Προέλευση της ονομασίας: Το όνομα του γένους Neottia προέρχεται από τη λέξη «νεοττιά» (ή «νεοσσιά») της αττικής διαλέκτου και σημαίνει «φωλιά πουλιού». Τα λατινικής προέλευσης συνθετικά “nidus” και “avis” σημαίνουν αντίστοιχα «φωλιά» και «πουλί». Το όνομα της Neottia nidus–avis παραπέμπει στη μορφή του ριζώματός της, που μοιάζει με φωλιά πουλιού.
Περιγραφή: Ιδιαιτερότητα του είδους αποτελούν η έλλειψη χλωροφύλλης και, συνεπώς, η απουσία της λειτουργίας της φωτοσύνθεσης. Για την απόκτηση των απαιτούμενων θρεπτικών στοιχείων, το φυτό αναπτύσσει συμβιωτική σχέση με μύκητες του εδάφους σχηματίζοντας μυκόρριζες. Οι μύκητες, με τη σειρά τους, αντλούν θρεπτικά συστατικά από τις ρίζες των δέντρων στις οποίες προσκολλώνται. Το χρώμα της N. nidus-avis, που κυμαίνεται μεταξύ ωχρού, κίτρινου και καφέ, υποδεικνύει την έλλειψη χλωροφύλλης και την καθιστά δυσδιάκριτη ανάμεσα στα πεσμένα φύλλα των δέντρων. Ο βλαστός της (ύψους έως 40εκ.) καταλήγει σε μία αρκετά μεγάλη ταξιανθία. Λεπτομέρειες των ανθέων της την ξεχωρίζουν από είδη του γένους Orobanche, τα μόνα με τα οποία μοιάζει.
Γεωγραφική εξάπλωση & βιότοπος: Είδος της κεντρικής και νότιας Ευρώπης, με ευρεία εξάπλωση στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εντοπίζεται σε σκιερές τοποθεσίες δασών (κυρίως οξιάς).
Περίοδος ανθοφορίας στην περιοχή της Καστοριάς: Έναρξη στα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου.