)”.
Ο βασικός σκοπός του προγράμματος ήταν να παρέχει καθοδήγηση και υποστήριξη στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την προσαρμογή ψηφιακού υλικού στις ανάγκες των μαθητών/τριών με ειδικές ανάγκες στο πλαίσιο της συμπεριληπτικής παιδαγωγικής προσέγγισης, και η παραγωγή σχετικού υλικού.
Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν και παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.
- Εκπαιδευτική δράση του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς σε συνεργασία με τη Δ/νση Δασών Καστοριάς στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Εορτασμού της Ημέρας των Δασών (21/03/2023)
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Δασών, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) Καστοριάς και στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο (Περιβαλλοντικό Πάρκο Δήμου Καστοριάς), εκδήλωση ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για την αξία των δασών. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς και τη Διεύθυνση Δασών Καστοριάς και απευθυνόταν σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς της Π/βάθμιας Εκπ/σης Καστοριάς που συμμετέχουν στο Σχολικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Φυτεύω και Υιοθετώ ένα δέντρο, δίνω ανάσα στη γη».
Στη διάρκεια της εκπαιδευτικής εκδήλωσης, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Δασών Καστοριάς παρουσίασαν τις αξίες των δασικών οικοσυστημάτων και ακολούθησε δραστηριότητα δενδροφύτευσης, με τη συμμετοχή μαθητών/τριών, στον εξωτερικό χώρο που περιβάλλει το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί του 9ου Πειραματικού Νηπιαγωγείου Καστοριάς, του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Τοιχιού και εκπαιδευτικοί των Δημοτικών Σχολείων Κορησού και Μεσοποταμίας.
Από τη Δ/νση Δασών παραβρέθηκαν ο Διευθυντής, κ. Αθανάσιος Ζυγούρας και οι κ.κ. Ευάγγελος Τσουρτσούδας, Μαρία Κυρκοτσόγλου, Γιώργος Ντερόπουλος, Κων/να Πρέμπτη, Χρήστος Ζυγάς, Ελένη Γελαστοπούλου, Άρτεμις Ράνδου, Αντώνης Χανιώτης.
- Συμμετοχή του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς σε επιμορφωτικό σεμινάριο της εκπαιδευτικής δράσης «Φυτεύω και Υιοθετώ ένα Δέντρο, Δίνω Ανάσα στη Γη» (6/02/2023)
Το σεμινάριο υλοποιήθηκε διαδικτυακά και διοργανώθηκε από τα Κ.Ε.ΠΕ.Α. Κιλκίς, Ποροΐων, Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου και από τη Δ/νση Π/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Θεσσαλονίκης δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης «Φυτεύω και Υιοθετώ ένα δέντρο, δίνω ανάσα στη γη», που συντονίζουν οι αναφερόμενοι φορείς.
Συνεργαζόμενοι φορείς της εκπαιδευτικής δράσης, που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του σεμιναρίου, είναι:
α) τα Κ.Ε.ΠΕ.Α. Ανατολικού Ολύμπου, Βελβεντού-Σιάτιστας, Θέρμης, Καλαμάτας, Καστοριάς, Μαρώνειας, Μεσολογγίου και Νάουσας,
β) οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Γ΄ Αθήνας, Δυτικής Αττικής, Ηλείας, Κοζάνης, Κορινθίας, Μαγνησίας, Πειραιά, Πιερίας και Σάμου δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης / Σχολικών Δραστηριοτήτων,
γ) και οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Αργολίδας, Αχαΐας, Δράμας, Δυτικής Αττικής, Ημαθίας, Ιωαννίνων, Κορινθίας, Κυκλάδων, Πειραιά, Ρεθύμνου και Χανίων δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης / Σχολικών Δραστηριοτήτων.
Το σεμινάριο απευθυνόταν στους/στις εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε μέλη Κ.Ε.ΠΕ.Α. και σε Υπεύθυνους Π.Ε./Σ.Δ. που συμμετέχουν στη Δράση «Φυτεύω και Υιοθετώ ένα δέντρο, δίνω ανάσα στη γη» και απέβλεπε στην εκπαιδευτική τεκμηρίωσή της και στην παρουσίαση του σχετικού ενημερωτικού υλικού.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκαν οι εισηγήσεις:
- Η ταυτότητα της σχολικής εκπαιδευτικής δράσης «Φυτεύω και Υιοθετώ ένα Δέντρο, Δίνω ανάσα στη Γη», από τη Δρ. Βασιλική Ιππέκη, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης,
- «Η Αξία των Αστικών Δένδρων και η Διαχείρισή τους για την Προσαρμογή των Πόλεων στην Κλιματική Αλλαγή», από την κ. Θέκλα Κ. Τσιτσώνη, Ομότιμη Καθηγήτρια Α.Π.Θ., Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος,
- «Η πολιτισμική αξία των δέντρων», από τη Δρ. Καλλιόπη Στάρα, εξ. συνεργάτιδα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Εργαστήριο Οικολογίας, Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών,
- «Εκπαιδευτικό υλικό “Τα Υπέροχα Δέντρα” και η συλλογή εκπαιδευτικού υλικού του ιστολογίου της δράσης», από την κ. Χρυσούλα Αθανασίου και τον κ. Γιώργο Υφαντή, εκπαιδευτικούς του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Ελευθερίου Κορδελιού,
- «Φυτεύω στην αυλή του σχολείου μου», από τη Δρ. Νικολέτα Ριφάκη, εκπ/κό του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Ελευθερίου Κορδελιού,
- «Το ιστολόγιο της δράσης», από τους κ.κ. Ηλία Βρυώνη & Γιώργο Κεχλιμπάρη, εκπ/κούς του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Κιλκίς.
- Παρουσίαση του ψηφιακού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού υλικού του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς σε ομάδα φοιτητών (9/12/2023)
Το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς υποδέχθηκε την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2022, ομάδα φοιτητών του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας. Σύμφωνα με το αίτημά τους, εκπαιδευτικός του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς παρουσίασε το ψηφιακό εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς και ανέδειξε τα ψηφιακά μέσα που αξιοποιήθηκαν για τη δημιουργία του και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των διάφορων εφαρμογών.
- Συμμετοχή του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς στην εκδήλωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας: «Η Δυτική Μακεδονία της Δημιουργίας και της Καινοτομίας» (26-27/11/2023)
Εκπαιδευτικοί του Κ.Ε.ΠΕ.Α Καστοριάς συμμετείχαν στη διημερίδα που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Π.Δ.Μ.) και η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς στο πλαίσιο μίας σειράς εκδηλώσεων της Π.Δ.Μ. με θέμα: «Η Δυτική Μακεδονία της Δημιουργίας και της Καινοτομίας». Πρόκειται για ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία της Π.Δ.Μ. στις τέσσερις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη, Φλώρινα, Γρεβενά και Καστοριά) με σκοπό την παρουσίαση πρωτότυπων τοπικών προϊόντων ή/και καινοτόμων ιδεών και υπηρεσιών που αφορούν διάφορους παραγωγικούς κλάδους των αναφερόμενων περιοχών.
Στην Καστοριά, η σχετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2022, με εισηγήσεις στις εξής θεματικές ενότητες:
Ι. «Η Δυτική Μακεδονία της Δημιουργίας και της Καινοτομίας – Η Καινοτομία στον Κλάδο της Γουνοποιίας» (26/11/2022)
ΙΙ. «Η Δυτική Μακεδονία της Δημιουργίας και της Καινοτομίας – Η Καινοτομία στον Θρησκευτικό Τουρισμό – Η Βυζαντινή Δυτική Μακεδονία» (27/11/2022).
Οι εκπαιδευτικοί του Κ.Ε.ΠΕ.Α Καστοριάς πραγματοποίησαν εισήγηση με θέμα: «Χωροευαίσθητες Ψηφιακές Εφαρμογές Μικτής Πραγματικότητας του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς για το Φυσικό και Πολιτισμικό Περιβάλλον του Τόπου μας» και παρουσίασαν το έντυπο και ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς στην έκθεση που λειτουργούσε στη διάρκεια της διημερίδας.
- Υλοποίηση επιμορφωτικού σεμιναρίου με τη συνεργασία των Κ.Ε.ΠΕ.Α. Φιλιατών, Καστοριάς, Μελίτης, Βελβεντού και του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας με θέμα: «Παράκτια ζώνη Π.Ε. Θεσπρωτίας, Ιχθυοκαλλιέργειες – Αειφόρος Ανάπτυξη» (19-20/11/2022)
Το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς συμμετείχε στη διοργάνωση και στην υλοποίηση επιμορφωτικού σεμιναρίου με θέμα: «Παράκτια ζώνη Π.Ε. Θεσπρωτίας, Ιχθυοκαλλιέργειες – Αειφόρος Ανάπτυξη», που υλοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα Θεσπρωτίας στις 19 και 20 Νοεμβρίου 2022. Βασικός διοργανωτής του σεμιναρίου ήταν το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Φιλιατών Θεσπρωτίας, το οποίο με την οικονομική χορηγία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας και του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργειών Θεσπρωτίας, προχώρησε στην υλοποίηση του 2ήμερου σεμιναρίου σε συνεργασία με τα ΚΕ.Π.Ε.Α. Μελίτης Φλώρινας, Καστοριάς, Πραμάντων Ιωαννίνων και Βελβεντού Κοζάνης. Η πρόσκληση συμμετοχής στο σεμινάριο απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς των Περιφερειακών Ενοτήτων Ιωαννίνων, Κοζάνης, Γρεβενών, Φλώρινας και Καστοριάς.
Οι βασικοί στόχοι της εκπαιδευτικής εκδήλωσης αφορούσαν:
α) τη γνωριμία των εκπαιδευτικών με τον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών,
β) την κατανόηση του ρόλου των υδατοκαλλιεργειών, και ιδιαίτερα των θαλάσσιων, στην προστασία του περιβάλλοντος,
γ) την αναγνώριση της αξίας των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας στη διατροφή μας και στην υγεία μας και
δ) την αναζήτηση του ρόλου των υδατοκαλλιεργειών στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.
Το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιελάμβανε:
Α. Εισηγήσεις
– «Παρουσίαση Πράξης: Πρόγραμμα Ανάδειξης και Προβολής Προϊόντων Θαλάσσιας Ιχθυοκαλλιέργειας Θεσπρωτίας», Πέτρος Ζουμπούλης, Δ/κος Προϊστάμενος & Υπεύθυνος Έργου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
– «Ανάπτυξη του κλάδου, ίδρυση ΠΟΑΥ & προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και επιπτώσεις στην τοπική οικονομία», Ιωάννης Χεκίμογλου, Προέδρος Συλλόγου Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας
– «Η θρεπτική αξία των ψαριών στην διατροφή μας», Νεφέλη Πασιάκου, Διατροφολόγος
– «Επισκόπηση του κλάδου της θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας στη Θεσπρωτία», Δρ. Κώστας Περδικάρης, Ιχθυολόγος, M.Sc., Ph.D., Τμήμα Αλιείας, Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, Περιφέρεια Ηπείρου, Δρ. Ευάγγελος Κωνσταντινίδης, Ιχθυολόγος, M.Sc., Ph.D., Τμήμα Αλιείας, Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, Περιφέρεια Ηπείρου
– «Περιβάλλον – Πολιτισμός – Οικονομία», Μάρκος Νικολάου, Προϊστάμενος Κ.Ε.ΠΕ.Α. Φιλιατών
Β. Επισκέψεις
– Επίσκεψη στον Ιχθυογεννητικό Σταθμό
– Επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης Καλαμά της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) (Σαγιάδα), Ανδρέας Μάντος, Υπεύθυνος Κέντρου
– Γλυκή – Αχέροντας ποταμός (μικρή πεζοπορική διαδρομή)
Στο σεμινάριο συμμετείχαν συνολικά 47 εκπαιδευτικοί.
