"ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ"

EΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΑΛΤΙΝΟΥ
ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2004-2005

Τι είναι αγροτουρισμός

Αγροτουρισμός είναι μια ήπια μορφή τουρισμού και ανάπτυξης της
υπαίθρου που δεν επεμβαίνει στο περιβάλλον και δεν το αλλοιώνει.

Είναι μια μορφή τουρισμού που φέρνει τον κάτοικο της πόλης στο περιβάλλον του χωριού, της επαρχίας, της αγροτικής ζωής και του δίνει τη "δυνατότητα" να ενσωματωθεί με τις τοπικές συνθήκες.

Οι αγροτουρίστες αναζητούν ξεκούραση, χαλάρωση σε ένα ήρεμο περιβάλλον, και προσπαθούν έστω να αποκοπούν προσωρινά από την καθημερινότητα των αστικών κέντρων.

Επιζητούν την επαφή με την φύση, την καθαρότητα του τοπίου και του περιβάλλοντος. Θέλουν να απολαύσουν την αυθεντικότητα της επαρχιακής ζωής, την ανεπιτήδευτη φιλοξενία τα παραδοσιακά, σπιτικά εδέσματα, και να γνωρίσουν τόσο την αγροτική ζωή όσο και τους αγρότες, τους ντόπιους που θα τους μυήσουν σε ένα διαφορετικό και άγνωστο για πολλούς από αυτούς τρόπο ζωής.

Στον αγροτουρισμό τα καταλύματα δεν είναι μεγάλες, αχανείς και απρόσωπες μονάδες. Επιβάλλεται να είναι μικρές πλήρως εναρμονισμένες με το περιβάλλον και την αρχιτεκτονική του τόπου, δημιουργημένες ειδικά για τον σκοπό αυτό. Μερικές φορές είναι παλιά παραδοσιακά κτίσματα που αναπαλαιώνονται: εγκαταλελειμμένα σπίτια ή οικισμοί, παλιά πέτρινα σχολεία, αρχοντικά, οτιδήποτε φανερώνει την ιστορία του τόπου και αξίζει να διατηρηθεί.

Ο αστός επισκέπτης στον τόπο που θα πάει δεν αναζητά απλά κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια στη "μέση του πουθενά", αναζητά την άνεση, τις παροχές, την καθαριότητα σε συνδυασμό όμως με την ζεστή φιλοξενία ώστε να αισθανθεί αυτό τον τόπο οικείο, δικό του και να θέλει να ξαναπάει.

Η γαστρονομία είναι επίσης αναπόσπαστο κομμάτι της ποιοτικής και ολοκληρωμένης παροχής του Αγροτουρισμού. Το φαγητό το οποίο προσφέρεται στις περιπτώσεις αυτές, πρέπει πάντα να είναι καλής ποιότητας, ικανής ποσότητας και ποικιλίας, φτιαγμένο με τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές συνταγές.

Για παράδειγμα, ο κάτοικος της πόλης επιθυμεί να έχει στο πρωινό του φρέσκο ζυμωτό ψωμί και όχι συσκευασμένες φρυγανιές, μυρωδάτο σπιτικό γλυκό και όχι αγορασμένο από το σούπερ μάρκετ. Οι νοστιμιές του τόπου, οι παλιές συνταγές της γιαγιάς, τα προϊόντα που φτιάχνονται από απλά φυσικά, φρέσκα υλικά και μας θυμίζουν τη ζεστασιά του οικογενειακού τραπεζιού, όλα όσα λησμονήσαμε με τον τρόπο ζωής της πόλης αποτελούν τον σύμμαχο μας στην επιτυχία του αγροτουρισμού.

Στο σημείο αυτό είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των Γυναικείων Συνεταιρισμών τόσο σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων όσο και σε επίπεδο παροχής φιλοξενίας. Οι Γυναικείοι Συνεταιρισμοί σε όλη την Ελλάδα παρασκευάζουν και πωλούν τα προϊόντα του τόπου τους, διατηρώντας και διαφυλάσσοντας τις πατροπαράδοτες συνταγές και τις παλιές τεχνικές και χειροτεχνίες που κληροδοτήθηκαν από γενιά σε γενιά.

Ο αγροτουρισμός στην Ελλάδα ξεκίνησε και συνεχίζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό του ως γυναικεία υπόθεση κατέχοντας έτσι μια παγκόσμια πρωτιά. Δεν είναι έτσι τυχαίο το γεγονός ότι ένα μέρος των αγροτουριστικών καταλυμάτων που λειτουργούν σήμερα, δεν είναι άλλα από τα σπίτια των γυναικών αυτών.

Ποιοι είναι οι αγροτουρίστες

Οι αγροτουρίστες είναι συνήθως άτομα που έχουν ήδη γευθεί τους τουριστικούς προορισμούς με την μορφή του μαζικού τουρισμού και
αναζητούν προορισμούς με πολιτιστική και φυσιολατρική υπόσταση που παράλληλα προσφέρουν την δυνατότητα για ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία. Αρνούνται τις παθητικές διακοπές και έχουν υψηλό οικονομικό αλλά και μορφωτικό επίπεδο και αυξημένη οικολογική συνείδηση, πολυποίκιλα ενδιαφέροντα καθώς και διάθεση για μόρφωση και πολιτιστική προσέγγιση. Δεν παρασύρονται από τον μιμητισμό και τα πρότυπα της καταναλωτικής κοινωνίας και έχουν υψηλές απαιτήσεις ως προς την ποιότητα και το επίπεδο των υπηρεσιών που τους παρέχονται. Ξέρουν ακριβώς τι ζητάνε και δεν αρκούνται σε καταστάσεις που δεν τους ικανοποιούν.

Σε χώρες της Ευρώπης που ο αγροτουρισμός έχει παράδοση δεκαετιών, αποτελεί έναν τρόπο ζωής ο οποίος απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και διεκδικεί το ήμισυ των ετήσιων οικογενειακών διακοπών. Οι τουρίστες αυτοί συχνά εμπλουτίζουν την παραμονή τους στην ύπαιθρο με ποικίλες δραστηριότητες, τα λεγόμενα "σπορ κοντά στη φύση" ή "σπορ περιπέτειας".

Ένα ορμητικό ποτάμι μπορεί να είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για την διοργάνωση αθλημάτων όπως το ράφτινγκ ή τα κανώ. Τα περιπατικά μονοπάτια που διασχίζουν περιοχές της χώρας, προσφέρονται για πεζοπορία. Το trekking, η ορειβασία, το ποδήλατο ή η κατάβαση βουνού, η τοξοβολία, η ιππασία όλες οι μορφές δραστηριοτήτων, που συνδυάζουν τον τουρισμό περιπέτειας με την ενεργή συμμετοχή και δράση στη φύση, μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης αγροτοτουριστών.

