Ετοιμάζεται ο "κατάλογος ζωής", επανάσταση στη βιολογία


Ένα παγκόσμιο ευρετήριο της... ζωής, αποφάσισαν να φτιάξουν από κοινού επιστήμονες και ερευνητές από ολόκληρο τον κόσμο. Το όλο εγχείρημα φιλοδοξεί να φέρει την επανάσταση στην επιστήμη της βιολογίας και να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια πολιτική γύρω από το περιβάλλον. "Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά πραγματικά δεν υπάρχει πουθενά συγκεντρωμένη όλη η γνώση μας γύρω από την άγρια ζωή. Δεν υπάρχει ούτε ένα εγχειρίδιο που να καταγράφει τις επιστημονικές ονομασίες όλων των ειδών του πλανήτη που έχουν εντοπιστεί, αναγνωριστεί και ονομαστεί", τονίζει ο δρ James Εdwards, αναπληρωτής διευθυντής στο Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, που έχει έδρα την Ουάσιγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Εdwards είναι ένας από τους εκατοντάδες επιστήμονες που έχουν εμπλακεί στο πρόγραμμα και είναι σίγουρος πως όταν ολοκληρωθεί η προσπάθειά τους, θα έχει δημιουργηθεί ένας κατάλογος όλων των γνωστών ζωντανών οργανισμών, "ένας κατάλογος της ζωής", όπως λέει χαρακτηριστικά. "Και θα αποτελεί μοναδική πηγή ενημέρωσης όχι μόνο για τους ειδικούς, αλλά για τον οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να γνωρίσει τη φύση και τη ζωή".

Το πιο εντυπωσιακό κομμάτι της όλης προσπάθειας είναι η δημιουργία ενός διεθνούς ηλεκτρονικού δικτύου πληροφόρησης που ονομάζεται "Παγκόσμια Υπηρεσία Ενημέρωσης σε θέματα Βιοποικιλότητας" (Global Βiodiversity Ιnformation Facility). Οι επιστήμονες ελπίζουν πως αυτή θα είναι τελικά η μοναδική βάση δεδομένων που θα συγκεντρώσει όλες τις σκόρπιες μέχρι στιγμής καταγραφές που αφορούν τα ζώα, τα φυτά και τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στη Γη. Οι εργασίες για τη συγκεκριμένη υπηρεσία ξεκίνησαν στις αρχές του 2000, υπό την εποπτεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), της ερευνητικής ομάδας που εδρεύει στο Παρίσι και έχει ως μέλη της 29 βιομηχανικές και αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη.

Οι αρμόδιοι υπουργοί των χωρών αυτών ενέκριναν το σχέδιο του προγράμματος τον Μάιο του 1999 και μαζί τον αρχικό προϋπολογισμό του, ύψους τριών εκατομμυρίων δολαρίων. Πέρασαν αρκετοί μήνες γραφειοκρατικής δουλειάς και προετοιμασίας μέχρι να αρχίσει τελικά η συγκέντρωση των πολύτιμων στοιχείων που "θα φέρει την πληροφορία για τη βιοποικιλότητα από τα σκονισμένα ράφια των βιβλιοθηκών, στις οθόνες των υπολογιστών μας".

Εφημερίδα " ΤΑ ΝΕΑ"
της Λαμπρινή Σταμάτη
19 Σεπτεμβρίου 2000 -
Προσαρμογή από το ΚΠΕ Καστοριάς