- Επίσκεψη ομάδας εκπαιδευτικών από την Πολωνία στο Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς στο πλαίσιο Σχεδίου Κινητικότητας Erasmus με τίτλο “Nauczyciele nastart” (17/11/2022)
Οι εκπαιδευτικοί του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς υποδέχθηκαν στις εγκαταστάσεις του Κ.Ε.ΠΕ.Α. ομάδα εκπαιδευτικών από την Πολωνία, που επισκέφθηκαν τη Δυτική Μακεδονία στο πλαίσιο του Σχεδίου Κινητικότητας Erasmus με τίτλο: “Nauczyciele nastart” (2021-1-PL01-KA122-SCH-000013908), εγκεκριμένου από την Εθνική Μονάδα Συντονισμού της Πολωνίας,
Στόχος της κινητικότητας των εκπαιδευτικών ήταν η γνωριμία τους με το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και η ανταλλαγή καλών πρακτικών σε επίπεδο παιδαγωγικών προσεγγίσεων και διοίκησης των σχολικών μονάδων. Η κινητικότητα έλαβε χώρα από τις 6 έως τις 17 Νοεμβρίου 2022 και συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: Bielawska Katarzyna, Gorzoch Stanisław, Hryniewicka Barbara, Kłubowicz Jarosław, Kolenda Małgorzata, Kozak Sylwia, Mocarska Urszula, Ostojska Magdalena, Rembeliński Sławomir, Zyskowski Cezary.
Στο Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς, η ομάδα των Πολωνών εκπαιδευτικών παρακολούθησε εισήγηση με θέμα: «Ο Ρόλος, οι Δραστηριότητες και το Εκπαιδευτικό Υλικό του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς» και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του, όπου ενημερώθηκε για τη θεματολογία και τον τρόπο διεξαγωγής των εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων και δράσεων του Κ.Ε.ΠΕ.Α.
Σεμινάρια και Ημερίδες 2021-2022
- Παρουσίαση των εργασιών:
«Ψηφιακή εφαρμογή μικτής πραγματικότητας: Ντολτσό – Μια Παραδοσιακή Συνοικία της Καστοριάς στο Πέρασμα του Χρόνου» (Μ. Γρηγορίου, Αν. Ατζέμη, Αν. Βασιλείου, Κ. Λιόλιου, Αθ. Ευαγγέλου & Αλ. Κλεφτοδήμος)
«Ευαισθητοποίηση του κοινού για περιβαλλοντικά ζητήματα µέσω ηχητικών ξεναγήσεων: Ηχοτοπία στη Λίμνη της Καστοριάς» (Μ. Ματσιώλα, Αθ. Ευαγγέλου, Αλ. Κλεφτοδήμος, Μ. Γρηγορίου, Γ. Λάππας & Γ. Καλλίρης)
στο πλαίσιο του 1ου Ετήσιου Ελληνόφωνου Συνεδρίου Εργαστηρίων Επικοινωνίας – cclabs 2022, με θέμα: «Η περιβαλλοντική επικοινωνία µε χρήση ήχου, εικόνας και κειμένου για τη δημοσιογραφία/πληροφόρηση/πολιτισμό/εκπαίδευση», που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 25 και 26 Ιουνίου 2022.
Βασικός διοργανωτής του Συνεδρίου ήταν το Εργαστήριο «Νέων Μέσων Επικοινωνίας και Ευχρηστίας» του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (Αργοστόλι Κεφαλονιάς), που συνεργάστηκε με οχτώ Εργαστήρια Επικοινωνίας έξι Πανεπιστημιακών Τμημάτων Επικοινωνίας από την Ελλάδα και την Κύπρο.
- Υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος “Οι Δρόμοι του Νερού – Η Λίμνη της Καστοριάς” με μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας “Niepubliczna Szkoła Podstawowa św. św. Cyryla i Metodego w Białymstokutel” της πόλης Bialystok της Πολωνίας, που επισκέφτηκαν την Καστοριά στο πλαίσιο Σχεδίου Κινητικότητας Erasmus+ KA1 (8/06/2022).
- Παραχώρηση Συνέντευξης σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ3 για την Ψηφιακή Εφαρμογή «Ντολτσό: Μια Συνοικία της Καστοριάς στο Πέρασμα του Χρόνου» (2/06/2022)
- Υλοποίηση επιμορφωτικής δράσης με θέμα: «Μας Περιβάλλουν – Ο Κόσμος των Πουλιών» με ομάδα μαθητών/τριών (συνολικός αριθμός: 31) και εκπαιδευτικών σχολείων του εξωτερικού, προερχόμενων από την Ιταλία, την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ισπανία, και του 1ου Γυμνασίου Καστοριάς (συνολικός αριθμός: 15). Η επιμορφωτική δράση προγραμματίστηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής των αναφερόμενων σχολικών μονάδων στο Πρόγραμμα ERASMUS+ με τίτλο: «PAS DE PLANète B – Δεν υπάρχει άλλος πλανήτης» (Κωδικός Σχεδίου Κινητικότητας: 2020-1-ES01-KA229- 081820_6) και υλοποιήθηκε στις 10/05/2022.
- Υλοποίηση επιμορφωτικής δράσης με θέμα: «Μορφές και Μετατροπές της Ενέργειας – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» με ομάδα εκπαιδευτικών του 12ου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης και των φιλοξενούμενων εκπαιδευτικών του, προερχόμενων από τη Ρουμανία, την Τουρκία, την Τσεχία, την Ισπανία και την Πολωνία, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ERASMUS+ με τίτλο: «Active kids for a better future» – Κωδικός Σχεδίου Κινητικότητας: 2019-1-RO01-KA229-063223_5 (5/05/2022)
- Συμμετοχή του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς στη διοργάνωση διαδικτυακής επιμορφωτικής εκδήλωσης με θέμα την παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού «Δευκαλίωνας: Εκπαίδευση για τις Πλημμύρες» (31/03/2022). Το αναφερόμενο εκπαιδευτικό υλικό αποτελεί συλλογικό έργο Κ.Ε.ΠΕ.Α., Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών σχολείων. Το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς συγκαταλέγεται στα Κ.Ε.ΠΕ.Α. της χώρας που συνέβαλαν στη δημιουργία του υλικού.
- Συμμετοχή του Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε. Καστοριάς στο διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο, διάρκειας έξι (6) ωρών, που διοργάνωσε το Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε. Αρχανών – Ρούβα – Γουβών σε συνεργασία με τα Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε. Ανωγείων, Βάμου και Ιεράπετρας – Νεάπολης για εκπαιδευτικούς Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπ/σης, με θέμα: «Αειφόρος Τουρισμός στις περιοχές των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της χώρας». Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου 2022 και διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Τουρισμός και Περιβάλλον», που συντονίζει το Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε. Αρχανών– Ρούβα – Γουβών. Το Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε. Καστοριάς ανήκει στα συνεργαζόμενα Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε. του Δικτύου. Στη διάρκεια του σεμιναρίου, εκπαιδευτικός του Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε. Καστοριάς πραγματοποίησε θεωρητική εισήγηση με θέμα: «Το Φυσικό και Πολιτισμικό Περιβάλλον της Καστοριάς – Η Αξία και η Δυναμική του για τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη» (22/03/2022).
- Στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων (Π.Ε.Β.), με θέμα «Η Βιολογία στην Εκπαίδευση» (15-16 & 21-22/1/2022), το Ε.Κ.Φ.Ε. Κοζάνης και το Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε. Καστοριάς συνδιοργάνωσαν ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Ε.Κ.Φ.Ε. Κοζάνης (3o ΓΕ.Λ. Κοζάνης) το Σάββατο 22/1/2022 (9:00-14:00). Η ημερίδα περιελάμβανε θεωρητικές εισηγήσεις και εργαστηριακές δραστηριότητες. Ειδικότερα:
– «Οι έννοιες του μετριασμού και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή» – Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε. Καστοριάς (εργαστηριακή δραστηριότητα)
– «ΒioSTEM: μία νέα εκπαιδευτική προσέγγιση της βιολογίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση» – Εργαστήριο Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Θεραπείας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών (εργαστηριακή δραστηριότητα)
– «To Πρόγραμμα Life Terra για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση» – Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών & Ενεργειακών Πόρων (Ι.Δ.Ε.Π.) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.) – θεωρητική εισήγηση
– «Αξιοποίηση παιχνιδιών, μοντέλων, hands-on δραστηριοτήτων και ψηφιακών εργαλείων στη διδασκαλία της βιολογίας» – Ε.Κ.Φ.Ε. Κοζάνης (θεωρητική εισήγηση και εργαστηριακή δραστηριότητα)
Περιγραφή της δραστηριότητας που παρουσιάστηκε από το Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε. Καστοριάς, μπορείτε να αναζητήσετε στον σύνδεσμο:
http://kpe-kastor-old.kas.sch.gr/climate_change_mitigation_adaptation_activity.pdf
Σεμινάρια και Ημερίδες 2020-2021
- Συμμετοχή του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στη διοργάνωση του διαδικτυακού επιμορφωτικού σεμιναρίου με θέμα: «Πλημμυρικά Φαινόμενα και Εκπαίδευση» (2/06/2021). Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2021 και διοργανώθηκε από τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών-Ρούβα–Γουβών Ηρακλείου, Ελευθερίου Κορδελιού-Βερτίσκου Θεσ/νίκης, Καλαμάτας Μεσσηνίας, Καστοριάς, Κρεστένων Ηλείας, Μολάων Λακωνίας, Μουζακίου Καρδίτσας και από τις Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Αχαΐας, Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας και Δ.Π.Ε. Δυτ. Θεσσαλονίκης. Βασική επιδίωξη των διοργανωτών ήταν η παρουσίαση μέρους του εκπαιδευτικού υλικού που δημιουργήθηκε τη φετινή σχολική χρονιά για την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας σχετικά με τις αιτίες και τις συνέπειες του πλημμυρικού κινδύνου. Οι διοργανωτές, μέλη της ομάδας εκπαιδευτικών που δημιούργησε το αναφερόμενο εκπαιδευτικό υλικό, παρουσίασαν τις δραστηριότητες που σχεδίασαν. Οι εκπαιδευτικοί του Κ.Π.Ε. Καστοριάς παρουσίασαν εκπαιδευτική δραστηριότητα με θέμα: «Πλημμύρες: Πώς να παραμείνω ασφαλής;» και διαδραστικό χάρτη για τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Ελλάδα, που συμπεριλαμβάνεται στο εκπαιδευτικό υλικό.
- Συμμετοχή του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στη διοργάνωση διαδικτυακής ημερίδας με θέμα: «Καλές Πρακτικές στην Εξ Αποστάσεως Διδασκαλία Μαθημάτων και Υλοποίηση Προγραμμάτων και Καινοτόμων Δράσεων σχετικών με τις Φυσικές Επιστήμες στην Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» (15/05/2021). Η επιμορφωτική δράση διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Δυτικής Μακεδονίας, τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Δυτικής Μακεδονίας, τα Κ.Π.Ε. Βελβεντού– Σιάτιστας, Βεύης– Μελίτης, Γρεβενών, Καστοριάς και την ομάδα fb «Εξ αποστάσεως εκπαίδευση». Στο πλαίσιο της ημερίδας, οι εκπαιδευτικοί του Κ.Π.Ε. Καστοριάς πραγματοποίησαν εισήγηση με θέμα: «Ψηφιακή Εφαρμογή Μικτής Πραγματικότητας στο Πλαίσιο Εκπ/κού Προγράμματος του Κ.Π.Ε. Καστοριάς για την Πολιτισμική Κληρονομιά».
