ΠΑΤΡΙΔΑ ΓΗ

ΓΗ: ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

ΓΑΙΑ

Ω Φύσι, παμμήτειρα θεά

Η Γαία, ή η μητέρα γη, ήταν η μεγάλη θεά των πρώτων Ελλήνων. Αντιπροσώπευσε τη γη και λατρεύτηκε ως καθολική μητέρα. Στην ελληνική μυθολογία η Γη συνυπήρχε με το Χάος και τον Έρωτα. Από την αρχαϊκή ακόμα εποχή λατρεύτηκε ως μητέρα όλων των ζωντανών πλασμάτων αλλά και του Ουρανού. Αυτή ήταν που γέννησε το Πέλαγος, τον Πόντο και τα Όρη, καθώς και πολλά τέρατα, όπως η Έχιδνα και οι Σειρήνες. Ήταν επίσης μητέρα των αυτοχθόνων γεναρχών (Πελασγός και Κέκροπας), ενώ με τον Ουρανό γέννησε τους Τιτάνες (Κρόνος και Ρέα). Η ένωσή της με τον Πόντο είχε σαν αποτέλεσμα τη γέννηση του Νηρέα, πατέρα των Νηρηίδων. Η Γη παρότρυνε το γιο της Κρόνο να πάρει την εξουσία από τον πατέρα του τον Ουρανό τον οποίο μάλιστα ευνούχισε. Από σταγόνες αίματος του Ουρανού η Γη γέννησε τους Γίγαντες και τις Ερινύες. Όταν αργότερα ο Κρόνος, φοβούμενος μήπως χάσει την εξουσία απ' τα παιδιά του, τα καταβρόχθιζε, η Γη διέσωσε το Δία στην Κρήτη και, όταν μεγάλωσε, τον παρότρυνε να αναλάβει την εξουσία με τη συγκατάθεση των άλλων θεών. Ο συμβουλευτικός και αρχηγικός αυτός ρόλος επιβεβαιώνει τη σχέση της Γης με τη μαντεία, τους όρκους και την εκδίκηση.


Γαία θεά, μήτηρ ανθρώπων

Στην αρχαία Ελλάδα, μια γιορτή ανοιξιάτικη ήταν αφιερωμένη στη Θεά Γαία (Μητέρα Γη), μητέρα των θεών και των ανθρώπων. Αυτή ήταν και η πρώτη μορφή εορτασμού της Μητέρας.


Ειδώλιο της μικρής "θεάς των όφεων"

Θεά των όφεων

Έξοχα δείγματα της μινωικής μικροπλαστικής αποτελούν τα δύο περίφημα αγαλματίδια που απεικονίζουν τη χθόνια μινωική θεά των όφεων, ίσως τη μητέρα θεά και την κόρη.

Η Μεγάλη Μητέρα: Η δημιουργία της ξεπήδησε από την ανάγκη της γέννησης του πρώτου θεού. Τη Μεγάλη Μητέρα τη λένε «Ορεία Μήτηρ» και «Πότνια Θηρών», ονομασίες που δίνονται όταν την θεωρούν σαν ανάσα των βουνών και των δασών. Η Ορεία Μήτηρ εικονίζεται ανάμεσα σε λιοντάρια. Και ακόμη είναι και θεά του ιερού δέντρου και θεά των φιδιών.


Γη: μητέρα όλων των πλασμάτων

Ένα αρχαίο ποίημα για τη Μεγάλη Μητέρα:

Θεές, ελάτε από τον ουρανό
και τραγουδήστε μαζί μου
τη Μητέρα των θεών.
Χαίρε, βασίλισσα Μεγάλη του Ολύμπου Μητέρα.
Μπρος, Μεγάλη Μητέρα.


Η Αφροδίτη του Willendorf

Αγαλματίδιο έχει άμεση σχέση με την αρχέγονη λατρεία της Μεγάλης Μητέρας Γης και γι' αυτό το λόγο αναπαριστά ουσιαστικά τη θηλυκότητα και τη γονιμότητα. Η Αφροδίτη του Willendorf είναι ένα ειδώλιο που δημιουργήθηκε ουσιαστικά την εποχή των παγετώνων.

