Anacamptis morio (L.) R. M. Bateman, Pridgeon & M. W. Chase 1997 – Ανακαμπτίς η νηπία

Συνώνυμα: Orchis morio L. 1753, Anacamptis morio subsp. caucasica (K. Koch) H. Kretzschmar, Eccarius & H. Dietr. 2007

Προέλευση της ονομασίας: Το όνομα του γένους Anacamptis προέρχεται από την ελληνική λέξη «ανάκαμψις» (κάμψη προς τα πάνω) και πιθανόν αναφέρεται είτε στην κάμψη του πλήκτρου του άνθους προς τα πάνω, είτε στην κάμψη των γυρεομαγμάτων προς τα πίσω, είτε στη θέση των βρακτίων γύρω από τα κλειστά άνθη. Το β΄ συνθετικό του ονόματος του είδους, λατινικής προέλευσης λέξη, σημαίνει «νήπιο» ή «μωρός». Κατά μία άλλη εκδοχή, το όνομα “morio” σημαίνει και τον γελωτοποιό (κλόουν) και αποδίδει την ομοιότητα του άνθους του φυτού με τη στολή του κλόουν (ριγωτή με βούλες).

Περιγραφή: Πρόκειται για μία σχετικά χαμηλή ορχιδέα (ύψους έως 30εκ.). Τα άνθη της εμφανίζονται σε αποχρώσεις του μοβ, ροζ και λευκού. Για τη διάκρισή της από άλλες ορχιδέες μπορούν να αξιοποιηθούν τα χαρακτηριστικά της: α) οι σκούρες κηλίδες στο κεντρικό μέρος του χείλους, β) οι ραβδώσεις στα πλευρικά σέπαλα, γ) η κλίση του πλήκτρου του άνθους προς τα πάνω. Η A. morio δεν παράγει νέκταρ και η επικονίασή της επιτυγχάνεται με την «εξαπάτηση» των εντόμων που επισκέπτονται τα άνθη της.

Γεωγραφική εξάπλωση & βιότοπος: Διαδεδομένο είδος σε όλη την Ευρώπη, ευρέως εξαπλωμένο στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Στην περιοχή της Καστοριάς εντοπίζεται σε ορεινά λιβάδια μεσαίου υψόμετρου και στα περιθώρια αγροτικών εκτάσεων.

Περίοδος ανθοφορίας στην περιοχή της Καστοριάς: Τέλη Απριλίου – τέλη Μαΐου.