Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου

Κωδικός Περιοχής:
GR2130001
Γεωγραφικό Μήκος:
20o 49'
Γεωγραφικό Πλάτος:
40o 00'
Διοικητική Περιφέρεια:
Ήπειρος
Νομός:
Ιωαννίνων
Μέσο Υψόμετρο (m):
1488

Ιδρύθηκε το 1973 και έχει έκταση 126.000 στρέμματα. Βρίσκεται στο Νομό Ιωαννίνων κοντά στην Κόνιτσα και τα χωριά Μονοδένδρι, Αρίστη και Πάπιγκο. Περιλαμβάνει το φαράγγι του Βίκου (παραπόταμος του Βοϊδομάτη), τη χαράδρα του Αώου και τον ορεινό όγκο της Τύμφης. Χαρακτηριστικές και ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι έντονες εναλλαγές του τοπίου, όπου τις απότομες χαράδρες διαδέχονται ήρεμες πλαγιές και τα κάθετα βράχια κατάφυτα δάση. Η περιοχή χαρακτηρίζεται φυσικός βοτανικός και ζωολογικός κήπος, με την παρουσία 50 ειδών δασικών δένδρων και θάμνων και χιλιάδων μικρών φυτών, ενώ η πανίδα παρουσιάζει εξαιρετική ποικιλία ειδών.

Τα κυριότερα δάση συγκροτούνται από πλατύφυλλα φυλλοβόλα είδη σφενδάμων, ιτιών, δρυών και άλλων δένδρων, όπως πλατάνια, φράξοι κ.ά. Η οξιά και τα κωνοφόρα (κέδροι, έλατα, μαύρη πεύκη) συγκροτούν εκτεταμένα αμιγή δάση.

Στο δρυμό ζουν η καφέ αρκούδα, ο λύκος, η βίδρα, πολλά μικρότερα σαρκοφάγα και τρωκτικά, ενώ έχουν καταγραφεί σημαντικοί πληθυσμοί ζαρκαδιών και αγριογούρουνων. Πλούσια είναι η ορνιθοπανίδα της περιοχής με διάφορα είδη αρπακτικών και πλήθος μικρών δασόβιων πουλιών. Στα δύο κυριότερα ποτάμια του δρυμού ζουν αξιόλογοι πληθυσμοί της πανίδας του γλυκού νερού, όπως πέστροφες, τσιρόνια, μπριάνες κ.ά.

www.in.gr/agro/kentra_enimer/ big/pliroforisi.
www.minenv.gr/1/12/121/12103/viotopoi