- Συμμετοχή του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στη διοργάνωση ενδοϋπηρεσιακής διαδικτυακής επιμόρφωσης με θέμα: «Αξιοποίηση της Πληροφορικής στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση». Η επιμορφωτική δράση διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης (Π.Δ.Ε.) Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου (Σ.E.E.) Πληροφορικής ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Μακεδονίας, τους Πόλους Εκπαιδευτικής Καινοτομίας Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνίας (Π.Ε.Κ.Τ.Π.Ε.) της Π.Δ.Ε. Δυτικής Μακεδονίας και τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Δυτικής Μακεδονίας (Βελβεντού-Σιάτιστας, Βεύης-Μελίτης, Γρεβενών και Καστοριάς). Απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς των Κ.Π.Ε. της χώρας και περιελάμβανε οχτώ ωριαίες συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα Νοεμβρίου 2020–Ιανουαρίου 2021.
Στο πλαίσιο της επιμορφωτικής δράσεις πραγματοποιήθηκαν οι εισηγήσεις:
-
- «Ψηφιακά εργαλεία δημιουργίας πολυμεσικών εφαρμογών – Επεξεργασία εικόνας (Photoshop)» – 9/11/2020
-
- «Ψηφιακά εργαλεία πολυμεσικών εφαρμογών – Λήψη και Επεξεργασία βίντεο (Premiere)» – 16/11/2020
-
- «Υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (Π.Σ.Δ.) – School Press» – 23/11/2020
-
- «Αξιοποίηση του Scratch στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» – 30/11/2020
-
- «Εξ αποστάσεως εκπαίδευση», 7/12/2020 & 14/12/2020
-
- «Συγγραφή εργασιών με αξιοποίηση λογισμικών ΤΠΕ (Ι)» – 18/1/2021
-
- «Συγγραφή εργασιών με αξιοποίηση λογισμικών ΤΠΕ (ΙΙ)» – 25/1/2021
Συνολικά, στην επιμορφωτική δράση συμμετείχαν 76 εκπαιδευτικοί από 34 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Ανατολικού Ολύμπου Πιερίας, Ανωγείων Ρεθύμνου, Αργυρούπολης Αττικής, Αρναίας Χαλκιδικής, Αρχανών–Ρούβα–Γουβών Ηρακλείου, Βελβεντού–Σιάτιστας Κοζάνης, Βεύης–Μελίτης Φλώρινας, Βιστωνίδας Ξάνθης, Γρεβενών, Δραπετσώνας Αττικής, Ελευθερίου Κορδελιού-Βερτίσκου Θεσσαλονίκης, Ελευσίνας Αττικής, Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας, Ιεράπετρας-Νεάπολης Λασιθίου, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κιλκίς, Κισσάβου-Ελασσόνας Λάρισας, Κλειτορίας–Ακράτας Αχαΐας, Κόνιτσας Ιωαννίνων, Κορθίου Άνδρου, Κρεστένων Ηλείας, Λαυρίου Αττικής, Μακρινίτσας Μαγνησίας, Μαρώνειας Ροδόπης, Μεσολογγίου, Νέας Κίου Αργολίδας, Παρανεστίου Δράμας, Πεταλούδων Ρόδου, Πραμάντων Ιωαννίνων, Σικυωνιών Κορινθίας, Φιλιατών Θεσπρωτίας, Φιλιππιάδας Πρέβεζας, Φιλίππων Καβάλας).
- Συμμετοχή του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στη διοργάνωση της επιμορφωτικής εκδήλωσης με θέμα: «COVID-19 και Εμβολιασμοί». Η επιμορφωτική δράση (webinar) διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.), τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών Ε.Κ.Φ.Ε. και τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κ.Π.Ε. Δυτικής Μακεδονίας και πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21/01/2021.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η προσέγγιση βασικών θεμάτων που αφορούν στην COVID-19, στον SARS-CoV-2 και στους προβληματισμούς που υπάρχουν σχετικά με τα εμβόλια, καθώς και η παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού για τους εμβολιασμούς, που μπορεί να αξιοποιηθεί στις σχολικές μονάδες.
Το πρόγραμμα της επιμορφωτικής εκδήλωσης περιελάμβανε τις ενότητες:
– «Πανδημίες, εμβόλια, αλήθειες και μύθοι», Δρ. Ιωάννης Σαΐνης, Βιολόγος, ΕΔΙΠ Σχολής Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
– «Εκπαιδευτικό υλικό και προτάσεις για την προσέγγιση της έννοιας του εμβολιασμού», Δρ. Ελευθερία Παπαδέλη, Βιολόγος, Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Κοζάνης.
Την επιμορφωτική εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότεροι από 200 εκπαιδευτικοί, μαθητές και πολίτες.
- Συμμετοχή του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στη διοργάνωση της επιμορφωτικής εκδήλωσης με θέμα: «Ρύπανση από Πλαστικά». Η επιμορφωτική δράση συνδιοργανώθηκε από 20 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Ανατολικού Ολύμπου, Αρχανών-Ρούβα-Γουβών, Βάμου, Βιστωνίδας, Δραπετσώνας, Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, Ελευσίνας, Καλαμάτας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κιλκίς, Λιθακιάς Ζακύνθου, Μακρινίτσας, Μαρώνειας, Μεσολογγίου, Μουζακίου, Παρανεστίου, Πεταλούδων Ρόδου, Σικυωνίων, Φιλιππιάδας) και 19 Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Α΄ Αθήνας, Ανατ. Αττικής, Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Γ΄ Αθήνας, Δυτικής Αττικής, Δυτικής Θεσσαλονίκης, Δωδεκανήσου, Πέλλας) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Αργολίδας, Αχαΐας, Δ΄ Αθήνας, Δράμας, Δυτικής Θεσσαλονίκης, Έβρου, Μαγνησίας, Χανίων και Χίου) και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20/1/2021, και ώρες 6.30-9.00 μμ. μέσω της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων Webex events.
Το πρόγραμμα της επιμορφωτικής εκδήλωσης περιελάμβανε:
– Εισαγωγική εισήγηση της κ. Χρυσούλας Αθανασίου, Υπεύθυνης Λειτουργία του Κ.Π.Ε. Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, με θέμα: “Ρύπανση από πλαστικά! Μας ενδιαφέρει;”
-Παρουσίαση του εξ αποστάσεως εκπαιδευτικού προγράμματος “Μια θάλασσα για μας και τις μελλοντικές γενιές: ρύπανση από πλαστικά“ του Κ.Π.Ε. Δραπετσώνας με διαδραστικές δραστηριότητες για τους συμμετέχοντες, από τις κ.κ. Σταυρούλα Τριανταφύλλου και Θεολογία Αβδελλή, Υπεύθυνη και Αν. Υπεύθυνη Λειτουργίας του Κ.Π.Ε. Δραπετσώνας
-Εισηγήσεις από τους εκπροσώπους της οργάνωσης WWF Ελλάς, κ.κ. Αχιλλέα Πληθάρα και Ντίνο Τσουκαλά σχετικά με το περιβαλλοντικό κόστος των πλαστικών μιας χρήσης και την ανάγκη αντικατάστασή τους, καθώς και την παρακολούθηση της παράκτιας ρύπανσης με βάση την προσέγγιση της επιστήμης των πολιτών (citizen science).
Την επιμορφωτική συνάντηση παρακολούθησαν 957 εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα.
Σεμινάρια και Ημερίδες 2019-2020
- Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με την Αντιδημαρχία Τουρισμού, Πολιτισμού & Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Καστοριάς και την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς για την πραγματοποίηση ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα: «Περιβαλλοντική Ενημέρωση στον “Γύρο της Λίμνης”». Η εκδήλωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Πολιτιστική Ξενάγηση & Περιβαλλοντική Ενημέρωση στον “Γύρο της Λίμνης”» των Καλοκαιρινών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Καστοριάς – 2020 (25 & 26/7/2020).
- Συμμετοχή του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στην εκδήλωση «Καλλωπισμός σκαλοστασίου επί της 11ης Νοεμβρίου», που διοργανώθηκε από ομάδα πολιτών της τοπικής κοινωνίας («Συλλογική Κίνηση Πολιτών – Στηρίζω την Καστοριά) στο πλαίσιο εξωραϊστικών – καλλιτεχνικών παρεμβάσεων στο τοπικό αστικό περιβάλλον (28/6/2020). Στη διάρκεια της εκδήλωσης ζωγραφίστηκαν γλάστρες με τοπικά είδη πεταλούδων, φυτεύτηκαν με αρωματικά φυτά και τοποθετήθηκαν σε σκαλόδρομο της πόλης. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφίας για τις πεταλούδες της περιοχής, στην οποία το Κ.Π.Ε. Καστοριάς συμμετείχε παρουσιάζοντας φωτογραφικό υλικό με είδη πεταλούδων που παρατηρούνται στην περιοχή μας.
- Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με τα Κ.Π.Ε. Βελβεντού – Σιάτιστας, Βεύης – Μελίτης, Γρεβενών, τον Σ.E.E. Πληροφορικής του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Μακεδονίας και τους Πόλους Εκπαιδευτικής Καινοτομίας Τ.Π.Ε. της Π.Δ.Ε. Δυτικής Μακεδονίας, για τη διοργάνωση διαδικτυακής δράσης ενδοϋπηρεσιακής επιμόρφωσης υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας. Η επιμορφωτική δράση, με θέμα: «Εργαλεία και τεχνικές σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης», πραγματοποιήθηκε στις 23 & 25/06/2020 με τη συμμετοχή των παιδαγωγικών ομάδων των Κ.Π.Ε. Δυτικής Μακεδονίας και εκπαιδευτικών άλλων Κ.Π.Ε. της χώρας.
Θεματικοί άξονες της επιμορφωτικής δράσης:
– «Εξοικείωση με την πλατφόρμα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης Webex» (23/06/2020) – Εισηγητής: Δημήτρης Δαλαγιώργος, Εκπαιδευτικός του Πόλου Εκπαιδευτικής Καινοτομίας Τ.Π.Ε. (Π.Ε.Κ.Τ.Π.Ε.) Κοζάνης
– «Εκπαιδευτικά εργαλεία του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου» (25/06/2020) – Εισηγητής: Δημήτρης Τζήμας, Σ.Ε.Ε. Πληροφορικής του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Μακεδονίας
- Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βελβεντού – Σιάτιστας, Βεύης – Μελίτης και Γρεβενών και τον Σ.E.E. Εκπαίδευσης για την Αειφορία του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Μακεδονίας, για τη διοργάνωση διαδικτυακής επιμορφωτικής ημερίδας με θέμα: «Μέρες της Covid-19 και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» (17/06/2020). Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο των δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον 2020 και απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές και στην ευρύτερη τοπική κοινωνία.
Στη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν οι θεωρητικές εισηγήσεις:
– «Εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην εποχή του SARS-CoV-2», από την κα Πηνελόπη Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,
– «Περιβαλλοντική υποβάθμιση, πανδημίες και ο οικολογικός δρόμος για έναν ασφαλέστερο κόσμο», από τον κ. Κωνσταντίνο Κορφιάτη, Αναπληρωτή Καθηγητή Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου,
– «Κορωνοϊός, ανοσοποιητικό σύστημα και διατροφή», από την κα Σοφία Μπάμπου, διαιτολόγο – διατροφολόγο.
Τα ερωτήματα που διέτρεχαν τις εισηγήσεις και κατεύθυναν τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο τελικό στάδιο της ημερίδας αφορούσαν στον ρόλο της Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία στη διαχείριση της παρούσας παγκόσμιας κρίσης, στην πρόληψη ανάλογων μελλοντικών απειλών, στη διαμόρφωση περισσότερο ανθεκτικών και προσαρμοστικών κοινωνιών.
Συνολικά 243 εκπαιδευτικοί της Α΄/θμιας, Β΄/θμιας & Γ΄/θμιας Εκπαίδευσης, φοιτητές/τριες και άλλοι πολίτες από 28 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας και την Κύπρο, δήλωσαν τη συμμετοχή τους στην ημερίδα.
- Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με την Κοιν.Σ.Επ. «Το Αέναον – Neverest» για την πραγματοποίηση ενημερωτικής ημερίδας με θέμα: «Συντήρηση, Ανάδειξη, Πιστοποίηση Παλαιών και Νέων Πεζοπορικών Διαδρομών – Μοχλός Τοπικής Ανάπτυξης» και στόχο την πρόκληση του ενδιαφέροντος των φορέων αυτοδιοίκησης και του κοινού για τη δημιουργία και την πιστοποίηση από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μονοπατιών Κορυφαίας Ποιότητας – Leading Quality Trails, ενός δικτύου πεζοπορικών διαδρομών στη Δυτική Μακεδονία (7/03/2020).
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν οι εισηγήσεις:
– «Αρχαίες πορείες που είναι σχετικά άγνωστες», από τον κ. Γιάννη Σίσσιου, Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς,
– «Menalon trail – Η δημιουργία ενός ελληνικού προτύπου διαχείρισης και ανάπτυξης δικτύου μονοπατιών», από τον κ. Γιάννη Λαγό, Υπεύθυνο του 1ου πιστοποιημένου μονοπατιού στην Αρκαδία (Μαίναλον Κοιν.Σ.Επ.),
– «Andros Routes – η μεταμόρφωση της Άνδρου σε ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό για πεζοπορία», από την κ. Όλγα Καραγιάννη, Υπεύθυνη του 2ου πιστοποιημένου μονοπατιού της Άνδρου,
– «Kastoria Trail – Μια πολύ σύντομη παρουσίαση της διαδρομής του δικού μας μονοπατιού που θέλουμε να προχωρήσει στην διαδικασία της πιστοποίησης», από τον κ. Νικόλα Μερτζανίδη,
– «Βασικές αρχές πεζοπορίας με παιδιά – Δεν παίρνουμε εμείς τα παιδιά στη Φύση αλλά τα παιδιά παίρνουν εμάς», από τον κ. Γιώργο Χαλάτση, Πρόεδρο του Συλλόγου «Φίλοι μονοπατιών Χίου»,
– «Narrative Trails – Αφηγηματικές Διαδρομές – το Πανεπιστήμιο, ένας εν δυνάμει συνεργάτης εντός & εκτός πεδίου», από την κ. Μαρία Βροντίση, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,
– «Epirus trail – Ursa trail», από τον κ. Ηλία Γκαρτζονίκα, Περιφερειακό Σύμβουλο και στέλεχος της Διεύθυνσης Τουρισμού Περιφέρειας Ηπείρου,
– «Γεωπάρκο Βίκου – Αώου: Μονοπάτια και πεζοπορικός τουρισμός», από τον κ. Χαριτάκη Παπαϊωάννου, Βιολόγο, Υπεύθυνο του Γεωπάρκου.
- Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με τον Δήμο Καστοριάς για την πραγματοποίηση ημερίδας με στόχο την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για το πιλοτικό πρόγραμμα χωριστής συλλογής υπολειμμάτων οργανικών αποβλήτων, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στον Δήμο Καστοριάς και ξεκίνησε από την περιοχή της Καλλιθέας (4/03/2020). Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου “Less Waste II: Promotion of waste prevention and recycling at the cross-border area”, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Interreg IPA Cross-border Cooperation Programme “Greece-Albania 2014-2020”.
Στη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις με θέματα:
– «Η Διαχείριση των Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας», από την κ. Κατερίνα Γιαννακούλα, Περιβαλλοντολόγο, εκπρόσωπο της ΔΙΑΔΥΜΑ,
– «Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων. Ο Ρόλος των Πολιτών και του Δήμου», από τον κ. Στέργιο Γαργάλα, Περιβαλλοντολόγο, Εκπρόσωπο του Δήμου Καστοριάς,
– «Εισαγωγή στη Βιο-οικονομία: Το έργο BIOECO-RDI», από τον κ. Βαλάντη Κετικίδη, Χημικό Μηχανικό, Εκπρόσωπο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).
- Φιλοξενία στη συνεδριακή αίθουσα του Κ.Π.Ε. Καστοριάς εκδήλωσης με τίτλο: «Φίλοι του Βουνού» στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κ.Π.Ε. με τοπική φυσιολατρική ομάδα, που πραγματοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού (πεζοπορίες, ενημερώσεις κ.λπ.) για το όρος «Γράμμος» με στόχο την ανάδειξη των φυσικών οικοσυστημάτων, της ανθρωπογεωγραφίας, της ιστορίας και του πολιτισμού του Γράμμου (22/02/2020).
- Φιλοξενία στη συνεδριακή αίθουσα του Κ.Π.Ε. Καστοριάς εκδήλωσης με τίτλο: «Εκπαιδευτικές προσεγγίσεις της ιστορίας των Εβραϊκών Κοινοτήτων της Δυτικής Μακεδονίας» στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης για το Ολοκαύτωμα (18/01/2020). Η εκδήλωση απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στην τοπική κοινωνία και διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Καστοριάς. Στη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε εισήγηση της κας Ξένιας Ελευθερίου, Υπ. Διδάκτωρα Διδακτικής της Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., με θέμα «Διδάσκοντας την τοπική εβραϊκή ιστορία της Καστοριάς τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος» και προβλήθηκε το ιστορικό ντοκιμαντέρ: “Trezoros, the lost Jews of Kastoria”.
- Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου της 3ης Ενότητας Α΄/θμιας Εκπ/σης και τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Εκπαίδευσης για την Αειφορία του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Μακεδονίας, για τη διοργάνωση εκδήλωσης ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης με τίτλο «Ποιον φοβάται ο Αετός;» (18/12/2019). Η εκδήλωση απευθυνόταν σε μαθητές και μαθήτριες Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων δημοτικών σχολείων και στους εκπαιδευτικούς τους και περιελάμβανε:
-
- Ενημερωτική παρουσίαση για τα αρπακτικά πουλιά και το πρόβλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων
- Αφήγηση της παιδικής ιστορίας «ΠΟΙΟΝ ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΑΕΤΟΣ;»
- Ομαδικά παιχνίδια και δραστηριότητες με τη συμμετοχή των μαθητών/τριών
- Δωρεάν διάθεση του μικρού εικονογραφημένου βιβλίου «ΠΟΙΟΝ ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΑΕΤΟΣ;».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν συνολικά 133 μαθητές και 11 εκπαιδευτικοί.
- Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με το Τμήμα Τροχαίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς για τη διοργάνωση ενημερωτικής ημερίδας για την τοπική κοινωνία με θέμα: «Οδηγώ με Ασφάλεια τον Χειμώνα» (25/11/2019)
- «Ντολτσό: Μια Παραδοσιακή Συνοικία της Καστοριάς στο Πέρασμα του Χρόνου» – Επιμορφωτική ημερίδα του Κ.Π.Ε. Καστοριάς που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Π/θμιας Εκπ/σης Δ’ Αθήνας και απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς της αντίστοιχης Δ/νσης Εκπ/σης (17/11/2019). Στη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν:
– ενημερωτική εισήγηση για τον ρόλο και τις δράσεις του Κ.Π.Ε. Καστοριάς,
– περιγραφή του προγράμματος Π.Ε. του Κ.Π.Ε. Καστοριάς: «Ντολτσό – Μία Παραδοσιακή Συνοικία της Καστοριάς στο Πέρασμα του Χρόνου»,
– εργασία πεδίου στην παραδοσιακή συνοικία της πόλης «Ντολτσό».
Στην ημερίδα συμμετείχαν συνολικά 88 άτομα.
- Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με την Eθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Καστοριάς για τη διοργάνωση εκδήλωσης στο πλαίσιο του Εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (3/11/2019)
- «Γιορτή των Πουλιών» – Εκδήλωση του Κ.Π.Ε. Καστοριάς σε συνεργασία με την Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία και τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας (13/10/2019). Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 26ης επετείου της Πανευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών, που συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία των πουλιών BirdLife International, πραγματοποιήθηκε στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Δήμου Καστοριάς και περιελάμβανε υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας, παρατήρηση πουλιών σε παραλίμνια περιοχή, δραστηριότητες και παιχνίδια για τα πουλιά και τους μεταναστευτικούς σταθμούς.
- Υποδοχή στους χώρους του Κ.Π.Ε. Καστοριάς ομάδας νέων στο πλαίσιο της δράσης: «1η Πρότυπη Προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου από Φοιτητές και Μαθητές»(5/10/2019). Η δράση εντάσσεται σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσομοίωσης της λειτουργίας του Β’ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της ομάδας «Let’s Be ΚαστοριάΝέοι» και την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, του Δήμου Καστοριάς και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφόρησης Δυτικής Μακεδονίας (Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας).
- Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με το Τμήμα Τροχαίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς και τον Ποδηλατικό Σύλλογο «620» για την υλοποίηση ημερίδας στο πλαίσιο εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας και της «Παγκόσμιας Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο» (22/09/2019). Η ημερίδα διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Μέριμνας, Εθελοντισμού και Αθλητισμού Καστοριάς και περιελάμβανε ενημερώσεις σχετικές με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και το ποδήλατο σε όλες τις ηλικίες, καθώς και δράσεις με θέμα την οδική ασφάλεια.
Σεμινάρια και Ημερίδες 2018-2019
- Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς και τη Βιβλιοθήκη του Δήμου Καστοριάς για την υλοποίηση εκπαιδευτικής δράσης με θέμα: «Στο Άλσος του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς: Ανακαλύπτω τη Βιοποικιλότητα στις Φορητές Εικόνες» στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλοκαιρινές Δράσεις» της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καστοριάς «Αθανάσιος Χριστόπουλος» (27/06/2019)
- Υποδοχή ομάδας προσφύγων της «ΑΡΣΙΣ» στο Κ.Π.Ε. Καστοριάς και ενημέρωση για θέματα που αφορούν στο οικοσύστημα της λίμνης (25/05/2019). Η επίσκεψή τους στο Κ.Π.Ε. πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης των νεαρών προσφύγων που διοργανώνει η ΑΡΣΙΣ σύμφωνα με το πρόγραμμά της: «Βελτίωση του Ελληνικού Συστήματος Υποδοχής μέσω Υποστήριξης Διαχείρισης Χώρων και Στοχοθετημένων Παρεμβάσεων σε Μακροπρόθεσμους Χώρους Διαμονής».
- Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς στο πλαίσιο των «Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών». Η δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» αποτελεί μια πρωτοβουλία του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.) και υλοποιείται κάθε χρόνο με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5/06) και σε συνεργασία με τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων. Εκπαιδευτικοί του Κ.Π.Ε. Καστοριάς υλοποίησαν με μαθητικές ομάδες δημοτικών σχολείων της Καστοριάς εκπαιδευτική δράση με τίτλο: «Στο Άλσος του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς: Ανακαλύπτω τη Βιοποικιλότητα στις Φορητές Εικόνες» (14&20/05/2019, 10/6/2019).
- Υποδοχή και ενημέρωση φοιτητών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο “Προστασία Περιβάλλοντος και Βιώσιμη Ανάπτυξη” – Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Α.Π.Θ. για τη Λίμνη της Καστοριάς και θέματα που αφορούν στην προστασία και στη βιώσιμη διαχείρισή της (14/05/2019).