Ιδιαίτερη θέση όμως κατέχουν στον αγροτουρισμό οι δραστηριότητες που αξιοποιούν τα πολιτιστικά, θρησκευτικά, λαογραφικά, αρχιτεκτονικά, γαστρονομικά στοιχεία της περιοχής.

Έτσι η αξιοποίηση για την δυνατότητα επίσκεψης και ξενάγησης σε παλιά μοναστήρια, εκκλησίες, γεφύρια, οινοποιεία, τυροκομεία, εργαστήρια χειροτεχνίας, η συμμετοχή σε πανηγύρια και τοπικές γιορτές, στο μάζεμα της ελιάς ή του τρύγου, ακόμα και τα μαθήματα τοπικής κουζίνας, όλα μπορούν να προσδώσουν στον Αγροτουρισμό την ξεχωριστή τοπική ταυτότητα και να τον αναδείξουν σε μοναδικό προϊόν.

Ελλάδα και Αγροτουρισμός

Στον Αγροτουρισμό είναι σαφές πως αναζητάμε την αυθεντικότητα και την μοναδικότητα σε κάθε της μορφή και έκφραση. Η Ελλάδα διαθέτει μια σημαντική και αξιόλογη ποικιλομορφία στα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά, που την κάνουν μια χώρα μοναδική. Έτσι μπορεί να αναδείξει αυτή την πολυμορφία προωθώντας ταυτόχρονα το προϊόν του Αγροτουρισμού.

Η διαφορά έγκειται στο να ανακαλύψουμε τα μοναδικά, πρωτότυπα στοιχεία της κάθε περιοχής, τους πόρους που κανείς ακόμα δεν έχει αναδείξει ή δεν έχει σκεφθεί να αξιοποιήσει. Όσο πιο πρωτότυπα, τόσο καλύτερα αναδεικνύουμε τον Αγροτουρισμό στην ιδιαίτερη και ποιοτική μορφή του. Η φαντασία και η έρευνα παίζουν μεγάλη σημασία σ' αυτή την προσπάθεια. Η αναβίωση των παραδόσεων του τόπου, τα ξεχασμένα έθιμα ή τα μουσικά ακούσματα, οι αρχιτεκτονικές τάσεις, οι παλιές τέχνες, τα μνημείο που σκέπασε ο χρόνος, η συμβολή των ηλικιωμένων να θυμηθούν παλιές συνήθειες, ιστορίες, ίχνη, μονοπάτια, συνταγές, παρασκευή ποτών.

Τα πάντα στον Αγροτουρισμό έχουν σημασία και μόνο οι ντόπιοι μπορούν να τα εντοπίσουν και να τα αναδείξουν. Η χώρα έχει το μοναδικό προνόμιο να διαθέτει ανεξάντλητους πόρους που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, σπάνια φυσική ομορφιά, ιστορία, παράδοση, γαστρονομία, αρχιτεκτονική, παραδοσιακές τέχνες, μουσική παράδοση, πολιτισμό, θρησκευτικά μνημεία, χωριά, παραδοσιακούς οικισμούς, βιότοπους, υγροβιότοπους, χλωρίδα και πανίδα, θρύλους, παραδόσεις, τοπικές γιορτές, πανηγύρια, θάλασσες, δάση, βουνά, μονοπάτια, φαράγγια, όλα σχηματίζουν ένα σπάνιο μωσαϊκό, ένα πολύχρωμο καλειδοσκόπιο παραστάσεων, εικόνων και εμπειριών δημιουργώντας έναν τόπο ευλογημένο. Το πλεονέκτημα είναι πως, η Ελλάδα απ άκρη σ' άκρη διαφέρει! Είναι μια χώρα με μοναδικότητα και ανομοιογένεια κι αυτό στον Αγροτουρισμό δίνει το πλεονέκτημα ανάδειξης αυτής της μοναδικότητας.

Λίγα λόγια για την Πίνδο

Προστατευόμενες περιοχές

Σε πολλά κράτη σε όλο τον κόσμο έχει νομικά κατοχυρωθεί η προστασία συγκεκριμένων περιοχών με στόχο τη διατήρηση των οικοσυστημάτων που αυτές περιέχουν. Η επιλογή μιας φυσικής περιοχής, έτσι ώστε να τεθεί υπό ειδική διαχείριση, είναι και σημαντική και δύσκολη.

Τα βασικά γνωρίσματα των περιοχών που επιλέγονται για προστασία συνοψίζονται στα παρακάτω:

- είναι εκτάσεις χερσαίες ή υδάτινες
- περιέχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και είναι πολύτιμες για τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς κάθε χώρας
- έχουν ειδική νομοθετική προστασία που κατοχυρώνει την κατάλληλη διαχείρισή τους
- εκτός από την ιδιαίτερη οικολογική σημασία τους, εξυπηρετούν επίσης ευρύτερες κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές ανάγκες του ανθρώπου. (Είναι θέσεις που προσφέρονται για αναψυχή, τουρισμό, παρατήρηση άγριας πανίδας ή περιέχουν πολιτιστικά μνημεία).
- αποτελούν κοινό αγαθό

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει, προστατευόμενες φυσικές περιοχές είναι:

• οι Εθνικοί Δρυμοί,
τα Αισθητικά Δάση,
τα Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης και
οι Υγρότοποι.

Η Πίνδος αποτελεί Εθνικό Δρυμό

Πρόκειται για φυσικές περιοχές ιδιαίτερου κάλλους με εθνική ή διεθνή σημασία για επιστημονική και εκπαιδευτική χρήση και για αναψυχή οι οποίες για την καλύτερη διαχείρισή τους βρίσκονται κάτω από την αρμοδιότητα κρατικών υπηρεσιών. Η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων των περιοχών αυτών απαγορεύεται.

