5 Ιουνίου 2023 – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


«
Λύσεις για την πλαστική ρύπανση»

 

Από το 1974 και κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Θεσμοθετήθηκε από τον ΟΗΕ το 1972 στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη και οδήγησε στη δημιουργία του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Environment Programme – UNEP).

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πλαισιώνεται από την εκστρατεία #BeatPlasticPollution και το θέμα της επικεντρώνεται στις λύσεις για τον περιορισμό της ρύπανσης που προκαλείται από τα πλαστικά.

Ο πλανήτης μας κατακλύζεται από πλαστικά. Σε παγκόσμια κλίμακα, η ετήσια παραγωγή πλαστικού υπερβαίνει τους 400 εκατομμύρια τόνους, από τους οποίους οι μισοί σχετίζονται με προϊόντα μίας χρήσης, ενώ ποσοστό μικρότερο από το 10% της συνολικής ποσότητας πλαστικού ανακυκλώνεται. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 19-23 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες. Το πλαστικό «φράζει» τις χωματερές μας, εισρέει στους ωκεανούς και με την καύση του απελευθερώνει τοξικό καπνό, καθιστώντας το μία από τις σοβαρότερες απειλές για τον πλανήτη.

Τα μικροπλαστικά – πλαστικά σωματίδια διαμέτρου έως 5 mm – βρίσκουν, επίσης, τον δρόμο τους και καταλήγουν στα τρόφιμά μας, στο νερό που πίνουμε, ακόμα και στον αέρα που αναπνέουμε. Υπολογίζεται ότι κάθε άνθρωπος καταναλώνει περισσότερα από 50.000 πλαστικά σωματίδια ετησίως, αριθμός που αυξάνεται σημαντικά αν συμπεριληφθούν τα μικροπλαστικά που εισπνέουμε. Τα πλαστικά περιέχουν συχνά πρόσθετα, όπως σταθεροποιητές ή επιβραδυντικά φλόγας και άλλες πιθανώς τοξικές χημικές ουσίες, που μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία μας.

Αποβλέποντας στην ενίσχυση της παγκόσμιας προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης, η φετινή ημέρα για το περιβάλλον αναδεικνύει την αξία της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης και των διαθέσιμων λύσεων – επιλογών για τη βιώσιμη χρήση του πλαστικού και απευθύνεται στις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τα άτομα προτρέποντάς τους στην άμεση ανάληψη, κλιμάκωση και επιτάχυνση των δράσεων για την έγκαιρη αναχαίτιση της «πλαστικής κρίσης».

Από τους επίσημους ιστότοπους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος:
https
://www.un.org/en/observances/environmentday
https://www.worldenvironmentday.global/about/theme-host