Το γλυπτό αυτό βρέθηκε στις 7 Αυγούστου 1908, κατά τη διάρκεια ανασκαφής που πραγματοποιήθηκε λόγω τεχνικών εργασιών, σε ένα χωριό της Αυστρίας, το Willendorf (80 χλμ δυτικά της Βιέννης) από όπου πήρε και το όνομα του τελικά.

Η σπουδαία αυτή ανακάλυψη αποτελεί δείγμα της παλαιολιθικής τέχνης και χρονολογείται περίπου στο 22.000 - 24.000 π.Χ.


Μεγάλη Μητέρα, τη Ρέα - Γη ή Μα

Στην Κρήτη το κύριο μέρος της λατρείας ήταν αρχικά συγκεντρωμένο στο θηλυκό πρόσωπο της θεότητας, στη Μεγάλη Μητέρα, τη Ρέα - Γη ή Μα, γιατί αυτή συμβόλιζε την παραγωγική ανανεωτική φροντίδα της Μητέρας Φύσης.


Θεωρία της "Γαίας"

"Η Γη, για τον Λάβλοκ, είναι ένας ζωντανός οργανισμός ο οποίος τρέφεται από χημική και ηλιακή ενέργεια. Αναπνέει από τα δάση του και τα φύκια των ωκεανών, στα οποία η ενέργεια ρέει μέσω της τροφικής αλυσίδας - δηλαδή από τις διεργασίες που πραγματοποιούνται όταν ο ήλιος και το νερό κάνουν τη βλάστηση να αναπτύσσεται, ο λαγός τρώει τη βλάστηση και ο αετός τρώει το λαγό. Η Γαία έχει την ικανότητα να αυτορυθμίζεται, όπως κάνει κάθε οργανισμός. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι χάρη σ' αυτές τις διεργασίες, εδώ και 3,8 εκατομμύρια χρόνια, η Γη δεν έγινε ποτέ ούτε πολύ ζεστή ούτε πολύ κρύα για τη διατήρηση της ζωής..."

Κάπως έτσι ξεκίνησε η θεωρία της "Γαίας", μια άλλη οπτική για τον πλανήτη που ζούμε, που λεηλατούμε,που αδιαφορούμε. Όπως οφείλουμε για την δική του,  άρα και την δική μας επιβίωση να διαφυλάξουμε  και να προστατέψουμε  και τον πιο μικρό κι ασήμαντο οργανισμό, έτσι έχουμε την υποχρέωση να σεβαστούμε και να διατηρήσουμε τα έθιμα και τις παραδόσεις από την μικρότερη μέχρι την μεγαλύτερη κοινωνική ομάδα.

Γιατί μέσα σε αυτήν την πολυπλοκότητα και ποικιλομορφία  δημιουργείται το καινούργιο, αναμειγνύεται, ερωτεύεται, ζει, εξελίσσεται...

Γιατί ο πολιτισμός της ζωντανής Γαίας είναι τα πάντα.

Γιατί τα πάντα είναι η υπόστασή της.


ΖΩΗ

Η θεωρία της Γαίας άρχισε από την ερώτηση "τι είναι ζωή" και έφτασε ν' απαντάει για τη δημιουργία και το σκοπό του ανθρώπου, για την κοινωνικοπολιτική την ηθική και τον Θεό. Έκανε προσιτή στη σκέψη μας τη Συμπαντική ζωή, ότι το σύμπαν είναι ένα ζωντανό Ον. Μας διδάσκει με φυσικά, βιολογικά γεγονότα πως πρέπει να συμβιώνουν οι ανθρώπινες κοινωνίες. Προσπαθεί να συνθέσει μία νέα ηθική, μία πνευματική οικολογία και μία αισιόδοξη προοπτική για μία παρακμασμένη ανθρωπότητα.