Όταν το Εθνικό Πάρκο ή ένα μεγάλο τμήμα του καταλαμβάνει δασικές εκτάσεις μπορεί να χαρακτηρισθεί ως Εθνικός Δρυμός. Οι βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί μια περιοχή για την κήρυξή της σε Εθνικό Δρυμό συνοψίζονται στα παρακάτω:

- η έκταση της περιοχής να είναι αρκετά μεγάλη
- οι πληθυσμοί των ζώων και των φυτών να απειλούνται με εξαφάνιση - τα ενδημικά είδη και οι βιότοποί τους να είναι μοναδικοί και η προστασία τους να αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση της ύπαρξής τους
- τα γεωμορφολογικά στοιχεία να έχουν παραμείνει αναλλοίωτα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή
- η βλάστηση να είναι αντιπροσωπευτική
- η φυσική ομορφιά να είναι ιδιαίτερη

Σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν δέκα Εθνικοί Δρυμοί από τους οποίους σι οκτώ βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα και οι δύο στη νησιωτική. Η συνολική τους έκταση ανέρχεται σε 643.500 στρέμματα και είναι οι εξής:

1. Εθνικός Δρυμός Πρεσπών (νομός Φλώρινας)
2. Εθνικός Δρυμός Ολύμπου (νομός Πιερίας)
3. Εθνικός Δρυμός Βίκου - Αώου (νομός Ιωαννίνων)
4. Εθνικός Δρυμός Πίνδου (νομός Γρεβενών)
5. Εθνικός Δρυμός Οίτης (νομός Φθιώτιδας)
6. Εθνικός Δρυμός Παρνασσού (στα όρια των νομών Φωκίδας και Βοιωτίας)
7. Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας (στα βόρεια προάστια της Αθήνας)
8. Εθνικός Δρυμός Σουνίου (νομός Αττικής)
9. Εθνικός Δρυμός Αίνου (Κεφαλονιά)
10. Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς (Κρήτη)

Ασπροπόταμος: Ένα όμορφο κομμάτι της Πίνδου στο νομό μας

Στο νομό μας βρίσκεται ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια της Πίνδου, η περιοχή του Ασπροπόταμου, του ποταμού με τα αφρισμένα νερά δηλ. του Αχελώου.

Η περιοχή γνωστή για την ομορφιά της ανήκει στο Δίκτυο 2000 (Natura 2000), σ' ένα δίκτυο που προστατεύει τη βιοποικιλότητα περιοχών που είναι οικότοποι απειλούμενων ειδών.

Στο νομό μας πέντε περιοχές έχουν ενταχθεί σ' αυτό το δίκτυο:

1. Ασπροποτάμου
2. "Κερκέτιον Όρος - Κόζιακας"
3. Αντιχασίων - Μετεώρων
4. Στενών του Καλαμακίου
5. Κοιλάδας του Αχελώου

Αγροτουρισμός και Πίνδος

Τα χαρακτηριστικά της περιοχής

Η Πανίδα

Σε δάση ανακατεμένα με λιβάδια που βόσκουν αγελάδες ελεύθερης βοσκής και σε βουνοκορφές γεμάτες αιγοπρόβατα ζει ένα πλήθος από ζώα όπως η αλεπού, ο ασβός, ο αρουραίος, ο λύκος, ο λαγός, το ελάφι, το ζαρκάδι, ο σκίουρος, το αγριόγιδο και η βίδρα.

Στην περιοχή συναντά κανείς και το μεγαλύτερο σαρκοφάγο ζώο της Ευρώπης την Αρκούδα. Η Πίνδος αποτελεί έναν από τους δύο βιότοπους του ζώου (ο άλλος είναι στην Ροδόπη) και κατά συνέπεια οι άνθρωποι της περιοχής επιβαρύνονται με το χρέος της διατήρησής του.

Δεν λείπουν βέβαια και τα πουλιά όπως δρυοκολάπτες, ελατοπαπαδίτσα, όρνιο, ασπροπάρης, σφηκιάρης, φιδαετός, μαυροπετρίτης, αλλά και τα φίδια όπως η οχιά. Επίσης η περιοχή αποτελεί βιότοπο της άγριας πέστροφας ενός είδους ψαριού που συναντά κανείς σε ορεινά ποτάμια και ρέματα και ιδιαίτερα στα νερά του Αχελώου.

Η Χλωρίδα

Η χλωρίδα της περιοχής είναι πλούσια και ποικίλη. Στις ράχες του ορεινού όγκου συναντά κανείς λιβάδια γεμάτα θάμνους όπως η τσαπουρνιά, η γκορτσιά, το παλιούρι. Σε ψηλότερες θέσεις υπάρχουν δάση από έλατα, φυλλοβόλες βελανιδιές, σφεvδάμoυς, οξιές, καθώς και δάση από μαύρη Πεύκη. Στολίδι της περιοχής το Λιβούρνο ένας σπάνιος καλλωπιστικός θάμνος. Επίσης συναντά κανείς αγριοτριανταφυλλιές, λίλιουμ, κρόκους, κυκλάμινα, αγριοφράουλες, μανιτάρια, καθώς κι ένα πλήθος από βότανα: ρίγανη, τσάι, σαλέπι, μέντα, θυμάρι, φασκόμηλο κ.ά.

Τα αξιοθέατα

1. Η άγρια ομορφιά της περιοχής: ήρεμες κοιλάδες, αλπικές κορυφές, μοναδικά σε βιοποικιλότητα οικοσυστήματα, σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.
2. Το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου (όπου διαβούν σπάνια
ζώα και αναπτύσσεται μια μεγάλη ποικιλία ειδών χλωρίδας)
3. Τα Περτουλιώτικα Λιβάδια (οροπέδια): Διασχίζονται από τον "Ξεριά" ή "Περτουλιώτικο" ποταμό που τα χωρίζει σε εξαιρετικά μαιανδρικά σχήματα (ντόπια ονομασία είναι τα "κουλούρια" της "Χάϊδως", του "Χατζηγάκη", το "Πηγαδούλι")
4. Η Λίμνη Κόζιακα: ανάμεσα στις κορυφές Αστραπή και Αρβανίτες
5. Το Φαράγγι της Μάνας: διασχίζεται από τον παραπόταμο του
Αχελώου και αποτελεί βιότοπο για αρκούδες, λύκους και ελάφια
6. Ο Κατασκηνωτικός χώρος της Αγίας Κυριακής στο Περτούλι:
προσφέρεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να κατασκηνώσουν
κοντά στο δάσος
7. Τα πέτρινα γεφύρια π.χ του Παπαχρήστου, του Καραθάνου (νεότερη ονομασία το 1866 ως γέφυρα Αλεξίου), του Χατζηπέτρου ή "Καμάρα Σμίξη", πέτρινο μονότοξο, η πέτρινη γέρυρα της Πύλη
8. Οι Νερόμυλοι:
- Ο Νερόμυλος Της Αθαμανίας ο οποίος ανακαινίστηκε μέσω προγράμματος leader και που μπορεί άνετα να λειτουργήσει.
- Ο παλιός νερόμυλος στον Καλογερίτη ποταμό ο οποίος λειτουργούσε τα παλιότερα χρόνια εξυπηρετώντας τις ανάγκες των γύρω χωριών και ο οποίος λειτουργεί και σήμερα για τους κατοίκους του χωριού, αλέθοντας σιτηρά.
9. Ο ξύλινος οικισμός της Αθαμανίας που βρίσκεται δίπλα στο ρέμα μέσα στο χωριό, χρονολογείται στα 1820 και έχει κριθεί διατηρητέος
10. Τα μοναστήρια: Της Αγίας Παρασκευής στο Νεραϊδοχώρι, του προφήτη Ηλία στο χαλίκι (1835), του Τιμίου Σταυρού στα Δολιανά (1770) της Κρανιάς
11. Οι πέτρινες βρύσες (διάσπαρτες σ' όλα τα χωριά)

Η παράδοση

Τον Ιούνιο γίνεται η γιορτή των μελισσοκόμων στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής.

