O τουρισμός απειλεί τη Μεσόγειο


Με το άνοιγμα της παγκόσμιας έκθεσης τουρισμού στο Βερολίνο, το WWF επανέφερε το ζήτημα της υποβάθμισης της Μεσογείου από την αλόγιστη τουριστική ανάπτυξη. Η Μεσόγειος φιλοξενεί 220 εκατ. τουρίστες το χρόνο, με πρόβλεψη τα 350 εκατ. σε 20 χρόνια. Αν δεν υιοθετηθεί άλλη αντίληψη στον τουρισμό, ώστε η υποβάθμιση της φύσης και του πολιτισμού να περιοριστεί και να αναστραφεί, αυτή η αύξηση θα οδηγήσει σε μια εκτός ελέγχου ανάπτυξη, με καταστρεπτικές συνέπειες για το μοναδικό φυσικό και πολιτισμικό πλούτο όλης της μεσογειακής λεκάνης. Το Ταμείο προτείνει στο κύκλωμα της τουριστικής βιομηχανίας, από τους επιχειρηματίες μέχρι αυτούς που αποφασίζουν στο τοπικό επίπεδο, να βάλουν ως στόχο τον υπεύθυνο τουρισμό, κάτι που πρώτα-πρώτα σημαίνει την επαρκή προστασία των περισσότερο ευαίσθητων περιοχών όσον αφορά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας - κάτι με εξαιρετική σημασία για την περιοχή -, απαγόρευση επενδύσεων στις περιοχές με τα μεγάλα προβλήματα και μια ανάπτυξη που να αφήνει σημαντικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, αναμένεται ότι το 2005 η Γαλλία η Ιταλία και η Ισπανία θα παρουσιάσουν μια ακόμα μεγαλύτερη τουριστική πίεση και άλλες χώρες όπως το Μαρόκο, η Τυνησία, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Κροατία θα αντιμετωπίσουν μια πίεση για νέες επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της βιοποικιλότητας σημαντικών περιοχών μέσα σε μια εικοσαετία. Η Μεσόγειος εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός, είναι όμως επίσης μια από τις πολύ σημαντικές περιοχές για την εκπληκτική της βιοποικιλότητα και τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά. Οι επιπτώσεις μιας αλόγιστης ανάπτυξης θα είναι καταστροφικές και μη αναστρέψιμες. Ο μαζικός τουρισμός έχει τεράστιες επιδράσεις σε μεγάλες περιοχές - εδαφική διάβρωση, ρύπανση, απώλεια βιοτόπων, πυρκαγιές, μεγάλη κατανάλωση νερού και ενέργειας, κοινωνικές ανακατατάξεις, πολιτιστικές απώλειες κ.λπ.

Για τη σωτηρία της μοναδικής μεσογειακής κληρονομιάς, η τουριστική βιομηχανία πρέπει να σταματήσει τα επιδρά αρνητικά στο περιβάλλον. Στο κάτω-κάτω της γραφής, με το να καταστρέφει το πολύτιμο οικολογικό κεφάλαιο, πάνω στο οποίο και βασίζει την ύπαρξη και την ανάπτυξή της, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να υπονομεύει το ίδιο της το μέλλον.

ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας
Ιούνιος 2004, Έτος 7ο, Αρ. Τεύχους 72