Δέλτα των ποταμών Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα και αλυκή Κίτρους


Κωδικός Περιοχής:
GR1220010
Γεωγραφικό Μήκος:
22o 42'
Γεωγραφικό Πλάτος:
40o 31'
Διοικητική Περιφέρεια:
Κεντρική Μακεδονία
Νομός: Θεσσαλονίκης
Μέσο Υψόμετρο (m):
2
Έκταση (ha):
13763


Η ποικιλομορφία των βιοτόπων είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των δέλτα που σχηματίζονται από τους ποταμούς Αξιό και Αλιάκμονα και των εκβολών του Λουδία. Η περιοχή συντηρεί ποικίλο πληθυσμό πουλιών, περιλαμβάνοντας απειλούμενα και σπάνια είδη. Η περιοχή είναι σημαντική για τα μεταναστευτικά πουλιά ως σταθμός διαχείμασης και ξεκούρασης. Αποτελεί επίσης τόπο αναπαραγωγής για μεγάλο αριθμό πουλιών. Οι ορυζώνες που υπάρχουν χρησιμοποιούνται ως τόπος διατροφής από τα πτηνά. Μέρη των δέλτα και των ποταμών, όπως επίσης και περιοχές της θάλασσας με βάθος μικρότερο των έξι μέτρων, χρησιμεύουν ως θέσεις αναπαραγωγής για είδη ψαριών του Θερμαϊκού κόλπου και του Β. Αιγαίου πελάγους. Η αφθονία θρεπτικών αλάτων και το μικρό βάθος των νερών ευνοούν τις οστρακοκαλλιέργειες.

Η περιοχή αλυκής Κίτρους θεωρείται πολύ σημαντική για τα πτηνά. Ένας μεγάλος πληθυσμός από προστατευόμενα και αυστηρώς προστατευόμενα είδη χρησιμοποιεί την περιοχή (περιλαμβανομένων και των αλυκών) για αναπαραγωγή, διατροφή και ανάπαυση. Ο μεγαλύτερος πληθυσμός στην Ελλάδα του Larus melanocephalus φωλιάζει σε μικρά νησιά στη λιμνοθάλασσα. Επιπλέον, η αλυκή Κίτρους συντηρεί σπάνια ερπετοπανίδα. Ένας μεγάλος πληθυσμός του είδους Testudo hermanii αναπτύσσεται εδώ. Στην περιοχή απαντά το φυτικό είδος Pancratium maritimum. Το είδος αυτό απειλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην ακτή.

Larus melanocephalus
Testudo hermanii
Pancratium maritimum


Πολύ σημαντικοί για τον υγρότοπο, και ιδιαίτερα για την ορνιθοπανίδα, είναι οι καλαμώνες με Phragmites australis, Bolboschoenus maritimus και Typha latifolia. Καλαμώνες επίσης βρίσκονται στις γύρω λιμνοθάλασσες, σε τεχνητές τάφρους και κατά μήκος των όχθεων του ποταμού Λουδία. Σε κανάλια, ορυζώνες και συγκεντρώσεις γλυκού νερού φυσικής ή ανθρωπογενούς προέλευσης αναπτύσσεται μια ιδιαίτερα σημαντική για τον υγρότοπο βυθισμένη (υφυδάτια) υδρόβια βλάστηση που ριζοβολεί στο βυθό (Potamogeton spp., Myriophyllum spicatum, Ceratophyllum sp. κ.ά.). Μεγάλοι πληθυσμοί από μύδια εποικίζουν τα νερά της θάλασσας σε βάθος 1-10 m.

Η αλυκή Κίτρους είναι ένας μικρός αλλά σημαντικός υγρότοπος με εκτεταμένα αλμυρά έλη και μια μικρή ρηχή λιμνοθάλασσα με καλά ανεπτυγμένο σύστημα θινών στην ανατολική πλευρά. Ένας αμμώδης χερσότοπος με Artemisia campestris ή/και Spartium junceum είναι ενσωματωμένος στο σύστημα των θινών. Οι σχηματισμοί των καλαμώνων, που συχνά κυριαρχούνται από ένα είδος (Scirpus maritimus, Phragmites australis, Typha latifolia) καταλαμβάνουν τεχνητές τάφρους και κανάλια.

Άλλα είδη ζώων που ζουν στην περιοχή είναι:
Lutra lutra, Spermophillus citellus, Testudo hermanni, Testudo graeca, Emys orbicularis, Mauremys caspica, Elaphe quatuorlineata, Gobio uranoscopus, Rhodeus sericeus amarus, Barbus plebejus, Cobitis taenia, Aphanius fasciatus, Lycaena dispar.


www.minenv.gr/1/12/121/12103/viotopoi/g1220010.html
Δέλτα Αξιού: www.qsl.net/sv2ael/sv2ael.files/ faroi/details/axios.htm
Larus melanocephalus: www26.brinkster.com/lanius/ laniusgal.htm
Testudo hermanii: www.schildpad.nl/ r_allesover.html
Pancratium maritimum: www.bulbsociety.com/.../ Pancratiummaritimum.html