Τέλη Μαίου, πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα περτουλιώτικα λιβάδια η μεγάλη και σχετικά πρόσφατη γιορτή που είναι το "Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων": Σαρακατσάνοι από όλη την Ελλάδα συγκεντρώνονται για να αναπαραστήσουν τον παλιό νομαδικό τρόπο ζωής, στήνοντας "κονάκια", αργαλειούς και μαγειρεύοντας παραδοσιακά φαγητά υπό τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής τους.

Σ' όλα τα χωριά και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού γίνονται πανηγύρια: 20 Ιουλίου, 26 Ιουλίου, 6 Αυγούστου, 15 Αυγούστου όπου μπορεί κανείς να ακούσει παραδοσιακή μουσική, να χορέψει και να δοκιμάσει τοπικές νοστιμιές.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ορειβασία:
- Στο Φαράγγι της Μάνας και σε άλλα σημεία με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά
- Στο "Τρύπιο Λιθάρι" ακολουθώντας το Ορειβατικό Μονοπάτι Ε4 (Ευρωπαϊκό Πεζοπορικό Μονοπάτι Ε4), στην ανατολική πλευρά του Κόζιακα στις κορυφές "Αστραπή", "Αρβανίτες" (1.901 μ.), γνωστό ως "μονοπάτι Κόζιακα"
Στην περιοχή έχει δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ορειβατικών μονοπατιών με κόμβους (κατάλυματα με τζάκι, υπαίθρια καθιστικά, ψησταριές, βρύσες) και χώρους στάσης (βρύσες, κιόσκια, καθιστικά) και διατίθεται για τους ορειβάτες το καταφύγιο "Χατζηπέτρος" (ορειβατικό καταφύγιο Κόζιακα 1.738μ υψ από τον ΕΜΟΤ) δυναμικότητας 16 κλινών.
Αναρρίχηση:
Στον "Κόκκινο βράχο": αναρριχητικό πεδίο σε ασβεστόλιθο 60 περίπου μέτρων που διαθέτει ως τώρα 6 διαδρομές διαφόρων βαθμών δυσκολίας.
Ποδήλατο Βουνού:
Στα Περτουλιώτικα λιβάδια, δασικοί δρόμοι και μονοπάτια προσφέρονται για ορεινή ποδηλασία, 4x4 και motto cross
Ιππασία:
Στα Περτουλιώτικα λιβάδια σε οργανωμένες διαδρομές από την καθοδήγηση έμπειρου οδηγού
Rafting:
Υπάρχει πίστα στην περιοχή ασπροποτάμου με βάση στη θέση "τρία ποτάμια"
Χιονοδρομία:
Στο χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου το οποίο διαθέτει:
- Σκι πίστας
- Σκι Δρόμων Αντοχής
- Χιονορακέτες
- Χιονομηχανές (snowmobiles)
- Εναέριο λιφτ (ski lift)
Η περιοχή του Περτουλίου προσφέρεται ακόμη για λανγκ-λάουφ
Ψάρεμα:
Πέστροφα, μπριάνα, χέλια στα νερά του Αχελώου
Αεραθλητισμός:
Ανεμόπτερο και παραπέντε στην κορυφή Αστραπή
Π
εζοπορικές διαδρομές:
Πεζοπορικές διαδρομές σε παλιά καλντερίμια, βατά μονοπάτια και ποτάμια
Κυνήγι:
Στα όρια της γνωστής ελεγχόμενης κυνηγητικής περιοχής Κόζιακα ζουν τριχωτά θηράματα (ελάφια, ζαρκάδια, αγριόγιδα, αγριογούρουνα, λαγοί κ.ά) και πτερωτά (φασιανοί, πέρδικες, μπεκάτσες, ορτύκια, υδρόβια)

Χάρτης της περιοχής

Τοπική Κουζίνα

Πίτες φτιαγμένες με σπιτικό φύλλο και αγνά υλικά, παραδοσιακό ζυμωτό ψωμί, αρνί στη γάστρα, τυρί, μοσχάρι ελεύθερης βοσκής, γιαούρτι σπιτικό, μέλι αλλά και ροφήματα όπως το τσάι του βουνού είναι μερικές από τις τοπικές νοστιμιές της περιοχής.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Εντυπώσεις μαθητών από τις δράσεις του προγράμματος

Επίσκεψη στη Μακρινίτσα


Η Μακρινίτσα είναι ένα χωριό στα ορεινά της Μαγνησίας, στο Πήλιο το βουνό των Κενταύρων. Είναι καταπράσινη και τα σπίτια είναι όλα παλιά αρχοντικά τα περισσότερα ανακαινισμένα. Στο χωριό υπάρχουν 52 βρύσες και στενά πέτρινα δρομάκια που λέγονται καλντερίμια και που οδηγούν άλλοτε ανηφορικά και άλλοτε κατηφορικά σε πλατείες και σπίτια του χωριού.

Όπου κι αν κοιτάξεις θα δεις χτίσματα από πέτρα βγαλμένη από το διπλανό βουνό. Αυτοκίνητα δεν μπορούν να περάσουν από τα στενά δρομάκια του χωριού κάτι που κάνει την περιοχή πολύ ήσυχη.

Παντού υπάρχουν φυτά που είτε φυτρώνουν μόνα τους είτε τα φυτεύουν οι κάτοικοι του χωριού που μάλλον αγαπούν πολύ το πράσινο.

Από το χωριό μοιάζει να μην πέρασε ο χρόνος αφού όλα θυμίζουν το παρελθόν. Μπορεί να δει κανείς ακόμη και γέρους να περπατάνε δίπλα σε γαϊδουράκια. Από την άλλη το χωριό είναι πλουσιότατο σε μαγαζιά που πουλάνε τα πάντα.

Εντύπωση προκαλεί το πόσα βότανα έχει αυτό το χωριό. Μπαίνοντας συναντά κανείς γυναίκες να τα πουλάνε. Επίσης οι γυναίκες του χωριού φτιάχνουν νόστιμα σπιτικά γλυκά και μαρμελάδες.

Εκεί γυρίστηκε η ταινία "Η Δασκάλα με τα Χρυσά Μαλλιά" και βλέποντας αυτή την περιοχή καταλαβαίνει κανείς γιατί έγινε σκηνικό για ταινία.

Γιαννωτάκη Βάσω

Επίσκεψη στο Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας

Την Τετάρτη 16 Μαρτίου επισκεφτήκαμε το Κ.Π.Ε Μακρινίτσας στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος του σχολείου μας που έχει σχέση με τον αγροτουρισμό.

Στο κέντρο οι υπεύθυνοι αφού μας υποδέχτηκαν και μας καλωσόρισαν μας γνώρισαν με τα παιδιά ενός ακόμη σχολείου που βρισκόταν στο κέντρο και με το οποίο θα συνεργαζόμασταν.

Το κέντρο ήταν ένα παλιό ανακαινισμένο τριώροφο αρχοντικό και ήταν πράγματι πολύ εντυπωσιακό.

Στην αρχή μας ενημέρωσαν για τα βότανα και τις ιδιότητες τους. Μάθαμε τι είναι το ρόφημα, τι το αφέψημα, τι το εκχύλισμα και τέλος είδαμε ότι η χώρα μας είναι από τις πιο πλούσιες σε βότανα. Εκείνοι όμως που κατεξοχήν αγαπούν και γνωρίζουν τα βότανα είναι οι Κινέζοι.

Τέλος χωριστήκαμε σε ομάδες και άρχισε η δράση. Άλλη ομάδα βγήκε και κατέγραψε βότανα στο χωριό, άλλη πήρε συνεντεύξεις από μικροπωλητές βοτάνων και άλλη κατέγραψε προϊόντα και καλλυντικά που περιέχουν εκχυλίσματα βοτάνων.

Όταν γυρίσαμε κουρασμένοι στο κέντρο φτιάξαμε φυτολόγια, δραματοποιήσαμε αυτά που είδαμε και ακούσαμε και παρουσιάσαμε η κάθε ομάδα στις άλλες τις δράσεις μας.

Οι υπεύθυνοι φεύγοντας μας δώρισαν βότανα. Ήταν μια ωραία και κυρίως πρωτότυπη για μας εμπειρία.

Φωτεινή Ρίζου

Επισκεφτήκαμε στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης τη Μακρινίτσα και στο κέντρο Π.Ε. είχαμε μια μικρή αλλά ευχάριστη διαμονή. Οι άνθρωποι ήταν φιλικοί και φιλόξενοι. Κυρίως όμως ήταν καλά ενημερωμένοι σχετικά με τα βότανα και μας κατατόπισαν πλήρως.

Βαγγέλης Σταμούλης

Τα περάσαμε πολύ ωραία και η διοργάνωση ήταν πολύ καλή. Θα ήθελα να ξαναπάω.

Μάκης Παπαγεωργίου

Οι εντυπώσεις από την επίσκεψη στη Μακρινίτσα ήταν τέλειες. Είναι ένα πανέμορφο χωριό με πολλά φυτά και βότανα. Η βόλτα που κάναμε ήταν το πιο ωραίο κομμάτι της επίσκεψης. Το χωριό μύριζε χρώματα και αρώματα λουλουδιών. Επίσης γνωρίσαμε την αξία από βότανα που αν και τα έχουμε στο χωριό μας δεν τα γνωρίζαμε.

Χριστίνα Τάτση

Μου έκανε εντύπωση ότι οι στέγες των σπιτιών ήταν φτιαγμένες από πέτρα. Αλλά και η συνεργασία με τα παιδιά του άλλου σχολείου ήταν ευχάριστη εμπειρία.

Μαρία Μπέτσικου

Ωραία εμπειρία για όσους αγαπούν τη φύση και θέλουν να έρθουν σε επαφή με τα φυτά και τους ανθρώπους.

Ηλιάνα Νόνα

Πλάκα είχαν οι συνεντεύξεις που πήραμε από τους πωλητές των βοτάνων. Και να μου το 'λεγαν δεν θα πίστευα ότι θα μπορούσα να το κάνω.

Μαρία Νικλιτσιώτη

Επίσκεψη στο Κ.Π.Ε Μουζακίου

Στις 7 Απριλίου το πρωί ξεκινήσαμε από το Βαλτινό για το Μουζάκι και συγκεκριμένα για να επισκεφτούμε το Κ.Π.Ε στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος για τον αγροτουρισμό.

Δύο ευγενικοί κύριοι (οι κ. Μπότσαρης και Γραμμένος) μας υποδέχτηκαν μόλις φτάσαμε και μας ενημέρωσαν για το πρόγραμμα που θα παρακολουθούσαμε.

Αρχικά μας μίλησαν για το ψωμί που είναι η βάση της διατροφής μας και μια κυρία μας έδειξε πώς να ζυμώνουμε ψωμί. Δυο-τρεις συμμαθήτριες τολμηρές και κανα δυο συμμαθητές μας επιχείρησαν να ζυμώσουν. Παράλληλα ο υπεύθυνος του Κ.Π.Ε μας μιλούσε για την ιστορία αλλά και για τη διατροφική αξία του ψωμιού.

Όσοι δεν ζύμωναν καθάριζαν τα μήλα για να φτιάξουμε μαρμελάδα. Και
επειδή η "πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη" εμείς κάναμε ένα μικρό διάλειμμα για να ξεκουραστούμε και να απολαύσουμε τα τοστ και τους χυμούς του κέντρου.

Στη συνέχεια πήγαμε στην αίθουσα προβολών όπου και ενημερωθήκαμε τόσο για την διατροφή όσο και για άσχημες διατροφικές συνήθειες που έχουν πολλοί νέοι της ηλικίας μας.

Εκτός από τη διατροφή μιλήσαμε αρκετά και για το νερό καθώς και για τα έργα της εκτροπής του Αχελώου μιας και ως Θεσσαλοί που είμαστε το έργο αυτό αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τη ζωή μας.

Πριν φύγουμε από το κέντρο δοκιμάσαμε το ψωμί και την μαρμελάδα που φτιάξαμε και για να πειστούν και οι υπόλοιποι στο σχολείο εκτός από φωτογραφίες τους φέραμε και δείγματα των έργων μας.

Μαρία Νικλιτσιώτη

Στο Μουζάκι εκτός από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είδαμε και το λαογραφικό Μουσείο. Το κτίριο ήταν μικρό αλλά γραφικό, με ωραίο κήπο και περιποιημένα λουλούδια. Τα εκθέματα του μουσείου έδειχναν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων μερικές δεκαετίες πριν.

Μερικά τέτοια εκθέματα υπάρχουν και σε αποθήκες ή σε σπίτια στα χωριά της περιοχής μας και ίσως να μπορούσαμε κι εμείς να φτιάξουμε ένα τέτοιο μουσείο.

Βασίλης Χασιώτης

Μας έβαλαν να ζυμώσουμε και να φτιάξουμε ψωμί. Δεν πίστευα ότι θα το φτιάχναμε. Πήρα λίγο ψωμί και για το σπίτι για να δοκιμάσει η μητέρα μου. Ήταν ωραία εμπειρία.

