Λίμνη Μικρή Πρέσπα

Κωδικός Περιοχής: GR1340002
Γεωγραφικό Μήκος:
21o 05'
Γεωγραφικό Πλάτος:
40o 46'
Διοικητική Περιφέρεια:
Δυτική Μακεδονία
Νομός:
Φλώρινας
Μέσο Υψόμετρο (m):
856
Έκταση (ha): 4900

Η Μικρή Πρέσπα χωρίζεται από τη Μεγάλη Πρέσπα με μία αμμώδη νησίδα αλλουβιακών αποθέσεων. Εκτεταμένοι καλαμώνες από Phragmites australis, Typha angustifolia, Scirpus lacustris, Carex spp. καταλαμβάνουν τις όχθες της λίμνης. Υπάρχουν επίσης χαρακτηριστικές διαπλάσεις υδρόβιων φυτών που ριζοβολούν στο βυθό, με μεγάλα επιπλέοντα φύλλα, συχνά με ένα στρώμα από βυθισμένα είδη (Ceratophyllum sp., Myriοphyllum sp., Potamogeton sp.).

Η Μικρή Πρέσπα είναι ένας τόπος ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας των αποικιών του Pelecanus crispus (αργυροπελεκάνος) και του Pelecanus onocrotalus (ροδοπελεκάνος). Η αποικία του Pelecanus crispus είναι η μεγαλύτερη σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η λίμνη είναι επίσης σημαντική ως τόπος αναπαραγωγής όχι μόνο των παραπάνω ειδών αλλά και άλλων σπάνιων όπως είναι οι ερωδιοί και οι κορμοράνοι. Επιπλέον εδώ απαντά και ένα από τα πιο σπάνια θηλαστικά της Ευρώπης, η βίδρα (Lutra lutra).

Pelecanus crispus
Pelecanus onocrotalus

Lutra lutra

Άλλα είδη ζώων που ζουν στην περιοχή είναι: Bombina variegata, Testudo hermanni, Emys orbicularis, Phoxinellus spp., Rutilus rubilio, Barbus plebejus, Cobitis taenia, Lycaena dispar, Lucanus cervus, Morimus funereus.


ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΟΤΟΠΩΝ - ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ:
"Οδηγία 92/43/ΕΟΚ - ΤΟ ΕΡΓΟ ΟΙΚΟΤΟΠΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΔΙΚΤΥΟ ΦΥΣΗ 2000",
Θεσσαλονίκη, ISBN 960-7511-07-7
Μικρή Πρέσπα: www.prespa.com.gr/ Greek/Prespa.htm
Pelecanus crispus: Χρήστος Τόσκος - Αντιδήμαρχος Καστοριάς
Pelecanus onocrotalus: peter.maxitec.co.za/.../AlbertUganda/ Pelicans_A.JPG
Lutra lutra: sciences.univ-angers.fr/ecologie/ Lutralutra.html