Το ον που λέγεται "άνθρωπος" είναι το κύτταρο ενός οργανισμού που λέγεται ανθρωπότητα. Και η ανθρωπότητα είναι ένα νεαρό είδος πάνω στη γη. Αποτελώντας ένα "όλο" μέσα στον οργανισμό που φαίνεται σαν μια γαλάζια όμορφη περιστρεφόμενη σφαίρα μέσα στο ηλιακό σύστημα.


ΟΛΟΤΗΤΑ

Ένα από τα ουσιαστικότερα χαρακτηριστικά των οργανισμών είναι η τάση για συνεργασία και αποκατάσταση στενών σχέσεων. Δεν υπάρχουν μοναδικά όντα. Κάθε πλάσμα συνδέεται και εξαρτάται, κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με όλα τα άλλα.

Οι σχέσεις αυτές εξασφαλίζουν μια ακατάπαυστη κυκλική ανταλλαγή ύλης και ενέργειας. Είναι σχέσεις συνεργασίας, συνύπαρξης, αλληλεξάρτησης και μιας πολυεπίπεδης συμβίωσης. Κάθε σύνολο αποτελείται από μικρότερα μέρη και ταυτόχρονα είναι μέρος του ευρύτερου συνόλου. Έχουμε μια στρωματική τάξη, ένα δέντρο, μια ιεραρχία. Με την αυτο-υπέρβαση έχουμε μια σταθερή πρόοδο από την πληθώρα και το χάος προς την ενότητα και την τάξη.

Γενικά, καμία οντότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν βασική μονάδα. Αυτό που επιβιώνει είναι ο οργανισμός μέσα στο περιβάλλον του. (Ένας οργανισμός που αποβλέπει μόνο στην δική του επιβίωση θα καταστρέψει αναπόφευκτα το περιβάλλον του, με αποτέλεσμα, όπως μας βεβαιώνει η πικρή πείρα, να καταστρέψει και τον εαυτό του.)


Η ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ









"'Αρρωστος" ο πλανήτης Γη


22 Απριλίου: Ημέρα της Γης



"Πατρίδα μας όλη η Γη"


Ατμοσφαιρική ρύπανση




ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ ΣΕ ΔΑΣΟΣ













Ελπίδα σωτηρίας


Σώστε το κλίμα


 

Φαινόμενο του θερμοκηπίου




Πυρκαγιές


Φάρμακα από το δάσος του Αμαζονίου

 

Ασπιρίνη από την Ιτιά



Απόσπασμα από την Επιστολή του Αρχηγού των Ερυθρόδερμων Σηάτλ, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, 1854

Κανένας δεν μπορεί να πουλά ή να αγοράζει τον ουρανό ή τη ζεστασιά της γης, τη δροσιά του αέρα και το άφρισμα του νερού, γιατί ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ.

Εμείς είμαστε μέρος τους, μέρος της Φύσης... Ο αγέρας είναι ακριβός για τον ερυθρόδερμο, γιατί όλα τον μοιράζονται με την ίδια πνοή: τα ζώα, τα δέντρα, ο άνθρωπος. Είμαστε κομμάτι της γης.
Καθετί πάνω στη γη είναι ιερό για το λαό μου.

Η απληστία των Χλωμών Προσώπων θα τα καταβροχθίσει όλα, ό,τι υπάρχει στη Γη, αφήνοντας πίσω της μια τεράστια έρημο. Από δω και μπρος η ζωή τελείωσε!

Τώρα αρχίζει η επιβίωση!

Ερημοποίηση



Ανατολή ή Δύση του πολιτισμού μας;

Kλιματικές αλλαγές: Κύκλος μακροχρόνιων εποχών;

Η ΘΕΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗ ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΑΠ' ΤΟΝ ΑΔΗ

ΜΟΙΑΖΕΙ Η ΓΗ ΜΕ ΖΩΓΡΑΦΙΑ...