Νικολέτα Μαυρομάτη

Αυτή η εκδρομή ήταν η μοναδική ευκαιρία για να ζυμώσω. Ίσως κάποτε το επιχειρήσω και μόνη μου. Τελικά είναι ωραία να φτιάχνεις μόνη σου αυτό που θα φας.

Νίκη-Μαρκέλα Κουτή

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Κ. Μπότσαρης μας μίλησε και για τον οικοτουρισμό. Εντύπωση μου έκαναν οι φωτογραφίες από την περιοχή της Θεσσαλίας που μας πρόβαλλαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι το περιβάλλον άλλαξε τόσο πολύ σε σχέση με το πώς ήταν παλιότερα.

Μίλτος Πάτας

 

Επίσκεψη στο 1ο ΤΕΕ Τρικάλων

Εκτός από το δικό μας σχολείο που ασχολείται με τον αγροτουρισμό στην περιοχή της Πίνδου, με την περιοχή της Πίνδου ασχολούνται και άλλα σχολεία του νομού με προγράμματα που αναφέρονται στο φυσικό αλλά και στο πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής.

Το 1ο ΤΕΕ μελέτησε την πανίδα και
τη χλωρίδα της περιοχής της Πίνδου και συγκεκριμένα του Ασπροποτάμου και μας την έδειξε μέσα από ένα cd που καθηγητές και μαθητές έφτιαξαν στα εργαστήρια πληροφορικής του σχολείου.

Επίσης μας πρόβαλαν slides που τόνιζαν τη φυσική ομορφιά του τοπίου: πράσινο, καταρράκτες, ποτάμια, φυτά κ.λπ.

Μας έβαλαν να ακούσουμε ηχογραφημένους ήχους πουλιών και ζώων της περιοχής και μας έδειξαν διαφάνειες από πέτρινα γεφύρια, χωριά, μοναστήρια και βουνοκορφές της περιοχής.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι συνεργασίες μεταξύ των σχολείων είναι
πολύ γόνιμες όταν υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα και σωστή οργάνωση.

Επίσκεψη στα ΤΕΦΑΑ

Στις 14 Απριλίου επισκεφτήκαμε το ΤΕΦΑΑ (Τμήμα Φυσικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) που βρίσκεται στην περιοχή των Τρικάλων και συγκεκριμένα στις Καρυές.

Μόλις φτάσαμε οι υπεύθυνοι και συγκεκριμένα ο κ. Κουθούρης και οι συνεργάτες του, μας οδήγησαν σε μια αίθουσα και μας ενημέρωσαν για τον αργοτουρισμό καθώς και για τις δυνατότητες που υπάρχουν να συνδυαστεί ο αγροτουρισμός με την άθληση σε υπαίθριους χώρους και τη αναψυχή.

Εκείνο που μας τόνισε ιδιαίτερα ο εισηγητής είναι η αξία του διαφορετικού, του μοναδικού μιας περιοχής και η ανάγκη να το προστατεύσουμε και το συνδυάσουμε με την ανάπτυξη της περιοχής.

Συζητήσαμε αρκετά και επικεντρώσαμε στον τρόπο με τον οποίο ο αθλητισμός μπορεί να προωθήσει την αγάπη για το περιβάλλον.

Αμέσως μετά την θεωρία ήρθε η πράξη. 20 λεπτά διάλειμμα στο κυλικείο και μετά στην αυλή των ΤΕΦΑΑ.

Δοκιμάσαμε παιχνίδια ισορροπίας εντελώς άγνωστα σε μας και παιχνίδια που απαιτούσαν επιδεξιότητα και συνεργασία.

Το καλύτερο όμως παιχνίδι ήταν η "αράχνη". Ήθελε προσπάθεια και επιμονή είχε όμως και πολύ γέλιο.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε στη συζήτηση που κάναμε με τους υπευθύνους των ΤΕΦΑΑ λίγο πριν την αποχώρησή μας ήταν ότι η στρατηγική, η συνεργασία, η καλή επικοινωνία και τι ομαδικό πνεύμα είναι απαραίτητα εφόδια όχι μόνο για μια αθλητική δραστηριότητα αλλά και για τη ζωή μας γενικότερα.

Θωμάς Μπούσδρας

Επίσκεψη στην περιοχή της Πίνδου

Την Τρίτη 19 Απριλίου 2005 η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου επισκέφτηκε την περιοχή της Πίνδου ολοκληρώνοντας έτσι τις δράσεις που είχαν προγραμματιστεί στα πλαίσια του προγράμματος "Ανάπτυξη
Αγροτουρισμού στην Περιοχή της Πίνδου και Προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος της Περιοχής ".

Η πρώτη στάση στην περιοχή της Ελάτης όπου οι μαθητές περιπλανήθηκαν στο χωριό καταγράφοντας την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και παρατηρώντας τις ανθρώπινες επεμβάσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις έγιναν αυθαίρετα και έχουν αλλοιώσει το τοπίο.

Εκεί είχαν επίσης την ευκαιρία να καταγράψουν τα τοπικά προϊόντα που πωλούνται από μικροπωλητές στην είσοδο του χωριού και να συνομιλήσουν μαζί τους. Εκείνο που τους έκανε εντύπωση είναι ότι με την πώληση προϊόντων ασχολούνταν κυρίως οι γυναίκες οι οποίες μάλιστα κατασκεύαζαν και τα περισσότερα από αυτά.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου όπου και μας υποδέχτηκε ο κ. Ι. Παπαδόπουλος, Δασάρχης και επιστημονικός συνεργάτης του Α.Π.Θ και μας μίλησε για την περιοχή, για τα είδη δέντρων που φιλοξενεί αλλά και γενικότερα για την αξία του δάσους και για την ανάγκη προστασίας του.

Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν την περιοχή "Περτουλιώτικα λιβάδια" και να δουν μερικά εξαίρετα δείγματα αρχιτεκτονικής που υπάρχουν στο χωριό όπως η εκκλησία Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, τρίκλιτη βασιλική, χτισμένη στη θέση παλιότερου ομώνυμου ναού (1863), ο Πύργος του Χατζηγάκη (1841), εγγονού του Χατζή Μπέρτα (έχει αναστηλωθεί βάση φωτογραφιών και γκραβούρων που μαρτυρούν την πρώτη του μορφή). Ο Χατζηγάκης ήταν ο μεγαλύτερος τσέλιγκας του Ασπροποτάμου και τα κτίσματα του Πανεπιστημίου έχει σχεδιάσει ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες αρχιτέκτονες ο γνωστός Πικιώνης. Επίσης είχαν την ευκαιρία να δουν τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου που υπάρχει σε κοντινή απόσταση από το χωριό, τα άλογα και τα ποδήλατα που τους καλοκαιρινούς μήνες χρησιμοποιούνται για βόλτες στο δάσος και να επισκεφτούν το σημείο πώλησης τοπικών προϊόντων του γυναικείου συνεταιρισμού της περιοχής.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την θέση "Τρία Ποτάμια" για να θαυμάσουμε και από κοντά τα όμορφα τοπία που χαρίζει στη νότια Πίνδο ο ποταμός αυτός. Εκεί κοντά η ομάδα είχε την ευκαιρία να θαυμάσει το μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού που τα τελευταία χρόνια και χάρη στην ομορφιά του, αποτελεί πόλο έλξης των τουριστών. Τελευταίος σταθμός η περιοχή της Καλαμπάκας που βρίσκεται κοντά στην περιοχή και αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών.

