Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς

Κωδικός Περιοχής: GR4340014
Γεωγραφικό Μήκος:
23o 57'
Γεωγραφικό Πλάτος:
35o 17'
Διοικητική Περιφέρεια:
Κρήτη
Νομός:
Χανίων
Μέσο Υψόμετρο (m):
1000

Το φαράγγι της Σαμαριάς

Ιδρύθηκε το 1962 και έχει έκταση πυρήνα 4.850 εκτάρια. Βρίσκεται στο Νομό Χανίων, ανάμεσα στον Ομαλό και την Αγία Ρούμελη και περιλαμβάνει το φημισμένο φαράγγι της Σαμαριάς. Οι εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί και η ιδιαίτερα πλούσια ποικιλία χλωρίδας και πανίδας συνθέτουν μια μοναδική σε αγριότητα και επιβλητικότητα εικόνα. Περισσότερα από 450 είδη του φυτικού βασιλείου βρίσκονται στην περιοχή, 70 από τα οποία συναντώνται μόνο στην Κρήτη (ενδημικά είδη και υποείδη), όπως το δίκταμο (Amaracus dictamnus), ο έβενος (Ebenus cretica) και η αμπελιτσιά (Zelkova abelicia). Mερικά αναπτύσσονται αποκλειστικά στο φαράγγι, όπως το βούπλευρο (Bupleurum kakiskalae) και η μυοσότις (Myosotis refracta refracta), ενώ το ελίχρυσο (Helichrysum heldreichii) και το κεφαλάνθηρο (Cephalanthera cucculata) είναι από τα πολύ σπάνια και κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Ebenus cretica

Η Σαμαριά έχει μια σημαντική σε ποικιλία πανίδα, με διάφορα είδη και υποείδη ενδημικά ή σχεδόν ενδημικά της Κρήτης. Είναι το μόνο μέρος στην Ευρώπη όπου ζουν σε άγρια κατάσταση το ονομαστό κρητικό αγριοκάτσικο ή Κρι-κρι (Capra aegagrus cretica), καθώς επίσης και το κρητικό υποείδος ασβού ή άρκαλος (Meles meles arcalus), το κρητικό κουνάβι ή ζουρίδα (Martes foina bunites), η κρητική νυφίτσα ή καλογιαννού (Mystela nivalis galinthias) κ.ά.

Capra aegagrus

Ένα μικρόσωμο είδος ποντικού, ο κρητικός αγκαθοπόντικας Acomys minous), δεν έχει εντοπιστεί σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας. Το ίδιο το φαράγγι και οι γύρω δασώδεις εκτάσεις αποτελούν καταφύγιο πολλών ειδών της ορνιθοπανίδας, όπως, π.χ., το όρνιο, ο γυπαετός, ο σπιζαετός κ.ά.

Acomys minous

Η ποικιλία και η εναλλαγή των διαφόρων τύπων βιοτόπων είναι εντυπωσιακές. Ορεινά λειβάδια, σπήλαια, πευκοδάση, πουρναρότοποι και φρύγανα, χαρουπιές και σχίνοι εναλλάσονται, ενώ εμφανής είναι και η ανθρώπινη επίδραση: προϊστορικοί οικισμοί, το μαντείο και το ιερό του Απόλλωνα, οι παλαιοχριστιανικοί τάφοι και η αφιερωμένη στην Οσία Μαρία εκκλησία του 1379 (από όπου και το όνομα Σαμαριά).

www.in.gr/agro/kentra_enimer/ big/pliroforisi
www.minenv.gr/1/12/121/12103/viotopoi
Σαμαριά: web.otenet.gr/eoshanion/images/ ΣΑΜΑΡΙΑ.jpg
Ebenus cretica: www.amb-grece.fr/presse/environnement/ samaria.htm
Capra aegagrus: oldcharts.com/dajargoat.html
Acomys minous: www.amb-grece.fr/presse/environnement/ samaria.htm