Anacamptis laxiflora (Lam.) R. M. Bateman, Pridgeon & M. W.Chase – Ανακαμπτίς η αραιανθής

Συνώνυμα: Orchis laxiflora Lam. 1779, Herorchis laxiflora (Lam.) D. Tyteca & E. Klein 2008

Προέλευση της ονομασίας: Το όνομα του γένους Anacamptis προέρχεται από την ελληνική λέξη «ανάκαμψις» (κάμψη προς τα πάνω) και πιθανόν αναφέρεται είτε στην κάμψη του πλήκτρου του άνθους προς τα πάνω, είτε στην κάμψη των γυρεομαγμάτων προς τα πίσω, είτε στη θέση των βρακτίων γύρω από τα κλειστά άνθη. Το β΄ συνθετικό του ονόματος του είδους προέρχεται από τις λατινικές λέξεις “laxus-a-um” (χαλαρός-ή-ό, αραιός-ή-ό) και “flos, flores” (άνθος-η) και παραπέμπει στην αραιή ταξιανθία του είδους.

Περιγραφή: Πρόκειται για μεσαίου μεγέθους ορχιδέα (ύψους έως 60εκ.). Τα φύλλα της, επιμήκη και λογχοειδή, βρίσκονται σε όρθια διάταξη. Τα άνθη της έχουν σκούρο ερυθροϊώδες χρώμα. Το τρίλοβο χείλος τους είναι ανοιχτόχρωμο στη βάση, χωρίς κηλίδες και διπλωμένο προς τα κάτω, με τον μεσαίο λοβό (κάποιες φορές απουσιάζει) πιο κοντό από τους δύο πλευρικούς. Η βάση του χείλους καταλήγει σε πλήκτρο με κλίση προς τα πάνω. Τα πλευρικά σέπαλα είναι όρθια, ενώ το ραχιαίο μαζί με τα δύο από τα τρία πέταλα σχηματίζουν έναν θόλο που περιβάλλει τα γυρεομάγματα.

Γεωγραφική εξάπλωση & βιότοπος: Ορχιδέα με ευρεία εξάπλωση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Αναπτύσσεται σε υγρά λιβάδια χαμηλού, μεσαίου αλλά και μεγάλου σχετικά υψομέτρου, συνήθως σε πολύ μεγάλους πληθυσμούς. Στην Καστοριά εμφανίζεται σε πάρα πολλές περιοχές στο υψόμετρο της λίμνης (630μ.) έως και στα υγρολίβαδα που βρίσκονται λίγο χαμηλότερα από την κορυφή του όρους Βέρνο (Βίτσι).

Περίοδος ανθοφορίας στην περιοχή της Καστοριάς: Αρχές Απριλίου (σε μέρη στο υψόμετρο της λίμνης) και ολοκλήρωση στα τέλη Ιουνίου (σε μέρη με μεγαλύτερο υψόμετρο).