- Συμμετοχή του Κ.Π.Ε Καστοριάς στη διοργάνωση της κεντρικής εκδήλωσης του Προγράμματος Φιλαναγνωσίας «Η Φαντασία Πάει… Σχολείο» (8/05/2019), που υλοποιήθηκε με την ευθύνη και τον συντονισμό των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτ. Μακεδονίας και την υποστήριξη της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Δυτ. Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, του Συλλόγου Εκπ/κών Π/θμιας Εκπ/σης Καστοριάς. Σκοπός του Προγράμματος ήταν η κινητοποίηση των μαθητών σχετικά με το λογοτεχνικό βιβλίο, η ανάπτυξη φιλοαναγνωστικών σχολικών πρακτικών και η διάχυση αυτών των πρακτικών στην τοπική κοινωνία. Στην τριήμερη διάρκεια του Προγράμματος (8-10/5/2019), τα συμμετέχοντα σχολεία υποδέχτηκαν στις βιβλιοθήκες τους 40 συγγραφείς, ποιητές και εικονογράφους πανελλήνιας αναγνώρισης και εργάστηκαν με αυτούς. Στην κεντρική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Κ.Π.Ε. Καστοριάς, συγκεντρώθηκαν μαθητές και γονείς, εκπαιδευτικοί, οι διοργανωτές του προγράμματος και οι φιλοξενούμενοι συγγραφείς για να συζητήσουν για την παραγωγή και τη διάχυση του παιδικού λογοτεχνικού έργου.
- Τριήμερο Επιμορφωτικό Θεματικό Σεμινάριο των Κ.Π.Ε. Καστοριάς & Φιλιππιάδας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, με θέμα: «ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ» (19-21/04/2019)
– ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
– ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
- Συμμετοχή του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στη διοργάνωση του 9ου Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (Καστοριά, 12/04/2019).
Το 9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας διοργανώθηκε από το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ) Δυτικής Μακεδονίας (Σ.Ε.Ε. ΠΕ86 – Πληροφορικής, Σ.Ε.Ε. Εκπαίδευσης για την Αειφορία και Σ.Ε.Ε. 3ης Ενότητας ΠΕ70 – Δασκάλων) και τον Υπεύθυνο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς. Ως συνδιοργανωτές συμμετείχαν τα Τμήματα ΑΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς (Διεθνούς Εμπορίου, Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας, Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.), οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Φλώρινας (Σ.Ε.Π.Φ.) και Καστοριάς (Σ.Ε.Π.ΚΑ.), το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Καστοριάς και η Ένωση Γονέων Δήμου Καστοριάς.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ παρουσιάστηκαν έργα ψηφιακής δημιουργίας, τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο μαθημάτων Πληροφορικής όλων των βαθμίδων (Δημοτικού, Γυμνασίου, Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου), στις Δημιουργικές Εργασίες των ΓΕ.Λ., στο μάθημα «Ερευνητικές Δημιουργικές Δραστηριότητες» των ΓΕ.Λ. και στη Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων στα ΕΠΑ.Λ. Επιπλέον, συμπεριλήφθηκαν έργα που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο κάποιας σχολικής δραστηριότητας (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων) ή στο πλαίσιο κάποιου διαθεματικού/διεπιστημονικού σχεδίου συνεργασίας μεταξύ του μαθήματος της Πληροφορικής και άλλων μαθημάτων.
Οι εκπαιδευτικοί του Κ.Π.Ε. Καστοριάς υλοποίησαν:
-
- εισήγηση με θέμα: «Ο Ρόλος και οι Δράσεις του Κ.Π.Ε. Καστοριάς»,
- εργαστήριο με θέμα: «Τ.Π.Ε. και Βιοποικιλότητα»,
- εργαστήριο παραγωγής 3D περιεχομένου.
- Ημερίδα στο Κ.Π.Ε. Καστοριάς σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δημητριακών & Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς (4/04/2019).
Θέματα εισηγήσεων:
– «Αγροτική Καινοτομία: Ο Φορέας Συμβουλευτικής που Συνδέει Τεχνολογία και Αγροτική Παραγωγή»,
– «Η Ευφυής Γεωργία: Άμεσα Οφέλη & Δυνατότητες στο Μέλλον με Παραδείγματα Καλλιεργητικών Εφαρμογών»,
– «Γεωργική Συμβουλευτική: Η Αξία της για τον Αγρότη και η Αναγκαιότητα Προκήρυξης & Αξιοποίησης του Αντίστοιχου Μ2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης».
- Ημερίδα του Κ.Π.Ε. Καστοριάς σε συνεργασία με την τοπική ομάδα «Πελίτι» στο πλαίσιο της «Ανοιξιάτικης Γιορτής Παραδοσιακών Σπόρων» (3/03/2019).
Θέματα εισηγήσεων:
– «Η Βιολογική Γεωργία σε Σχέση με τις Παλιές Ποικιλίες»
– «Ο Νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τις Παραδοσιακές Ποικιλίες»
– «Βιολογικές Αγορές Παραγωγών – Νομοθεσία»
Στη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων.
- Υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Κ.Π.Ε. Καστοριάς («Μικρή Γλυκιά Ζωή: Προσέγγιση του Μικρόκοσμου των Γλυκών Νερών» & «Τ.Π.Ε. και Εκπαίδευση για την Αειφορία») με ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών από την Ευρώπη (Βέλγιο, Γαλλία-Γουαδελούπη, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία) και το 4ο Γυμνάσιο Καστοριάς στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+KA2 με τίτλο: “Regardons les rivières et les mares, protégeons les écosystèmes aquatiques dulcidoles… améliorons nos attitudes et nos comportements envers l’ environnement! J’adopte un cours d΄ eau, une mare, … un écosystème aquatique dulcicoles”, («Κοιτάζοντας τα ποτάμια και τις λίμνες, ας προστατεύσουμε τα οικοσυστήματα εσωτερικών νερών… ας βελτιώσουμε τις στάσεις και τη συμπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον! Υιοθετώ ένα ποτάμι, μια λίμνη… ένα οικοσύστημα γλυκού νερού») – 29/01/2019 & 1/02/2019
- Έναρξη Συνεργασίας του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του Τ.Ε.Ι. Δυτ. Μακεδονίας με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα των Νέων Τεχνολογιών και Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Virtual Reality, Augment Reality, 3D Scanning, 3D Editing, 3D Video, Εικονικός Κόσμος κ.ά.) προς κοινή ωφέλεια των μαθητών, των φοιτητών και της τοπικής κοινωνίας (18/01/2019). Στο πλαίσιο της συνεργασίας, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται κοινές δράσεις, όπως διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές της Α΄/θμιας & Β’/θμιας Εκπ/σης και επιμορφωτικών ημερίδων για εκπαιδευτικούς.
- Συνδιοργάνωση των Κ.Π.Ε. Σουφλίου και Καστοριάς τριήμερου επιμορφωτικού θεματικού σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπ/σης με θέμα: «Λίμνες και Ποτάμια στις Άκρες της Β. Ελλάδας – Προστασία και Αξιοποίηση» (Σουφλί, 30/11 έως 2/12/2018)
- Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, δια της Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο διοργάνωσης και υλοποίησης τριήμερου βιωματικού – επιμορφωτικού σεμιναρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Νυμφαίο Φλώρινας και στην Καστοριά, με θέμα: «Από τα ίχνη της Αρκούδας στα ορεινά χωριά της Πίνδου στην παραλίμνια ζωή της Καστοριάς» (16-18/11/2018)
- Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με την Eθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Καστοριάς για τη διοργάνωση εκδήλωσης στο πλαίσιο του Εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (1-7/11/2018) – Περιβαλλοντικό Πάρκο Δήμου Καστοριάς, 4/11/2018
Σεμινάρια και Ημερίδες 2017-2018
- Εκδήλωση του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με τίτλο: «Παίζοντας, Μαθαίνω για το Περιβάλλον – Γιορτή Ανακύκλωσης», στο πλαίσιο του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον (05/06). Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Καθαριότητας Περιβάλλοντος & Πρασίνου, την Εθελοντική Ομάδα του Δήμου Καστοριάς και τη Δ/νση Π/θμιας Εκπ/σης Καστοριάς, απευθυνόταν σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, που συνοδεύονταν από συγγενείς τρίτης ηλικίας (παππούδες, γιαγιάδες) και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10/06/2018 στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Δήμου Καστοριάς. Οι δραστηριότητες της εκδήλωσης σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από νηπιαγωγούς της Π.Ε. Καστοριάς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας Περιβάλλοντος & Πρασίνου του Δήμου Καστοριάς «Οι Ανακυκλωσούληδες στο Νηπιαγωγείο» (σχολική χρονιά 2017-18).
- Συμμετοχή του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στο 7ο Eco – Festival του Δήμου Σερρών στο πλαίσιο της δράσης των Κ.Π.Ε. Κεντρικής, Δυτικής, Ανατολικής Μακεδονίας με τίτλο: “Όλοι Μαζί ας προσπαθήσουμε… σε μια Καλύτερη Γη να Ζήσουμε” (23/5/2018). Οι εκπαιδευτικοί του Κ.Π.Ε. Καστοριάς υλοποίησαν δύο εργαστήρια συνολικής διάρκειας τεσσάρων ωρών: α) «Ανακαλύπτω τους Πρώτους Κρίκους της Τροφικής Αλυσίδας στα Υδατικά Οικοσυστήματα», β) «Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Κτηρίων – Εξοικονόμηση Ενέργειας»
- Τριήμερο Επιμορφωτικό Θεματικό Σεμινάριο του Κ.Π.Ε. Καστοριάς σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, με θέμα: «ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ» (11-13/05/2018)
– ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
- Διεξαγωγή του 1ου Περιφερειακού Διαγωνισμού Ορθογραφίας στις Εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε. Καστοριάς (22/04/2018). Ο διαγωνισμός συνδιοργανώθηκε από: (i) τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Καστοριάς, (ii) τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Κοζάνης και (iii) την Ένωση Φιλολόγων Φλώρινας, με την οικονομική αρωγή της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Το Κ.Π.Ε. Καστοριάς φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του 30 μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου από τις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης, που συναγωνίστηκαν στην ορθογραφία, στην ετυμολογία, στην ερμηνεία ελληνικών λέξεων και στην παραγωγή προτάσεων με αυτές, εκπαιδευτικούς και γονείς.
- Συμμετοχή εκπαιδευτικού του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στο σεμινάριο που διοργάνωσε το Κ.Π.Ε. Ομηρούπολης Χίου με τίτλο: «H Παραδοσιακή Κοινωνία και ο Πολιτισμός της ως Μοντέλο Αειφορίας στη Σύγχρονη Εποχή». Το σεμινάριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του συντονισμού του Εθνικού Δικτύου Π.Ε. «Όταν η Φύση Δημιουργεί… Πολιτισμό» (Ομηρούπολη, 30/03-1/04/2018). Το Κ.Π.Ε. Καστοριάς ανήκει στα συνεργαζόμενα Κ.Π.Ε. του Δικτύου και ο Υπεύθυνος Λειτουργίας του, Δρ. Θ. Α. Μαρδίρης, πραγματοποίησε θεωρητική εισήγηση με θέμα: «Αναφορές Αειφόρου Διαχείρισης της Βιοποικιλότητας στην Παραδοσιακή Κοινωνία και τον Πολιτισμό της».
- Συμμετοχή εκπαιδευτικού του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στο σεμινάριο που διοργάνωσε το Κ.Π.Ε. Αρχανών-Ρούβα-Γουβών με τίτλο: «Τουρισμός και Περιβάλλον: Εκπαίδευση για τη Διατήρηση και Προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος». Το σεμινάριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του συντονισμού του Εθνικού Δικτύου Π.Ε. «Τουρισμός και Περιβάλλον» (Αρχάνες, 16-18/03/2018). Ο Υπεύθυνος Λειτουργίας του Κ.Π.Ε. Καστοριάς και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου, Δρ. Θ. Α. Μαρδίρης, πραγματοποίησε θεωρητική εισήγηση με θέμα: «Εκπαίδευση: Καθοριστικός Παράγοντας στη Σχέση Τουρισμού και Φυσικού Περιβάλλοντος».
