Aρουραίοι - κλώνοι δίνουν ελπίδες για θεραπεία ασθενειών

Ούτε έναν ούτε δύο, αλλά τέσσερις κλωνοποιημένους αρουραίους δημιούργησε μια ομάδα ερευνητών του γαλλικού Ινστιτούτου Αγρονομικών Ερευνών (INRA), στο Ζουί αν Ζοζά, σε συνεργασία με την εταιρεία GenOway. Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες κλωνοποιούν το αγαπημένο πειραματόζωο πολλών ερευνητών. Και ελπίζουν πως η τεχνολογία αυτή θα βοηθήσει στην ανάπτυξη πρωτοποριακών θεραπειών για πολλές ασθένειες, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι νευρολογικές διαταραχές.

Ο Ραλφ: Ο πρώτος κλωνοποιημένος αρουραίος που δημιούργησαν οι Γάλλοι επιστήμονες.

H κλωνοποίηση των αρουραίων αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολη από ό,τι εκείνη των προβάτων, των βοοειδών, ακόμα και των ποντικών. H εξέλιξή τους τα έχει κάνει να αναπαράγονται με γοργούς ρυθμούς και τα ωάριά τους αρχίζουν να αναπτύσσονται αυτενεργώς αμέσως μόλις αφαιρεθούν. Παρ' όλο που δεν σχηματίζουν έμβρυα, η έγχυση σε αυτά του γενετικού υλικού που χρειάζεται προκειμένου να δημιουργηθεί ένας κλώνος είχε μέχρι πρόσφατα σταθεί αδύνατη. H ομάδα των Γάλλων επιστημόνων, ωστόσο, βρήκε έναν τρόπο να εμποδίσει την πρόωρη ανάπτυξη των ωαρίων. Κατάφερε έτσι, όπως περιγράφει στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης «Science», να ολοκληρώσει τη διαδικασία αντικατάστασης του κυτταρικού πυρήνα. Ο πρώτος κλωνοποιημένος αρουραίος βαφτίστηκε «Ραλφ». Οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει μέχρι σήμερα δύο αρσενικούς και δύο θηλυκούς κλώνους, όλοι υγιείς και γόνιμοι.

Εργαλεία

Τα κλωνοποιημένα πειραματόζωα είναι πολύτιμα εργαλεία για τη μελέτη των γενετικών «ριζών» των ασθενειών και την αξιολόγηση της δράσης φαρμάκων και άλλων θεραπευτικών μέσων. Οι αρουραίοι και τα ποντίκια που χρησιμοποιούνται στα εργαστήρια είναι αποτέλεσμα ομομειξίας ή έχουν υποστεί γενετική τροποποίηση ώστε να έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά - όπως ένα ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα ή μια τάση να αναπτύσσουν καρκίνο. Στερούνται κάποιων συγκεκριμένων γονιδίων και βοηθούν τους επιστήμονες να διαπιστώσουν τι ακριβώς κάνει ένα άγνωστο γονίδιο. H κλωνοποίηση των ζώων αυτών εγγυάται τη γενετική ταυτοσημία τους για προσεχτικά πειράματα. Όπως δήλωσε ο δρ Ζαν-Πολ Ρενάρ, επικεφαλής αναπαραγωγής και αναπτυξιακής βιολογίας στο INRA, «η ανάπτυξη γενετικά εξεζητημένων μοντέλων αρουραίων θα προσφέρει ανυπολόγιστη βοήθεια σε όλους τους επιστήμονες».

Eφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
της Κίττυς Ξενάκη
27 Σεπτεμβρίου 2003