Πάμε στοίχημα... άλμπατρος

Δεκαοκτώ πουλιά ειδικά μαρκαρισμένα θα λάβουν μέρος σε μια κούρσα 6.000 μιλίων προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για να σωθεί το είδος τους από την εξαφάνιση.

Όταν ο τζόγος συνδυάζεται με την προστασία των πουλιών της θάλασσας...


Έχει χαρακτηριστεί «το απόλυτο στοίχημα μακρινών αποστάσεων»: λάτρεις του τζόγου καλούνται να στοιχηματίσουν σε άλμπατρος που πραγματοποιούν αγώνα 6.000 μιλίων, ώστε να συγκεντρώσουν χρήματα για την προστασία των πουλιών της θάλασσας. Όταν τέλη Μαρτίου 18 «ντροπαλά άλμπατρος της Τασμανίας» μεταναστεύσουν από την Αυστραλία στη Νότια Αφρική, θα φέρουν αναγνωριστικές ετικέτες που θα επιτρέπουν στους τζογαδόρους να στοιχηματίσουν ποιο θα τελειώσει πρώτο το ταξίδι του.

Το γραφείο στοιχημάτων Ladbrokes, που οργανώνει τον Μεγάλο Αγώνα Πουλιών στον διαδικτυακό χώρο του Ladbrokes. com (έχει ιστοσελίδες και στα ελληνικά), θα δημοσιεύσει τις τιμές εκκίνησης για κάθε ένα από τα πουλιά, οι οποίες θα διαμορφώνονται ανάλογα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, που θα παρακολουθείται από δορυφόρο.

Ο νικητής αναμένεται να φθάσει στο Κέιπ Τάουν τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, ύστερα από ταξίδι 4-6 μηνών. Το κάθε ένα από τα άλμπατρος θα βαπτιστεί (πριν από το τέλος Μαρτίου) και θα προωθείται από τον «κάτοχό» του - κάποιον διάσημο.

Όλες οι εισπράξεις των στοιχημάτων θα προσφερθούν στο Ίδρυμα Προστασίας («The Conservation Foundation»), το οποίο χρηματοδοτεί σχέδια προστασίας θαλασσίων πουλιών. Ένας από τους στόχους αυτού του καινοτομικού εγχειρήματος είναι να αναδειχθεί το πρόβλημα της παράνομης αλιείας - συνήθως με παραγάδια με πολλά αγκίστρια και δολώματα - που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αφήνει νεκρά περίπου 100.000 άλμπατρος ετησίως.

Τα ντροπαλά άλμπατρος της Τασμανίας μεταναστεύουν στο νησί της Αυστραλίας, τους καλοκαιρινούς, για την περιοχή, μήνες για να γεννήσουν. Στη συνέχεια τα νεογνά πετούν στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής για να περάσουν τον χειμώνα. Και τα 18 από τα πουλιά που θα συμμετάσχουν στον αγώνα θα είναι μικρά.

Συνήθως τα άλμπατρος επιλέγουν διαφορετικούς δρόμους, καθώς πετούν πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι πορείες που ακολουθούν και οι ταχύτητές τους διαφέρουν ανά οικογένεια. Ερευνητές από το Ίδρυμα Προστασίας και τις αρχές της Τασμανίας θα αναλύουν τα στοιχεία του αγώνα για να διαπιστώσουν αν αυτό πράγματι ισχύει. Για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης θα χρησιμοποιηθούν τα ιστορικά των οικογενειών των πουλιών. Τα άλμπατρος που γεννήθηκαν από «γρήγορους» γονείς θα ξεκινήσουν το ταξίδι με μικρότερες πιθανότητες. Οι πορείες τους θα καταγράφονται στην ιστοσελίδα του γραφείου στοιχημάτων. «Τα άλμπατρος είναι από τα πιο όμορφα πουλιά του κόσμου, όμως κινδυνεύουν με εξαφάνιση», λέει ο φυσιογνώστης Ντέιβιντ Μπέλαμι, που ανακοίνωσε το παραπάνω σχέδιο. «Εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά είναι αντιμέτωπα με αποτρόπαιο θάνατο εξαιτίας των πρακτικών αλιείας που χρησιμοποιούνται».

Eφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" - © The Times, 2004
του Mark Henderson
31 Ιανουαρίου 2004