- Τριήμερο επιμορφωτικό θεματικό σεμινάριο που συνδιοργανώθηκε από τα Κ.Π.Ε. Φιλιππιάδας και Καστοριάς για Εκπ/κούς Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπ/σης, με θέμα: «Φυσικά Οικοσυστήματα και Γλυκό Νερό: Σχέσεις Αλληλεξάρτησης» (Φιλιππιάδα, 2-4/03/2018)
- Συμμετοχή του Υπευθύνου Λειτουργίας του Κ.Π.Ε. Καστοριάς, κ. Θ. Μαρδίρη, στη Διακρατική Εκπαιδευτική Δράση Erasmus+KA2 “Traditional Settlements, Cultural Heritage and Sustainable Development”, C2 Training Mobility Program (21-25/02/2018). Η αναφερόμενη δράση συνδιοργανώθηκε από το Κ.Π.Ε. Φιλιατών και τον ουγγρικό οργανισμό “Tudas Alapitvany” στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Ο κ. Μαρδίρης συμμετείχε με την ιδιότητα του συνεργάτη της ομάδας έργου του Κ.Π.Ε. Φιλιατών. Τα θέματα των συναντήσεων σχετίζονταν με την ενότητα «Economical Exploitation of Traditional Building and Settlements, Entrepreneurship and Sustainable Development” του C2 Training Mobility Program.
- Συμμετοχή εκπαιδευτικού του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στο σεμινάριο που συνδιοργάνωσαν τα Κ.Π.Ε. Νέας Κίου και Στυλίδας–Υπάτης με θέμα «Ακραίων Καιρών Φαινόμενα» (Νέα Κίος, 26-28/01/2018). Ο Υπεύθυνος Λειτουργίας του Κ.Π.Ε. Καστοριάς, κ. Θ. Μαρδίρης, πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα: «Κλιματική Αλλαγή και Βιοποικιλότητα». Το Κ.Π.Ε. Καστοριάς και το Κ.Π.Ε. Νέας Κίου ανήκουν στα συνεργαζόμενα Κ.Π.Ε. του Εθνικού Δικτύου Π.Ε. «Κλιματικές Αλλαγές – Ακραία Καιρικά Φαινόμενα», που ίδρυσε και συντονίζει το Κ.Π.Ε. Στυλίδας–Υπάτης.
- Εκπαιδευτικοί – μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.) του Παραρτήματος Ηπείρου, στο πλαίσιο της εκδήλωσής τους «Κοπή Βασιλόπιτας 2018», επισκέφτηκαν το Κ.Π.Ε. Καστοριάς και ξεναγήθηκαν στο Ενυδρείο Καστοριάς και στη συνοικία «Ντολτσό» της Παλιάς Πόλης από εκπαιδευτικούς του Κ.Π.Ε. (20/01/2018).
- Συμμετοχή του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων (Π.Ε.Β.) με θέμα: «Η Βιολογία στην Εκπαίδευση» (Πειραιάς, 1-3/12/2017) – Προφορική ανακοίνωση της εργασίας της παιδαγωγικής ομάδας του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με τίτλο: «Ενδιάμεσοι Μεταναστευτικοί Σταθμοί των Πουλιών: Μία Διδακτική Πρόταση»
- Συνδιοργάνωση των Κ.Π.Ε. Σουφλίου και Καστοριάς τριήμερου επιμορφωτικού θεματικού σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπ/σης με θέμα: «Λίμνες και Ποτάμια στις Άκρες της Β. Ελλάδας – Προστασία και Αξιοποίηση» (Σουφλί, 10 έως 12/11/2017)
- Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με την Ομάδα Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Καστοριάς στο πλαίσιο του Εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (1-7/11/2017) – Συνδιοργάνωση εκδήλωσης προώθησης του μητρικού θηλασμού στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Δήμου Καστοριάς (5/11/2017). «Στηρίζουμε τον Θηλασμό – Μαζί!» ήταν το μήνυμα της φετινής γιορτής.
Σεμινάρια και Ημερίδες 2016-2017
- Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καστοριάς και την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σπασμένο Ρόδι» για την πραγματοποίηση εκδήλωσης με θέμα τις διακρίσεις και την εκδήλωση βίας κατά των γυναικών (18/06/2017). Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Η Ταυτότητα» και κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε σχετικά θέματα και ακολούθησε συζήτηση.
- Εκδήλωση του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με τίτλο: «Παίζοντας, Μαθαίνω για το Περιβάλλον», στο πλαίσιο του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον (05/06). Η εκδήλωση οργανώθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Καστοριάς και τη Δ/νση Α’/θμιας Εκπ/σης Καστοριάς, απευθυνόταν σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, που συνοδεύονταν από συγγενείς τρίτης ηλικίας (παππούδες, γιαγιάδες) ή τους γονείς τους και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11/06/2017 στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Δήμου Καστοριάς. Οι δραστηριότητες της εκδήλωσης αφορούσαν στην τοπική βιοποικιλότητα, στη λίμνη, στα ψάρια, στα πουλιά και στους μικροοργανισμούς της, στην εξοικονόμηση νερού, στα αγριολούλουδα της περιοχής και στο δάσος.
- Τριήμερο Επιμορφωτικό Θεματικό Σεμινάριο που συνδιοργανώθηκε από τα Κ.Π.Ε. Καστοριάς, Βιστωνίδας, Κιλκίς και Ποροΐων για Εκπ/κούς Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπ/σης, με θέμα: «ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ AΞΟΝΑ ΤΗΣ ¨ΕΓΝΑΤΙΑΣ¨: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ» (26-28/05/2017)
- Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με το 3ο Γυμνάσιο Καστοριάς στο πλαίσιο της διοργάνωσης του «Μαθητικού Εργαστηρίου Συμμετριών και Παιχνιδιών» (6/04/2017). Η ημερίδα, με τίτλο «Τα Μαθηματικά Είναι Παιχνίδι», υπήρξε μία πρωτοβουλία 24 μαθητών του 3ου Γυμνασίου Καστοριάς και του εκπαιδευτικού τους, κου Κων/νου Ζυγούρη (Μαθηματικού – ΠΕ03, Msc. & Med.) και πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε. με τη συμμετοχή 109 μαθητών σε παρουσιάσεις και παιχνίδια (παρουσίαση με το λογισμικό prezi, παιχνίδια συμμετριών, Πλατωνικά στερεά, Αρχιμήδεια στερεά και άλλα αντικείμενα με συμμετρίες από τη φύση, την αρχιτεκτονική κ.λπ.).
- Τριήμερο Επιμορφωτικό Θεματικό Σεμινάριο του Κ.Π.Ε. Καστοριάς, σε συνεργασία με την Εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας, για Εκπ/κούς Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπ/σης, με θέμα: «ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» (31/03-2/04/2017)
- Συμμετοχή εκπαιδευτικού του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με εισήγηση στο σεμινάριο του Κ.Π.Ε. Αρχανών–Ρούβα–Γουβών Ηρακλείουμε θέμα «Τουρισμός και Περιβάλλον: Τοπικές Καλλιέργειες και Προϊόντα» (17-19/03/2017). Ο Υπεύθυνος Λειτουργίας του Κ.Π.Ε. Καστοριάς, κ. Θ. Μαρδίρης, πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα: «Ο Καφενές του Καγιαμπή: Τοπικά Προϊόντα, Τουρισμός και Βιοποικιλότητα».
- Συμμετοχή εκπαιδευτικού του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με εισήγηση στο σεμινάριο του Κ.Π.Ε. Φιλιππιάδας με θέμα «Άνθρωπος και Φύση: Γέφυρες Συμφιλίωσης και Συμπόρευσης» (10-11/03/2017). Ο Υπεύθυνος Λειτουργίας του Κ.Π.Ε. Καστοριάς, κ. Θ. Μαρδίρης, πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα: «Βιοποικιλότητα – Πολιτισμός – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση».
- Εκδήλωση της Τοπικής Ομάδας της Κοινότητας «Πελίτι» σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Καστοριάς με θέμα: «Ανοιξιάτικη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι Καστοριάς» (Κ.Π.Ε. Καστοριάς, 5/03/2017). Η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από τον ιδρυτή της Κοινότητας «Πελίτι», κ. Παναγιώτη Σαϊνατούδη, και το θέμα της ήταν: «22 Χρόνια Διάσωσης και Διάδοσης Παραδοσιακών Ποικιλιών του Πελίτι». Η φύτευση, η συλλογή και διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων αλλά κυρίως η ανταλλαγή και διάδοσή τους μεταξύ των ενδιαφερόμενων καλλιεργητών, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνέχεια μεταξύ των παρευρισκομένων. Στο τέλος της εκδήλωσης διανεμήθηκαν δωρεάν σπόροι ποικιλιών λαχανικών και καλλωπιστικών φυτών της περιοχής.
- Συμμετοχή εκπαιδευτικού του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με εισήγηση στο σεμινάριο του Κ.Π.Ε. Κόνιτσας με θέμα «Οργάνωση και Υλοποίηση Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Π/θμια και Δ/θμια Εκπαίδευση, Κάστρο Ιωαννίνων: Τόπος με Ιστορία» (17-18/12/2016). Ο Υπεύθυνος Λειτουργίας του Κ.Π.Ε. Καστοριάς, κ. Θ. Μαρδίρης, πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα: «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Τοπικές Κοινωνίες».
- Συμμετοχή εκπαιδευτικών του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με εισήγηση στο σεμινάριο του Κ.Π.Ε. Γρεβενών με θέμα «Περιβαλλοντικές και Αναπτυξιακές Διαστάσεις των Προϊόντων της Γρεβενιώτικης Γης» (9-10/12/2016). Τίτλος εισήγησης: «Βιοποικιλότητα, Πολιτισμός, Τουρισμός».
- Συμμετοχή εκπαιδευτικού του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με εισήγηση σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του Έργου Greece–Albania/Energy–Tourism (G.AL.E.T.) του Διασυνοριακού Προγράμματος IRA CROOSS BORDER PROGRAMMA «Ελλάδα-Αλβανία 2007-2013» (7/11/2016). Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης/Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών & Ενεργειακών Πόρων με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, της Περιφέρειας Ηπείρου, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Υπουργείου Ενέργειας Αλβανίας, με σκοπό να παρουσιαστούν οι περιβαλλοντικά φιλικές δράσεις των εταίρων στο πλαίσιο του αναφερόμενου έργου G.AL.E.T. Ο Υπεύθυνος Λειτουργίας του Κ.Π.Ε. Καστοριάς, κ. Θ. Μαρδίρης, εισηγήθηκε το θέμα: «Βιοποικιλότητα, Πολιτισμός και Τουρισμός».
- Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με την Ομάδα Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Καστοριάς στο πλαίσιο του Εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού – Συνδιοργάνωση εκδήλωσης προώθησης του μητρικού θηλασμού στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Δήμου Καστοριάς (6/11/2016)
- Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης Γράμμου, με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής για τη βελτίωση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης ορεινής περιοχής του Γράμμου (23/10/2016). Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν: α) εισήγηση από τον κ. Θ. Μαρδίρη, Υπεύθυνο λειτουργίας του Κ.Π.Ε. Καστοριάς, με θέμα: «Η Έννοια της Βιοποικιλότητας», β) εισήγηση από την κ Κατερίνα Γούλα (βιολόγο, M.Sc. στην Περιβαλλοντική Βιολογία), με θέμα: «Τα Φυτά του Όρους Γράμμος: Μια Προσπάθεια Ανάδειξης της Ιδιαίτερης Χλωρίδας ενός Τόπου Ανεκτίμητης Περιβαλλοντικής Αξίας», γ) ξενάγηση στον χώρο έκθεσης φωτογραφιών της χλωρίδας του Γράμμου από τον κ. Ρ. Αλβανό. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Χρήστος Τόσκος, μέλος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς.
- Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με την Τοπική Ομάδα «Πελίτι» για την πραγματοποίηση εκδήλωσης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής (16/10/2016). Η εκδήλωση απευθυνόταν στην τοπική κοινωνία και απέβλεπε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα, το σύγχρονο αγροτικό τοπίο και το διατροφικό μας μέλλον.
