Στα δύο κόπηκε το ηλικίας 3.000 ετών μεγαλύτερο παγόβουνο της Αρκτικής λόγω κλιματικών αλλαγών...

Λονδίνο: Περαιτέρω απόδειξη της συνεχούς και διαρκώς επιταχυνόμενης κλιματικής αλλαγής στην περιοχή του Βορείου Πόλου συνιστά κατά τους επιστήμονες ο πρόσφατος διαχωρισμός σε δύο κομμάτια του μεγαλύτερου παγόβουνου της Αρκτικής που έχει ηλικία 3.000 ετών.

Η θραύση του παγόβουνου - διαδικασία που άρχισε την άνοιξη του 2000 - είναι αποτέλεσμα τριών δεκαετιών συνεχούς επιδείνωσης του κλίματος. Η πλέον άμεση επίπτωση της θραύσης ήταν η εξαφάνιση σχεδόν όλης της ποσότητας γλυκού νερού της μεγαλύτερης λίμνης του Βόρειου Ημισφαιρίου. Η λίμνη είχε μέγιστο βάθος 43 μέτρων και βρισκόταν σε υψόμετρο 360 μέτρων.

Βάσει των όσων επισημαίνει το BBC, η εξαφάνιση του φρέσκου και υφάλμυρου νερού συντέλεσε στην μεταβολή του περιβάλλοντος διαβίωσης για τα μικροσκοπικά ζώα και τα άλγη της περιοχής. «Αυτά είναι εξαιρετικά σπάνια και ασυνήθιστα οικοσυστήματα και μελετούνται ως πιθανά ανάλογα ζωής σε μία πιο παγωμένη Γη» επισημαίνει ο καθηγητής Μάρτιον Τζέφρις του Πανεπιστημίου της Αλάσκα.

«Χάνοντάς τα εν λόγω [τα οικοσυστήματα], χάνουμε επίσης την ευκαιρία να μελετήσουμε την πρώϊμη ζωή στην ιστορία της Γης» διευκρινίζει ο επιστήμοντας, επισημαίνοντας ακόμη πως μεγάλα τμήματα παγόβουνου που επιπλέουν ενέχουν επίσης κίνδυνο για την ναυτιλία και τις πλατφόρμες διάτρησης στην Θάλασσα Μπόφορτ.

Οι επιστήμονες που παρατήρησαν το φαινόμενο μέσω δορυφόρου και υπερπτήσεων με ελικόπτερο επισημαίνουν στην επιστημονική επιθεώρηση Geophysical Research Letters (GRL) ότι ο διαχωρισμός του παγόβουνου αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της διαρκούς και επιταχυνόμενης κλιματικής αλλαγής που συντελείται στον Βόρειο Πόλο.

Πηγή: tech.pathfinder.gr/tech/9336.html
23 Σεπτεμβρίου 2003