Οι πάγοι λειώνουν, η Γη πνίγεται...

Οι νότιες ακτές της Μεσογείου - κυρίως η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, και όχι τόσο η Κρήτη ή το Καστελλόριζο - οι δυτικές ακτές της Αφρικής, η Νότια Ασία (η Ινδία, η Σρι Λάνκα, το Μπαγκλαντές και οι Μαλδίβες), όλες οι πόλεις της Νοτιανατολικής Ασίας και οι ατόλες του Ειρηνικού, κινδυνεύουν να αφανιστούν, αν η στάθμη της θάλασσας ανέβει κατά ένα μέτρο. Αυτό επισημαίνουν μια σειρά από κατά τόπους μελέτες που οργάνωσε και πραγματοποίησε η Διακυβερνητική Επιτροπή για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC), οι οποίες παρουσιάζονται στην πρόσφατη έκδοση του αμερικανικού ινστιτούτου περιβαλλοντικών ερευνών "World Watch".

Το σενάριο δεν είναι καταστροφολογικό. Στηρίζεται στο γεγονός ότι, στη διάρκεια του περασμένου αιώνα, οι παγωμένες εκτάσεις στους πόλους ή στις κορυφές των βουνών μειώθηκαν δραματικά. Η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας επιδεινώνει την κατάσταση. Και όταν λειώνουν οι πάγοι - απαραίτητοι για την κλιματική και οικολογική ισορροπία του πλανήτη - οι επιπτώσεις είναι πολλές και σημαντικές. Όταν τα παγόβουνα της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής "στραγγίζουν" στους ωκεανούς, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει - το ίδιο συμβαίνει και εξαιτίας της διαστολής του νερού, καθώς θερμαίνεται. Επιπλέον, όταν λειώνουν οι πάγοι και τα χιόνια στις κορυφές των οροσειρών, το νερό καταλήγει στα γύρω ποτάμια που ξεχειλίζουν απειλώντας τους οικισμούς που είναι χτισμένοι κοντά στις λεκάνες (όπως για παράδειγμα συμβαίνει με πολλούς οικισμούς των Ιμαλαΐων).

Μέσα στις επόμενες δεκαετίες, είναι πολύ πιθανό εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να μείνουν άστεγοι και πολλές παραθαλάσσιες πόλεις να αλλάξουν ριζικά πρόσωπο. Το παράκτιο οικοσύστημα σε ολόκληρο τον πλανήτη κινδυνεύει να ανατραπεί. Σύμφωνα με ορισμένα από τα μοντέλα που προβλέπουν την αλλαγή του κλίματος, η ανατροπή δεν σημαίνει απαραίτητα υψηλές θερμοκρασίες.

Είναι επίσης πιθανό, τονίζουν οι ειδικοί, με το που θα λειώσουν οι πάγοι της Ανταρκτικής και το παγωμένο νερό καταλήξει στη θάλασσα, να αντιστραφεί το θερμό ρεύμα που ξεκινά από τον Κόλπο του Μεξικού και θερμαίνει τις ακτές του Ατλαντικού και τη Βόρεια Ευρώπη (αν δεν υπήρχε το ρεύμα αυτό η Μ. Βρετανία θα ήταν τόσο κρύα όσο και η Μανιτόμπα του Καναδά!). Αν χαθεί αυτή η ισορροπία, η Ευρώπη μπορεί ακόμη και να επιστρέψει στην... εποχή των παγετώνων. Οι επιστήμονες τονίζουν πως το θερμό ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού δεν έρρεε ανέκαθεν - πως στο παρελθόν έχει σταματήσει αιφνίδια και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Και τώρα το φαινόμενο του θερμοκηπίου φαίνεται πως δημιουργεί τις ίδιες συνθήκες με εκείνες που επικρατούσαν τότε...

Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Επιμέλεια: Λαμπρινή Σταμάτη
18 Νοεμβρίου 2000
Προσαρμογή από το ΚΠΕ Καστοριάς