Άλλες δράσεις στα πλαίσια του προγράμματος

Παιχνίδι ρόλων

Αγρότης: Άκου Μαρία το σκέφτηκα καλά. Το οικόπεδο δεν το πουλάω. Ας
πεθάνουμε με το καλό και ας το κάνουν τα παιδιά ότι θέλουν. Εγώ εδώ μεγάλωσα το πονάω.

Κι έπειτα τι θα κερδίσουμε; Τα λεφτά που θα το πουλήσουμε. Και μετά να οι
μπουλντόζες, πάνε τα δέντρα, πάνε όλα. Όταν ήμουν μικρός ο πατέρας μου έσπερνε σ' αυτό το χωράφι τριφύλλι. Για τα ζωντανά έλεγε. Να φάνε το χειμώνα. Μια μέρα μου λέει:
"Τάκη σου' χω μια έκπληξη και μ' έβαλε να φυτέψω ένα έλατο. Θα
μεγαλώσετε μαζί μου είπε".

Ήξερε τι έκανε από τότε τον αγάπησα τον τόπο. Ερχόμουνα να δω το δέντρο και έβλεπα μαζί και το χωράφι. Μύριζα το τριφύλλι, ανέπνεα τον αέρα, κοίταγα τα απέναντι βουνά και ονειρευόμουνα.

Πώς μπορώ λοιπόν να το πουλήσω;

Μαρία: Σαν να μην έχεις άδικο. Θυμάσαι όταν παντρευτήκαμε; Μαζί το θερίζαμε. Ζήσαμε φτωχά εδώ πάνω μα ήσυχα. Τον τόπο μας τον αγαπάμε. Και μη νομίζεις μας αγαπάει κι αυτός. Ποτέ δεν μας άφησε να πεινάσουμε. Τα ζωντανά μας, οι κήποι, τα χόρτα, τα βοτάνια που πουλάμε τώρα. Αμ, η ομορφιά του που την πας, όλα μπορούν να μας δώσουν αν τα εκτιμάμε.

Κρίμα στο παιδί που μένει στην Αθήνα. Μάνα, δεν ξέρεις πως είναι η ζωή χωρίς τη φύση μου λέει.

Μαύρη, γεμάτη άγχος, σκέτη μονοτονία. Σαν τρελοί παίρνουν τ' αυτοκίνητα και τρέχουν στις εξοχές τα σαββατοκύριακα... Τι είναι ετούτοι;

Δημοσιογράφοι: Καλημέρα σας! Γυρίζουμε ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή στην ύπαιθρο και θα θέλαμε να μας πείτε πως είναι η ζωή σας εδώ στο χωριό.

Ζωγράφος: Μια χαρά πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

Ντόπιος κάτοικος: Να σου πω εγώ. Χάλια και φταίει το κράτος. Μάλιστα φταίει το κράτος. Προστατεύει την περιοχή. Έχει λέει σπάνια φυτά, δέντρα, αρκούδες...

Κι εμείς, πώς θα ζήσουμε εμείς; Μεγαλύτερη αξία έχουν οι αρκούδες
από μας;

Μωρέ καλά έκαναν σε άλλες περιοχές και τις ξεπάστρεψαν πριν
προλάβει να επέμβει το κράτος.

Τώρα οι οικολόγοι, ο δασάρχης, οι πανεπιστημιακοί, άντε να κόψεις παράνομα ξύλα.

Δημοσιογράφοι: Τι κόβετε παράνομα ξύλα;

Μαρία: Και τι κατάλαβαν κι αυτοί μωρέ Μήτσο. Ήθελαν τα γρήγορα κέρδη σαν εσένα. Να πάρε παράδειγμα το διπλανό δήμο. Δίπλα στο ποτάμι έφτιαξαν ένα ξενοδοχείο τρίπατο. Κανένας δεν πάει εκεί, όλοι έρχονται στα δικά μας κι ας είναι μικρότερα. Αν ήθελαν πολυκατοικίες έμεναν και στην πόλη που δεν έχει και αρκούδες.

Δημοσιογράφοςι: Και οι αρκούδες, που είναι οι αρκούδες;

Γυναίκα: Φύση θέλει ο άνθρωπος. Δεν θυμάστε τι μας έλεγε εκείνος ο τουρίστας πέρυσι; Θέλω να μυρίσω μέντα έλεγε, να φάω φαγητό αγνό σπιτικό, να περπατάω ελεύθερα...

Μήτσος: Και για να ζήσει αυτός ελεύθερα να πεθάνουμε εμείς, ε;

Μαρία: Γιατί να πεθάνουμε Μήτσο μου; Δόξα το Θεό τώρα με τους τουρίστες όλο και καλύτερα ζούμε. Γράφε εσύ...

Τα δωμάτια μας καθαρά και περιποιημένα νοικιάζονται αμέσως, τα κοτόπουλα, τα κρέατα, τα λαχανικά μας ανάρπαστα. Ξέρεις ότι η Μαρία του Γιώργη δουλεύει χειμώνα καλοκαίρι στον ξενώνα και μένει και στο χωριό μαζί με τα γερόντια του άντρα της που τη χρειάζονται;

Αγρότης: Αμ, το άλλο. Δέκα άτομα θα πάρουν φέτος για δουλειά στο σκι και τα άλογα.

Μήτσος: Κι άλλα 30 θα χάσουν λεφτά. Ξέρεις ότι φέτος θα κόψουμε λιγότερα δέντρα. Ότι το κυνήγι περιορίζεται, αχ, πάνε τα λαθραία...

Αγροφύλακας: Ξέρεις πόσα παράνομα κόψατε και σκοτώσατε τόσα χρόνια; Λες και είναι δικά σας επειδή έτυχε να μένετε εδώ. Να σας κόψει και το πάνω χωριό το νερό να δω τι θα κάνετε. Γιατί αφού αυτό έχει την πηγή γιατί να πίνετε εσείς νερό; ε, σ' αρέσει;

Δημοσιογράφοι: Αν σας το κόψουν να μας τηλεφωνήσετε για την αποκλειστικότητα.

