Προέλευση της ονομασίας: Το όνομα του γένους Anacamptis προέρχεται από την ελληνική λέξη «ανάκαμψις» (κάμψη προς τα πάνω) και πιθανόν αναφέρεται είτε στην κάμψη του πλήκτρου του άνθους προς τα πάνω, είτε στην κάμψη των γυρεομαγμάτων προς τα πίσω, είτε στη θέση των βρακτίων γύρω από τα κλειστά άνθη. Το β΄ συνθετικό της ονομασίας του είδους, η λατινική λέξη “pyramidalis” (πυραμιδοειδής), αναφέρεται στο αντίστοιχο σχήμα της ταξιανθίας.
Περιγραφή: Χαμηλή ορχιδέα (ύψους 10-25εκ.) με ροζ, πιο σπάνια μοβ και πολύ πιο σπάνια λευκά άνθη. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αποτελεί το τρίλοβο χείλος του κάτω πετάλου με τις βαθιές εγκολπώσεις και τους τρεις σχεδόν πανομοιότυπους λοβούς (λίγο πιο λεπτός ο μεσαίος). Επικονιάζεται από αρκετά είδη λεπιδόπτερων (πεταλούδων και σκόρων), όπως είδη που ανήκουν στα γένη Melanargia, Melitaea, Pieris, Euphydryas και Zygaena.
Γεωγραφική εξάπλωση & βιότοπος: Ευρωπαϊκή ορχιδέα, αρκετά διαδεδομένη και στην Ελλάδα. Στην περιοχή της Καστοριάς παρατηρήθηκε σε ποικίλες θέσεις (σε ορεινά αποστραγγισμένα λιβάδια μεσαίου υψόμετρου, στις παρυφές ορεινών κτημάτων, σε ξέφωτα δασών, σε θαμνότοπους).
Περίοδος ανθοφορίας στην περιοχή της Καστοριάς: Μέτα τις 20 Μαΐου έως τέλη Ιουνίου.