"ΛΗΜΝΟΣ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΗΣΙ"

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΟΥΔΡΟΥ "ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΜΟΣΧΙΔΗΣ"

σχολική χρονιά 2007-2008

Α' ΦΑΣΗ

- Ασχοληθήκαμε με την ενότητα της βιολογικής γεωργίας.
- Προσκαλέσαμε έναν γεωπόνο που μας μίλησε για την βιοκαλλιέργεια και συζήτησε με τους μαθητές.
- Δημιουργήσαμε ερωτηματολόγιο που απευθύνθηκε σε κατοίκους του Δήμου Μούδρου και απαντήθηκε ανωνύμως. Η στατιστική επεξεργασία του σχετικά μικρού δείγματος (28 ερωτηματολόγια) απέδειξε ότι ο απλός αγρότης της παραμεθορίου είναι γνώστης της βλαπτικής επίδρασης των χημικών στο χωράφι (άρα) και στο πιάτο μας. Μάλιστα, στην απλή καλλιέργεια τόσο του "μπαχτσέ" όσο και του αμπελιού η χρήση των χημικών αποφεύγεται. Για αυτό και μεγάλο ποσοστό (το 73%!) δηλώσαν βιοκαλλλιεργητές.

Παράλληλα στην ίδια ενότητα παρακολουθήσαμε αποσπάσματα από την εκπομπή "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα" (2 επεισόδια του Δεκεμβρίου) που σχετίζονταν τόσο με τη βιολογική γεωργία όσο και  με το καυτό θέμα των μεταλλαγμένων. Χωρίς να επεκταθούμε, κάναμε μια μικρή εισαγωγή στη χρήση των μεταλλαγμένων και στην επίδρασή τους στην μείωση της βιοποικιλότητας. Σε αυτό το σημείο βάλαμε τους μαθητές μας σε σκέψη για την γονιδιακή πισίνα και το μέλλον της.

Τέλος, ως μέλη ενός περιβαλλοντικού δικτύου, καταθέσαμε τα ίδια έγγραφα που σας αποστέλλουμε στις τοπικές αρχές (Δήμος Μούδρου). Τα κείμενο των αποτελεσμάτων βρίσκεται και στο διαδίκτυο στη διεύθυνση: http://gymmoudr.blogspot.com.

Β' ΦΑΣΗ

Στη Β' φάση του προγράμματος (Ιανουάριος έως μέσα Φλεβάρη), ασχοληθήκαμε με το φλέγον ζήτημα της έλλειψης του νερού. Είναι δυνατόν κάτι τόσο φθηνό να μας λείψει; Νεότερα θα σας αποστείλουμε μόλις γίνει η στατιστική επεξεργασία και του 2ου πακέτου ερωτηματολογίων που μοιράστηκε στα νοικοκυριά του δήμου μας. Τα ερωτηματολόγια προκύπτουν από ερωτήματα που θα ήθελαν να θέσουν τα παιδιά στους μεγάλους. Ειδικότερα, η τελική τους μορφή προκύπτει ύστερα από ενημέρωση και συζήτηση με τους μαθητές.

Γ' ΦΑΣΗ

Η Γ' φάση, στην οποία έχουμε εισέλθει, επικεντρώνεται στην ενέργεια και στο πώς η σπατάλη της οδηγεί στην αλλαγή του κλίματος. Σε αυτή τη φάση έχουμε άρκετό υλικό από την εκστρατεία της WWF: Σχολεία και Κλίμα (http://climate.wwf.gr)

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Γνώσεις/Έλεγχος

1. Σε τι διαφέρει η βιολογική γεωργία από τη συμβατική; Πώς καλλιεργούνται τα βιολογικά προϊόντα; Ποιες προϋποθέσεις απαιτεί η βιολογική καλλιέργεια;
2. Πώς μπορεί ένας γεωργός να διαφυλάξει την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων από μολυσμένο με χημικά νερό; Αν οι διπλανές καλλιέργειες είναι συμβατικές τι πρέπει να κάνει για να προστατέψει τα δικά του βιολογικά προϊόντα;
3. Πόσο χρόνο κάνει ένα βιολογικό φυτό για να αναπτυχθεί σε σχέση το αντίστοιχο φυτό στη συμβατική καλλιέργεια; (ειδικό)
4. Τα βιολογικά φυτά είναι πιο ανθεκτικά;
5. Υπάρχουν βιολογικά λιπάσματα;
6. Καλλιεργούνται σε άλλες χώρες της Ευρώπης βιολογικά προϊόντα; Αν ναι, αναφέρετε μια από αυτές.
7. Πώς ξεχωρίζουν τα βιολογικά προϊόντα από τα συμβατικά;
8. Πώς ξεχωρίζουμε τους σπόρους των βιολογικών προϊόντων; (ειδικό)
9. Ξέρετε κάποια εταιρεία που να πιστοποιεί τα βιολογικά προϊόντα;
10. Πώς γίνονται οι έλεγχοι των βιολογικών προϊόντων;

Συμφέρον

1. Συμφέρει σε έναν γεωργό να καλλιεργήσει βιολογικά προϊόντα; Γιατί πιστεύεις ότι ένας αγρότης δε θα καλλιεργούσε βιολογικά προϊόντα; (αρνητικό) Γιατί οι περισσότεροι αγρότες καλλιεργούν συμβατικά προϊόντα;
2. Τι εισόδημα έχει ένας αγρότης που καλλιεργεί βιολογικά προϊόντα; (προσωπικό)
3. Τι θα έκανε έναν αγρότη να στραφεί στα βιολογικά προϊόντα;
4. Υπάρχει επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα βιολογικά προϊόντα;
5. Τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο ακριβά; Αν ναι, πού πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;
6. Πώς διατίθενται τα βιολογικά προϊόντα; (πολύπλοκο)

Υγεία

1. Είναι ενημερωμένος ένας παραγωγός για τις βλαβερές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη συμβατική καλλιέργεια; Είναι ενημερωμένος ένας παραγωγός για τις συνέπειες των χημικών που χρησιμοποιούνται στα συμβατικά αγροτικά προϊόντα;
2. Κατά πόσο πιστεύεις ότι επηρεάζεται η υγεία ενός αγρότη που ραντίζει;
3. Σκέφτεσαι αν τα προϊόντα που τρως περιέχουν χημικά βλαβερά για την υγεία;
4. Πιστεύεις ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι καλύτερα για την υγεία μας; Αν ναι, γιατί;
5. Τα προϊόντα που καλλιεργείς τα τρώει η οικογένειά σου;
6.
Αν είσαι αγρότης συμβατικής καλλιέργειας, τρως από τα προϊόντα που καλλιεργείς;

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ


Παρουσίαση συμπερασμάτων ερωτηματολογίου για την Βιολογική Καλλιέργεια στο Δήμο Μούδρου της νήσου Λήμνου

Αρχικά πρέπει να πούμε ότι το στατιστικό δείγμα ήταν αρκετά μικρό, συλλέχθηκαν μόλις 28 ερωτηματολόγια, με αποτέλεσμα αρκετά από τα συμπεράσματα που βγήκαν από την έρευνά μας να είναι έχουν μεγάλη πιθανότητα σφάλματος, όπως για παράδειγμα το πολύ υψηλό ποσοστό των βιοκαλλιεργητών. Ωστόσο, το συνοδευτικό λογισμικό φύλλο, από όπου αντλήσαμε τις πληροφορίες για τη σύνταξη της παρούσας μελέτης, δείχνει μια γενική τάση όσον αφορά το πώς οι πολίτες σκέφτονται για τα βιολογικά προϊόντα. Αυτή η γενική τάση θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει στη λήψη κατάλληλων αποφάσεων, σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, για το τι βάζουμε στο πιάτο μας!

Στο συνοδευτικό ερωτηματολόγιο, όπου οι ερωτήσεις ήταν ανοικτού τύπου, δίνουμε την κοινή θέση των περισσοτέρων πολιτών με τη μορφή: ...απάντηση:.. .
Τα συμπεράσματά μας, βάσει σειράς ερωτήσεων του ερωτηματολογίου, έχουν ως εξής:

Γενικά Στοιχεία

1. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες, δηλαδή 13 στους 28 ή το 47%, ήταν μεταξύ των ηλικιών 40 έως 50 ετών ενώ το 40% ήταν κάτω των 40 ετών.
2. 15 στους 28 ερωτηθέντες ή το 54% είναι αγρότες
3. 11 στους 15 ή το 73% των αγροτών είναι βιοκαλλιεργητές
4. 10 στους 13 καταναλωτές ή το 77% γνωρίζουν κάποιον βιοκαλλιεργητή

Κατηγορία 1: Γνώσεις

1. Αρκετοί, δηλ. 10 στους 28 ή το 36%, πιστεύουν ότι προστατεύεται η βιολογική καλλιέργεια όταν στο διπλανό χωράφι καλλιεργούνται συμβατικά προϊόντα (με χρήση χημικών) ενώ 4 στους 28 ή το 14% δεν γνωρίζουν.
2. Οι περισσότεροι, δηλ. 24 στους 28 ή το 86%, γνωρίζουν την ύπαρξη βιολογικών λιπασμάτων (φυσική κοπριά).

Κατηγορία 2: Συμφέρον

1. 13 στους 28, δηλ. περίπου οι μισοί, πιστεύουν ότι συμφέρει η βιολογική καλλιέργεια.
2. Ο ι περισσότεροι, δηλ. 22 στους 28 ή το 80%, γνωρίζουν για την ύπαρξη επιδοτήσεων στα βιολογικά προϊόντα.
3.
25 στους 28 ή το 90% πιστεύει ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο ακριβά.

Κατηγορία 3: Υγεία

1. Ποσοστό 43% (δηλ. 12 στους 28) πιστεύει ότι δεν είναι ενημερωμένος ο αγρότης για τις συνέπειες των χημικών ενώ το υπόλοιπο 57% (δηλ. 16 στους 28) δηλώνει την άγνοια του αγρότη
2. 21 στους 28 ή το 75% πιστεύει ότι επηρεάζεται πολύ η υγεία ενός αγρότη που ραντίζει ενώ 4 στους 28 ή το 15% πιστεύει ότι επηρεάζεται μέτρια η υγεία ενός αγρότη που ραντίζει.
3.
26 στους 28 δηλ. το 93% πιστεύουν ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι καλύτερα για την υγεία μας.

Γενικές σκέψεις

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ - ΜΟΝΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ - ΔΕ ΡΥΠΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ - ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΥΔΡΟΦΟΡΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