Μαρία: Τι λες κυρ αγροφύλακα παλάβωσες ή μπας κι άρχισες πρωί πρωί τα τσίπουρα.

Γιάννης: Ας τον κυρά Μαρία κι έχει τα νεύρα του. Γράφε... γράφε
εσύ. Μόλις τώρα μάλωσε μ' εκείνον τον Αθηναίο που ήρθε χθες με το
κουστούμι. Ξέρεις τι έκανε; Έπεισε τον κυρ-Θωμά να αγοράσει το χωράφι του για να κάνει έργα η ΔΕΗ. "Η οικονομική αξία του έργου", έλεγε, "είναι μεγαλύτερη από την αξία των ειδών που απειλούνται ". Αλήθεια τι θα πει αυτό κυρ-αγροφύλακα;

Μαρία: Θα πει τρεχάτε γιατί αν γίνει αυτό που λέει ο αγροφύλακας θα βλέπουμε τη φύση του χωριού μας μόνο στα βιβλία.

Όλοι μαζί: Κυρ-δήμαρχε...

Δημοσιογράφοι: Τρέχα κι εσύ τώρα αρχίζουν τα ενδιαφέροντα.

Κείμενα: Οι μαθητές της Π.Ο.
Επιμέλεια: Αγλαία Βούζα, φιλόλογος

Άλλες δραστηριότητες

Τα παιδιά της Π.Ο. μελετώντας το βαλιτσάκι του ΚΠΕ Καστοριάς αλλά και το βαλιτσάκι που μας έστειλε το ΚΕΝΑΚΑΠ, με αφορμή τη συνεργασία του με το σχολείο μας στα πλαίσια του προγράμματος, αλλά και με τη βοήθεια των καθηγητών του σχολείου έφτιαξαν τα εξής:

ΒΙΟ-ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ
1
. Υπάρχει και τέτοια ανάπτυξη
2. Οι διαδοχικές μεταβολές ενός ζωντανού οργανισμού αφότου εμφανίστηκε στη Γη μέχρι σήμερα
3. Οργανισμός ή οργανισμοί που συνιστούν πληθυσμό
4. Σύνολο ατόμων του ίδιου είδους που ζουν σε μια συγκεκριμένη περιοχή μια χρονική περίοδο
5. Ο τόπος που ζει και αναπαράγεται ένας πληθυσμός
6. Σύνολο ζώων μιας περιοχής
7. Το σύνολο βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων μιας περιοχής που δέχονται μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις
8. Το σύνολο γονιδίων, βιολογικών ειδών και οικοσυστημάτων
9. Αλλαγή γενετικού υλικού
10. Υπάρχει τέτοια βιοποικιλότητα
11. Όταν εμπλουτίζουμε μια περιοχή με θρεπτικά συστατικά και αυξάνουμε την παραγωγή οργανικής ύλης έχουμε...
12. Η βιοποικιλότητα δίνει στη ζωή μας...
13. Αλυσίδα
14. Απειλεί τη βιοποικιλότητα.

ΤΟ ΚΟΥΙΖ ΤΟΥ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Τι διαβάσαμε και συλλέξαμε από τον τοπικό τύπο για το πρόγραμμά μας:

• "Τα δάση του νομού Τρικάλων κινδυνεύουν..."
• "21η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας"
• "Σημαντικός ο φυσικός πλούτος για το Νομό Τρικάλων - Ενδιαφέροντα στοιχεία από το ΚΕΝΑΚΑΠ - Οι περιοχές NATURA"
• "Προέχει η προστασία του περιβάλλοντος από τις επενδύσεις"
• "Πρόκληση ο Αγροτουρισμός - Οι Έλληνες τουρίστες αναζητούν πια εναλλακτικούς τρόπους ξεκούρασης"

Τι έγραψε ο τοπικός τύπος για το πρόγραμμά μας:

• "Συνεργασία 1ου ΤΕΕ Τρικάλων και Ενιαίου Λυκείου Βαλτινού στα πλαίσια περιβαλλοντικών προγραμμάτων"
• "Μαθητές και περιβάλλον"
• "Ενιαίο Λύκειο Βαλτινού - Επίσκεψη στο ΤΕΦΑΑ στο πλαίσιο περιβαλλοντικού προγράμματος"
"Παρουσίαση περιβαλλοντικού προγράμματος με θέμα τον Αγροτουρισμό στο Ενιαίο Λύκειο Βαλτινού"

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Την Παρασκευή 13 Μαΐου παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο του σχολείου σε γονείς, καθηγητές και μαθητές το περιβαλλοντικό πρόγραμμα.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν εισήγηση για τον αγροτουρισμό, να παρακολουθήσουν την προβολή CD για το ίδιο θέμα αλλά και CD με φωτογραφίες από τις δράσεις των συμμαθητών τους και να ακούσουν από τους συμμαθητές τους ποιήματα και πεζά αποσπάσματα από ποιητές που το περιβάλλον αποτέλεσε γι αυτούς πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

Βιβλιογραφία

1. Το βαλιτσάκι της καφέ αρκούδας, Εκπαιδευτικό υλικό από το Κέντρο
"ΑΡΚΤΟΥΡΟ Σ"
2. Γνωρίζοντας τον τόπο μου - ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. - Περιβαλλοντικός και
πατριδογνωστικός φάκελος νομού Τρικάλων
3. Το βαλιτσάκι "Βιοποικιλότητα - Το Εργαστήρι της Ζωής" του ΚΠΕ
Καστοριάς
4. Τα περιοδικά: NATIONAL GEOGRAPHIC, ΓΕΩΤΡΟΠΙΟ, ΝΕΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
5. ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
6. Τις διευθύνσεις στο internet:
http://www.e-ecologv.gr/Links.asp http://www2.ekke.gr/estia/Inteduc/outline.htm http://www.itia.ntua.gr/filotis/
http://www.pe.uth.gr/specialities/ppt files/anapsihi a.files/frame.htm http://kpe-kastor.kas.sch.gr/gr index.htm
http://kpe-kardits.kar.sch.gr/nav.htm
http://users.otenet.gr/-kpe/
WWW.ARΚTOUROS.GR
http://www.wwf.gr http://www.trikalasport.gr/ http://www2.ekke.gr/estia/Inteduc/outline.htm
http://www.trikala.gr/

"... ο άνθρωπος και οι ανάγκες του γεμίζουν τον κόσμο.
Οι ανάγκες αυτές είναι σημαντικές. Υπάρχει όμως χώρος και για την ομορφιά, τη γενναιοδωρία της φύσης που είναι από μόνη της μία από τις βαθύτερες ανάγκες του ανθρώπου."

Bird Johnson

ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΦΥΣΗ ΦΙΛΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ
ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