- Ενημερωτική συνάντηση με εκπαιδευτικούς της Δ/νσης Π/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Θεσσαλονίκης και θέμα: «Το Λιμναίο Περιβάλλον και το Ιστορικό Κέντρο της Καστοριάς» (15/10/2016). Στη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στον αστικό ιστό με στόχο την ανάδειξη της αλληλεξάρτησης του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος με την οικονομική και κοινωνική εξέλιξη των κατοίκων σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους.
- Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με την Ομάδα Πεζοπόρων Πευκοφύτου «Φίλοι του Βουνού» και τον Αθλητικό Όμιλο Πευκοφύτου Καστοριάς για την υλοποίηση εκδήλωσης με τίτλο: «16ο Οδοιπορικό στη Φύση, στην Ιστορία και στον Πολιτισμό του Γράμμου» (7/08/2016). Η εκδήλωση περιελάμβανε πεζοπορία σε προσχεδιασμένη διαδρομή, από τον οικισμό Πευκοφύτου στις Λίμνες Μουτσάλια Γράμμου και απέβλεπε: α) στην ανάδειξη των αλπικών λιμνών ως στοιχείων των τοπίων της Βόρειας Πίνδου, β) στην επαφή και ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων με το αναφερόμενο φυσικό περιβάλλον, γ) στην πληροφόρηση για τις ορεινές διαδρομές επαγγελματικών ομάδων του παρελθόντος.
Σεμινάρια και Ημερίδες 2015-2016
- Συμμετοχή εκπαιδευτικού του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στο διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο που διοργάνωσε το Κ.Π.Ε. Πραμάντων με θέμα: «Αειφορική Διαχείριση και Προστασία του Τοπίου – Ο Ρόλος της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» (Πράμαντα, 10-11/06/2016). Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, ο εκπαιδευτικός του Κ.Π.Ε. Καστοριάς πραγματοποίησε θεωρητική εισήγηση με τίτλο: «Βιοποικιλότητα – Πολιτισμός – Τουρισμός».
- Εκδήλωση του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με τίτλο: «Παίζοντας, Μαθαίνω για το Περιβάλλον», στο πλαίσιο του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον (05/06/2016). Η εκδήλωση οργανώθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Καστοριάς και τη Δ/νση Α’/θμιας Εκπ/σης Καστοριάς και απευθυνόταν σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, που συνοδεύονταν από συγγενείς τρίτης ηλικίας (παππούδες, γιαγιάδες) ή τους γονείς τους. Οι δραστηριότητες της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Δήμου Καστοριάς και τα θέματά τους αφορούσαν στο νερό, στη λίμνη, στο δάσος, στην τοπική βιοποικιλότητα και στη φροντίδα του περιβάλλοντος.
- Συμμετοχή εκπαιδευτικών του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στο Διεθνές Συνέδριο “Environmental Portfolio for Quality in University Education: Best Practices in/for Social–Economical and Environmental Sustainability” του Έργου EPOQUE του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Ιωάννινα, 20-22/5/2016). Οι εκπαιδευτικοί του Κ.Π.Ε. Καστοριάς υλοποίησαν: (i) εργαστήριο μικροσκόπησης πλαγκτικών οργανισμών της λίμνης Παμβώτιδας, με τίτλο: “Approaching the First Links of the Pamvotis Lake Food Chain” και (ii) προφορική ανακοίνωση με θέμα: “Fresh Water: The Illusion of Abundance”.
- Τριήμερο Επιμορφωτικό Θεματικό Σεμινάριο του Κ.Π.Ε. Καστοριάς, σε συνεργασία με την Εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας, για Εκπ/κούς Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπ/σης, με θέμα: «ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ – ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ και ΕΥΗΜΕΡΙΑ» (22-24/04/2016)
– ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
– ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
- Ημερίδα στο Κ.Π.Ε. Καστοριάς με θέμα: «Γεωργικά Φάρμακα – Διακίνηση και Χρήση» (13/04/2016). Η ημερίδα διοργανώθηκε από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου (Π.Κ.Π.Φ. & Π.Ε.) Θεσ/νίκης και το Κ.Π.Ε. Καστοριάς.
- Συμμετοχή εκπαιδευτικού του Κ.Π.Ε. Καστοριάς σε σεμινάριο που συνδιοργάνωσαν τα Κ.Π.Ε. Ποροΐων, Κιλκίς και Καρπενησίου, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Σερρών (2-3/04/2016). Ο τίτλος του σεμιναρίου ήταν: «Οι Δρόμοι των Λιμνών και των Ειδών». Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, ο εκπαιδευτικός του Κ.Π.Ε. Καστοριάς πραγματοποίησε θεωρητική εισήγηση με θέμα «Οι Λίμνες ως Οικοσυστήματα».
- Συνεργασία του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με την Ομάδα Πεζοπόρων Πευκοφύτου «Φίλοι του Βουνού» για την πραγματοποίηση εκδήλωσης στο πλαίσιο του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Δασών (20/3/2016). Η εκδήλωση απευθυνόταν, κυρίως, σε μικρά παιδιά που καλούνταν με συνοδό κάποιον ενήλικα συγγενή τους να διανύσουν μία διαδρομή στο Βουνό Μανιάκων. Στη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν παρατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής, παρατήρηση της λεκάνης απορροής της λίμνης, περιβαλλοντικά παιχνίδια, δεντροφύτευση (τα παιδιά φύτευσαν μία τριανταφυλλιά και ένα πεύκο στην παιδική χαρά) και κλήρωση αναμνηστικού δώρου (δύο παιδικών βιβλίων για το δάσος).
- Συμμετοχή εκπαιδευτικού του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στο σεμινάριο του Κ.Π.Ε. Αρχανών-Ρούβα-Γουβών με τίτλο: «Τουρισμός και Περιβάλλον: Στους Δρόμους του Νερού» (18-20/03/2016). Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, ο εκπαιδευτικός του Κ.Π.Ε. Καστοριάς πραγματοποίησε θεωρητική εισήγηση με θέμα: «Τουρισμός χωρίς Νερό γίνεται;».
- Τριήμερο Επιμορφωτικό Θεματικό Σεμινάριο του Κ.Π.Ε. Καστοριάς Εκπ/κων Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπ/σης με θέμα: «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΛΙΜΝΕΣ: ΣΧΟΛΕΙΑ, ΚΠΕ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ» (4-6/03/2016)
– ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
– ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
- Συμμετοχή εκπαιδευτικών του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στο σεμινάριο του Κ.Π.Ε. Βελβεντού-Σιάτιστας με τίτλο: «Αειφορική Διαχείριση Τεχνητών Λιμνών» (29-31/01/2016). Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, οι εκπαιδευτικοί του Κ.Π.Ε. Καστοριάς πραγματοποίησαν θεωρητικές εισηγήσεις («Λίμνες ως Οικοσυστήματα» & «Δίκτυο Λίμνες») και υλοποίησαν βιωματικό εργαστήριο παρατήρησης πλαγκτικών οργανισμών της λίμνης με χρήση οπτικών μικροσκοπίων («Μικρή Γλυκιά Ζωή – Πλαγκτόν Λίμνης»).
- Συμμετοχή εκπαιδευτικών του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στο σεμινάριο του Κ.Π.Ε. Γρεβενών με τίτλο: «Ενέργεια, Εφαρμογές και Αειφορική Διαχείριση» (22-23/01/2016). Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, οι εκπαιδευτικοί του Κ.Π.Ε. Καστοριάς υλοποίησαν βιωματικό εργαστήριο με θέμα: «Βιοκλιματικό Σπίτι».
- Συμμετοχή εκπαιδευτικών του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στο σεμινάριο του Κ.Π.Ε. Θέρμου με τίτλο: «Σχεδιασμός και Υλοποίηση Προγράμματος Π.Ε.» (18-20/12/2015). Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, οι εκπαιδευτικοί του Κ.Π.Ε. Καστοριάς πραγματοποίησαν θεωρητικές εισηγήσεις («Λιμναία Οικοσυστήματα – Δίκτυο Λιμνών» & «Προσέγγιση μικρών μορφών ζωής των γλυκών νερών») και υλοποίησαν βιωματικά εργαστήρια («Λίμνη – Λεκάνη Απορροής – Διαχείριση» & «Δειγματοληψία και παρατήρηση πλαγκτού της λίμνης Τριχωνίδας με χρήση οπτικών μικροσκοπίων»).
- Ημερίδα στο Κ.Π.Ε. Καστοριάς με την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας & την Π.Ε. Καστοριάς: «Άσκηση των Αρμοδιοτήτων του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης της Καστοριάς» (10/12/2015)
- Εκδήλωση στο Κ.Π.Ε. Καστοριάς με τον Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Καστοριάς (3/12/2015)
α) Έκθεση φωτογραφίας με θέμα την αναπηρία
β) Προβολή της ταινία «Μy Left Foot»
- Συμμετοχή του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στο “Φεστιβάλ Επιστήμης και Αειφορίας” του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (8/11/2015)
– Παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού «Μια Σταγονοπαρέα στη Λίμνη μας» και «Τα Μυστικά του Δάσους»
– Υλοποίηση εργαστηριακών ασκήσεων μικροσκοπικής παρατήρησης πλαγκτικών οργανισμών της λίμνης Παμβώτιδας
- Συμμετοχή του Κ.Π.Ε. Καστοριάς στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Προσχολικής Αγωγής (O.M.E.P.) και του Δημοκρίτιου Πανεπιστημίου Θράκης – Προφορική ανακοίνωση με θέμα: «Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Κ.Π.Ε. Καστοριάς «Η Άγρια Ζωή Γύρω μας» (16-18/10/2015)
- Δράσεις του Κ.Π.Ε. στο Πλαίσιο της Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Ι. Επισκέψεις σε σχολεία
α) Ειδικό Σχολείο Καστοριάς – Υλοποίηση με τους μαθητές βιωματικών εργαστηρίων και παιχνιδιών με θέμα την εξοικονόμηση ενέργειας στις καθημερινές ασχολίες των παιδιών (12/10/2015)
β) 4ο Γυμνάσιο Καστοριάς – Εισήγηση με θέμα: «Νερό: Η Ψευδαίσθηση της Αφθονίας» (13/10/2015)
ΙΙ. Υποδοχή σχολείων
α) Επίσκεψη μαθητών και εκπαιδευτικών του ΕΠΑ.Λ. Άργους Ορεστικού στο Κ.Π.Ε. και παρακολούθηση εισήγησης με θέμα: «Η Λίμνη της Καστοριάς» (13/10/2015)
β) Επίσκεψη μαθητών και εκπαιδευτικών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς – Υλοποίηση δραστηριοτήτων δειγματοληψίας και μικροσκοπικής παρατήρησης μορφών ζωής του γλυκού νερού (14/10/2015)
- Eκδήλωση ενημέρωσης των Αποφοίτων του Λυκείου Καστοριάς του έτους 1965 για τον ρόλο και τις δραστηριότητες του Κ.Π.Ε. Καστοριάς (12/9/2015)
Σεμινάρια και Ημερίδες 2014-2015
- Ημερίδα του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με θέμα: «ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ Κ.Π.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» (8/12/2014)
- Ημερίδα του Κ.Π.Ε. Καστοριάς με θέμα: «ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» (10/12/2014)
