Ophrys zeusii M. Hirth 2002 – Οφρύς του Δία

Συνώνυμο: Ophrys sphegodes Miller subsp. zeusii (M. Hirth) Kreutz

Προέλευση της ονομασίας: Το όνομα του γένους Ophrys προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «ὀφρῦς» (φρύδι) και παραπέμπει, κατά μία εκδοχή, στο «τριχωτό» χείλος (κάτω πέταλο) των ανθέων. Κατά μία άλλη εκδοχή, παραπέμπει στη συνήθεια των γυναικών της ρωμαϊκής εποχής να σκουραίνουν το χρώμα των φρυδιών τους αξιοποιώντας άνθη ορχιδεών του γένους αυτού. Το β΄ συνθετικό του ονόματος του είδους προέρχεται από το όνομα «Ζευς» (Δίας) του θεού των αρχαίων Ελλήνων.

Περιγραφή: Η Ophrys zeusii μοιάζει πολύ με την Ophrys epirotica. Ωστόσο, ο βλαστός της O. zeusii είναι αρκετά ψηλότερος, με μεγαλύτερη και πυκνότερη ταξιανθία. Επίσης, για τη διάκρισή τους μπορούν να αξιοποιηθούν λεπτομέρειες των ανθέων τους, όπως: α) το μέγεθος του άνθους (O. zeusii: 9-13mm, Ο. epirotica: 7-10mm), β) το περίγραμμα του χείλους του άνθους της O. zeusii έχει πιο φαρδιά κίτρινη ζώνη, είναι πιο γωνιώδες και πολλές φορές τρίλοβο, σε αντίθεση με την πιο στενή κίτρινη ζώνη, το πιο στρόγγυλο και συνήθως ακέραιο χείλος του άνθους της Ο. epirotica.

Γεωγραφική εξάπλωση & βιότοπος: Είδος της νότιας Βαλκανικής Χερσονήσου με διάσπαρτη εμφάνιση κυρίως στην κεντρική και βορειοδυτική Ελλάδα. Στην Καστοριά παρατηρήθηκε σε λίγες θέσεις, σε παρυφές δασών μεσαίου υψόμετρου.

Περίοδος ανθοφορίας στην περιοχή της Καστοριάς: Αρχές Μαΐου έως τέλη Μαΐου. Ανθίζει πιο πρώιμα από την Ο. epirotica, χαρακτηριστικό που αποτελεί ένα επιπρόσθετο στοιχείο για τη διάκριση των δύο ειδών.