Tο θερμοκήπιο «γράφει» εφιαλτικά σενάρια

H αντίθετη άποψη όμως υποστηρίζει ότι ένα καυτό καλοκαίρι δεν αποτελεί από μόνο του απόδειξη... ότι ο πλανήτης μας υπερθερμαίνεται.

H Ευρώπη «ψήνεται». H Ευρώπη καίγεται. Αν αυτό δεν είναι απόδειξη του φαινομένου του θερμοκηπίου, μοιάζει πάντως πάρα πολύ με απόδειξη. Την ίδια ώρα, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο καυτός καιρός, στον οποίο αποδόθηκαν δεκάδες θάνατοι και εκατοντάδες πυρκαγιές από τον περασμένο μήνα, αναμένεται να συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο. Πολλοί επιστήμονες ήδη μιλούν για έξαρση του φαινομένου του θερμοκηπίου και εκφράζουν φόβους για μια γενικότερη ανισορροπία του παγκόσμιου κλιματικού συστήματος. «Δεν έχουμε ξαναδεί τόσο παρατεταμένη περίοδο ξηρού καιρού στην Ευρώπη από την εποχή που τηρούνται αρχεία», λέει ο Μίκαελ Κνέμπελσντορφ της γερμανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας. «Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτές οι ακραίες καιρικές συνθήκες σημειώνονται σε τόσο σύντομα χρονικά διαστήματα που καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι το κλιματικό σύστημα έχει χάσει την ισορροπία του».

Ένα καυτό καλοκαίρι δεν αποτελεί από μόνο του απόδειξη ότι ο πλανήτης μας υπερθερμαίνεται, υποστηρίζει η άλλη άποψη, σύμφωνα με την οποία θα χρειαστεί να ζήσουμε και άλλους τέτοιους καύσωνες πριν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι έχουμε μπροστά μας το χειρότερο σενάριο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. «Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι πρόκειται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μολονότι η αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων "δένει" με τις προβλέψεις γι' αυτό το φαινόμενο», λέει ο Άσερ Μινς του βρετανικού Ερευνητικού Κέντρου Κλιματικών Μεταβολών Τίνταλ.

«Ενδέχεται οι μεταβολές που προκαλεί ο άνθρωπος στο κλίμα να προχωρούν πολύ ταχύτερα από όσο είχαμε αρχικά φανταστεί», λέει ο καθηγητής Τζον Σελνίμπερ, πρώην επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου της γερμανικής κυβέρνησης και νυν διευθυντής της ερευνητικής επιστημονικής ομάδας του βρετανικού Ερευνητικού Κέντρου Κλιματικών Μεταβολών Τίνταλ. Οι καυτές θερμοκρασίες που παρατηρούμε σήμερα δεν αποκλείεται να είναι συμβατές με «το χειρότερο σενάριο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο κανείς μας δεν επιθυμεί να επαληθευθεί» τονίζει.

Είναι ή όχι μεγάλη κλιματική μεταβολή;

Πριν από πέντε εβδομάδες, με μία πρωτοφανή ανακοίνωση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας επεσήμαινε τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τα συνέδεε άμεσα με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Στην τελευταία μεγάλη της έκθεση, η Διακυβερνητική Επιτροπή για τις κλιματικές μεταβολές έλεγε ότι οι εκπομπές αερίων που παγιδεύουν θερμότητα στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας έτσι το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα μπορούσαν να ανεβάσουν τις μέσες θερμοκρασίες κατά 1,4 έως 5,8 βαθμούς Κελσίου τα 100 προσεχή χρόνια. Όμως, ο Κεν Ντέιβιντσον, διευθυντής του προγράμματος παγκόσμιου κλίματος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, λέει ότι «δεν διαθέτουμε ακόμη επαρκή στοιχεία για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.

Οι Ευρωπαίοι νιώθουν ότι η απειλή είναι υπαρκτή

Οι θερμοκρασίες - ρεκόρ που σημειώνονται από άκρη σε άκρη στην Ευρώπη, με καύσωνες και πυρκαγιές που πήραν δεκάδες ανθρώπινες ζωές, κάνουν για πρώτη φορά τους κατοίκους της να νιώθουν ότι η απειλή του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι κάτι υπαρκτό και όχι μόνο μια θεωρία.

Το βροχερό καλοκαίρι του 2002 και το καυτό καλοκαίρι του 2003 δεν ακυρώνουν τον ισχυρισμό πολλών επιστημόνων ότι όλες αυτές οι ακραίες καιρικές μεταβολές επιβεβαιώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αντίθετα, λένε άλλοι, τον επιβεβαιώνουν: επειδή όταν ανέρχονται στην ατμόσφαιρα τα επίπεδα των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, τότε ακριβώς συμβαίνουν ακραία καιρικά φαινόμενα. «Αυτά είναι απόλυτα συμβατά με όσα μας δείχνουν τα κομπιούτερ μας, ότι δηλαδή τα φαινόμενα αυτά θα γίνονται πιο συχνά όσο θα αυξάνονται τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα», λέει στην εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» ο Σάιμον Μπράουν, ο οποίος είναι επικεφαλής του προγράμματος ακραίων καιρικών φαινομένων στο Κέντρο Χάντλεϊ για τις κλιματικές προγνώσεις και έρευνες. Οι υψηλές θερμοκρασίες σημαίνουν ότι η ατμόσφαιρα κατακρατεί περισσότερη υγρασία και έτσι, ακόμη και σε ένα άνυδρο καλοκαίρι, όταν θα πέσουν βροχές, θα είναι καταρρακτώδεις...

Εφημερίδα " ΤΑ ΝΕΑ"
του Ρούσσου Βρανά
9 Αυγούστου 2003