- Τριήμερο Επιμορφωτικό Θεματικό Σεμινάριο του Κ.Π.Ε. Καστοριάς Εκπ/κών Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπ/σης με θέμα: «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΣΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ» (20-22/03/2015)
– ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
– ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
- Τριήμερο Επιμορφωτικό Θεματικό Σεμινάριο του ΚΠΕ Καστοριάς Εκπ/κών Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπ/σης με θέμα: «ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» (3-5/04/2015)
– ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
– ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Σεμινάρια και Ημερίδες 2013-2014
- Επιμορφωτικό Θεματικό Σεμινάριο – Εργαστήριο του ΚΠΕ Καστοριάς Εκπ/κών Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπ/σης με θέμα: «Ενεργοί Πολίτες για την Αειφορική Διαχείριση των Γλυκών Νερών»(21-23/02/2014)
– ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
– ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
- Επιμορφωτικό Θεματικό Σεμινάριο – Εργαστήριο του ΚΠΕ Καστοριάς Εκπ/κών Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπ/σης με θέμα: «Τόπος και Τοπίο: Ερμηνεύοντας το Περιβάλλον στο Ελληνικό Σχολείο»(7-9/03/2014)
– ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
– ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Σεμινάρια και Ημερίδες 2012-2013
- Επιμορφωτικό Θεματικό Σεμινάριο – Εργαστήριο του ΚΠΕ Καστοριάς Εκπ/κών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης με θέμα: «Λιμναία Οικοσυστήματα: Ανθρωπογενείς Επεμβάσεις και Αειφορική Διαχείριση» 15-17/02/2013
- Επιμορφωτικό Θεματικό Σεμινάριο – Εργαστήριο του ΚΠΕ Καστοριάς Εκπ/κών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης με θέμα: «Ανάσχεση της Απώλειας της Βιοποικιλότητας: Βασική Προϋπόθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης» 12-14/04/2013
Σεμινάρια και Ημερίδες 2011-2012
- Επιμορφωτικό Θεματικό Σεμινάριο – Εργαστήριο του ΚΠΕ Καστοριάς Εκπ/κών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης με θέμα: «Αειφορική Διαχείριση Λιμναίων Οικοσυστημάτων», 9-21/03/2012 (7 εικόνες)
Επιμορφωτικό Θεματικό Σεμινάριο – Εργαστήριο του ΚΠΕ Καστοριάς Εκπ/κων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης με θέμα: «Ανάσχεση της Απώλειας της Βιοποικιλότητας, η νέα πρόκληση της εποχής μας», 27-29/04/2012 (5 εικόνες)
Σεμινάρια και Ημερίδες 2010-2011
- Επιμορφωτικό Θεματικό Σεμινάριο – Εργαστήριο του ΚΠΕ Καστοριάς Εκπ/κών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης με θέμα: «Λίμνες: Πηγές Έμπνευσης για Προγράμματα Π.Ε.», 18-20/03/2011
- Επιμορφωτικό Θεματικό Σεμινάριο – Εργαστήριο του ΚΠΕ Καστοριάς Εκπ/κών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης με θέμα: «Ανάσχεση της Απώλειας της Βιοποικιλότητας, η νέα πρόκληση της εποχής μας», 1-3/04/2011
Σεμινάρια και Ημερίδες 2009-2010
- Επιμορφωτικό Εισαγωγικό Σεμινάριο – Εργαστήριο Εκπ/κών Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης με θέμα: “Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Εννοιολογική και Μεθοδολογική Προσέγγιση – Ενέργεια, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Τοπικές Κοινωνίες”, 11-13/12/2009 (12 εικόνες)
- Επιμορφωτικό Θεματικό Σεμινάριο – Εργαστήριο του ΚΠΕ Καστοριάς Εκπ/κων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης με θέμα: “Μια εκδρομή στη Νεολιθική εποχή. Είναι η αειφορική διαχείριση μια παλιά πρακτική;”, 22-24/01/2010 (12 εικόνες)
Σεμινάρια και Ημερίδες 2008-2009
- Εισαγωγικό σεμινάριο για εκπ/κούς Α/θμιας Εκπ/σης των νομών εμβέλειάς του με τίτλο: «Εισαγωγή στην Π.Ε.: Εννοιολογική και Μεθοδολογική Προσέγγιση» (5,6,7/12/08)
- Εισαγωγικό σεμινάριο για εκπ/κούς Δ/θμιας Εκπ/σης των νομών εμβέλειάς του με τίτλο: «Εισαγωγή στην Π.Ε.: Εννοιολογική και Μεθοδολογική Προσέγγιση» (16,17,18/01/09)
- Θεματικό σεμινάριο για εκπ/κούς και των δυο βαθμίδων από τους νομούς εμβέλειάς του και για εκπ/κούς του δικτύου «Λίμνες», με τίτλο: «Μας Περιβάλλουν: Ο Κόσμος των Πουλιών» (6,7,8/02/09)
- Θεματικό σεμινάριο για εκπ/κούς και των δυο βαθμίδων από τους νομούς εμβέλειάς του και για εκπ/κούς των δικτύων που συνεργάζεται με τίτλο: «Φυσικοί Πόροι – Ποιότητα Ζωής – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» (27,28/29/3/09)
- Θεματικό σεμινάριο για εκπ/κούς και των δυο βαθμίδων από τους νομούς εμβέλειάς του και για εκπ/κούς του δικτύου «Βιοποικιλότητα» με τίτλο: «Βιοποικιλότητα και Γεωργία» (8,9,10/05/09)
Σεμινάρια και Ημερίδες 2007-2008
- Hμερίδα με θέμα: «Ευρωπαϊκό Έτος Ίσων Ευκαιριών για Όλους – Η Θέση της Γυναίκας στην Εργασία, στον Πολιτισμό και στην Κοινωνία». Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – EUROPE DIRECT – Δυτ. Μακεδονίας, 3/11/2007
- Επιμορφωτικό Εισαγωγικό Σεμινάριο – Εργαστήριο Εκπ/κών Α/θμιας Εκπ/σης με θέμα: «Εισαγωγή στην Π.Ε.: Εννοιολογική και Μεθοδολογική Προσέγγιση – Το Δάσος», 16-18/11/2007
- Επιμορφωτικό Εισαγωγικό Σεμινάριο – Εργαστήριο Εκπ/κών Β/θμιας Εκπ/σης με θέμα: «Εισαγωγή στην Π.Ε.: Εννοιολογική και Μεθοδολογική Προσέγγιση – Το Δάσος», 23-25/11/2007
- Επιμορφωτικό Θεματικό Σεμινάριο – Εργαστήριο του ΚΠΕ Καστοριάς για Εκπ/κούς Α΄/θμιας & Β’/θμιας Εκπ/σης με θέμα: «Αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών και Π.Ε.», 7-9/12/2007 (49 εικόνες)
- Επιμορφωτικό Θεματικό Σεμινάριο – Εργαστήριο του ΚΠΕ Καστοριάς για Εκπ/κούς Α΄/θμιας & Β’/θμιας Εκπ/σης με θέμα: «Λίμνες: Πηγές Έμπνευσης για Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης», 14-16/12/2007
- Επιμορφωτικό Θεματικό Σεμινάριο του ΚΠΕ Καστοριάς με θέμα: «Ακουστική Οικολογία και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», 29/2/08 μέχρι 2/3/08 (28 εικόνες)
- Επιμορφωτικό θεματικό Σεμινάριο – Εργαστήριο του ΚΠΕ Καστοριάς για Εκπ/κούς Α΄/θμιας & Β’/θμιας Εκπ/σης με θέμα: «Βιοποικιλότητα: Το Εργαστήρι της Ζωής», 16-18/05/2008 (26 εικόνες)
Σεμινάρια και Ημερίδες 2006-2007
- Σεμινάριο της Εταιρίας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς, με θέμα: «Παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού – Προβλήματα στην Προσχολική και Σχολική Ηλικία», 1/10/2006 (9 εικόνες)
- Συνάντηση της Ορνιθολογικής Εταιρίας Σεμινάριο για τους εθελοντές του Δικτύου Παρακολούθησης Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας στο ΚΠΕ Καστοριάς, 17-19/11/2006
- Εισαγωγικό – Επιμορφωτικό Σεμινάριο για Εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, με κύριο θέμα τη «Ρύπανση Νερών», 24-26/11/2006 (13 εικόνες)
- Εισαγωγικό – Επιμορφωτικό Σεμινάριο για Νηπιαγωγούς και Δασκάλους Α΄ & Β΄ τάξεων Δημ. Σχολείων, με κύριο θέμα «Το Δάσος» 01-03/12/2006 (20 εικόνες)
- Θεματικό Επιμορφωτικό Σεμινάριο με θέμα: «Λίμνες: Πηγές Έμπνευσης για Προγράμματα Π.Ε.», 8-10/12/2006 (21 εικόνες)
- Τιμητική Εκδήλωση για το Δήμαρχο Καστοριάς Δ. Παπουλίδη και τον Αντιδήμαρχο Χ. Τόσκο, 09/12/2006 (30 εικόνες)
- Θεματικό Επιμορφωτικό Σεμινάριο με θέμα: «Αξιοποίηση Νέων Τεχνολογιών σε προγράμματα Π.Ε.», 19-21/1/2007 (16 εικόνες)
- Η Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Δυτ. Μακεδονίας οργανώνει την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2007 ημερήσια εξόρμηση για «Περιβαλλοντικές Ανιχνεύσεις» στον πανέμορφο ορεινό χώρο των Γρεβενών με την στήριξη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Θ. Ζιάκα (15 εικόνες)
- Θεματικό Επιμορφωτικό Σεμινάριο με θέμα: «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή.», 9-11/2/2007 (9 εικόνες)
- Παραχώρηση της Αίθουσας Διαλέξεων στην Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς για την Πραγματοποίηση Ημερίδας με θέμα την: «Παρουσίαση της Αντιεγκληματικής Δράσης των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για το έτος 2007», 12/2/2007 (21 εικόνες)
- Ημερίδα για Νηπιαγωγούς του Νομού Καστοριάς σε συνεργασία με την Σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής (15/2/2007)
- Πραγματοποίηση Ημερίδας με θέμα: «Περί Χημείας… Ημερίδα στην Καστοριά – Εργαστηριακές Ασκήσεις Φυσικών Επιστημών». 20/2/2007 (17 εικόνες)
- Εκδήλωση Παρουσίασης των Προγραμμάτων Π.Ε. Λυκείων της Καστοριάς και της Λευκωσίας Κύπρου στο Πλαίσιο της Συμμετοχής τους στο Διεθνές Δίκτυο Π.Ε. «Χρυσοπράσινο Φύλλο» (10/3/2007)
- Η ΔΔΒ Εκπ/σης Καστοριάς σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας διοργάνωσε σεμινάριο με θέμα: “Αντισεισμική Άμυνα Σχολικών Μονάδων” στα πλαίσια της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σε θέματα Αγωγής Υγείας. 20/3/2007 (10 εικόνες)
Σεμινάρια και Ημερίδες 2005-2006
- Εισαγωγικό – Επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπ/κούς Α’/θμιας και Β’/θμιας εκπ/σης με θέμα : «Εισαγωγή στην Π.Ε.- Εννοιολογική και Μεθοδολογική Προσέγγιση» 25 εώς 27 Νοεμβρίου 2005 (40 εικόνες)
- Θεματικό Επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα : «Λίμνες – Πηγές έμπνευσης για προγράμματα Π.Ε.» για εκπ/κούς που συμμετέχουν με τα σχολεία τους στο εθνικό δίκτυο των λιμνών, 9 εώς 11 Δεκεμβρίου 2005 (21 εικόνες)
- Θεματικό Επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα : «Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών σε προγράμματα Π.Ε.», 20 εώς 22 Ιανουαρίου 2006 (21 εικόνες)
- Θεματικό Επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα : «Ενέργεια», 3 εώς 5 Φεβρουαρίου 2006 (19 εικόνες)
- «Ημερίδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, 19 Φεβρουαρίου 2006 (12 εικόνες)
- Παιδαγωγική Ημερίδα Σχολικών Συμβούλων με θέμα: «Εκπαιδευτικοί Προβληματισμοί», 22 Φεβρουαρίου 2006 (12 εικόνες)
- Θεματικό Επιμορφωτικό σεμινάριο για την υποστήριξη του δικτύου Π.Ε. για τη βιοποικιλότητα με θέμα : «Δάσκαλος μας ο φυσικός κόσμος», 5 εώς 7 Μαΐου 2006 (68 εικόνες)