Aφανίζονται οι μέλισσες

Iταλία: Φυτοφάρμακα και μεταλλαγμένοι σπόροι σκοτώνουν τα σμήνη

Ο Αϊνστάιν είχε πει μια ζοφερή προφητεία: αν ποτέ αφανιστούν οι μέλισσες, δεν θα απομείνουν στον άνθρωπο παραπάνω από τέσσερα χρόνια ζωής. Μια επιδημία σπέρνει τον θάνατο στις μέλισσες της Ιταλίας και τον πανικό στους Ιταλούς.


Θυσία στη «θρησκεία» της μαζικής παραγωγής γίνονται οι μέλισσες. Τους τελευταίους μήνες πεθαίνουν κατά σμήνη στην Ιταλία. Δεκάδες χιλιάδες μέλισσες βρίσκουν τον θάνατο μόλις αποθέσουν τη γύρη με το δηλητήριο που κουβαλούν στην πλάτη. Το φονικό δηλητήριο είναι όπως πάντα τα εντομοκτόνα. Όμως, σήμερα η κατάσταση έχει χειροτερέψει, εξαιτίας των «τροποποιημένων» σπόρων.

Εκείνος που έθεσε το θέμα, ύστερα από βροχή καταγγελιών που έφτασαν στα υπουργεία και στα γραφεία περιβαλλοντικών οργανώσεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ήταν ο "συνήθης ύποπτος" Ζοζέ Μποβέ, ηγέτης των Γάλλων αγροτών, που τον περασμένο μήνα κατέληξε στις παρισινές φυλακές, όταν κατέλαβε συμβολικά τα γραφεία της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων, μαζί με τον γραμματέα των Πρασίνων Ζιλ Λεμέρ. Όλα αυτά για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη χορήγηση υπουργικής έγκρισης για τη χρήση σπόρων που έχουν υποστεί επεξεργασία με Fipronil, μια ουσία που το δραστικό συστατικό της είναι εξαιρετικά τοξικό όχι μόνο για τα ανωφελή έντομα αλλά και για τις μέλισσες και άλλα ωφέλιμα έντομα. Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός Ερβέ Γκεμάρ ανακοίνωνε την απαγόρευση έξι εντομοκτόνων τα οποία περιέχουν την επικίνδυνη χημική ουσία.

Οι έρευνες

H μέλισσα είναι ο καλύτερος επικονιαστής από όλα τα άλλα έντομα, επειδή μετατοπίζεται συνεχώς από το ένα μέρος στο άλλο. Σύμφωνα με έρευνα του επιστημονικού περιοδικού "Nature", οι φυτείες του καφέ αυξάνουν την απόδοσή τους κατά 50% όταν υπάρχει παρουσία μελισσών. Όμως, στην Ιταλία, όσο περισσότερα εντομοκτόνα μολύνουν το έδαφος τόσο περισσότερες μέλισσες πεθαίνουν. "Όλα πρέπει να αρχίσουν από τη γεωργία", λέει ο Ραφαέλε Τσιρόνε, πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων, στην εφημερίδα "Ρεπούμπλικα". "Κάθε φορά που πέφτει μια επιδημία στις μέλισσες, αυτή συμπίπτει με μια υπερβολή στη χρήση φυτοφαρμάκων".


ΤΑ ΦΟΝΙΚΑ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ

Clordano, Dieldrin, Malathion, Parathion, Metil-Parathion, Sevin, Fosdrin, Fipronil, Imidacloprid, Insegar

H προφητεία

Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί. H ποσότητα των εντομοκτόνων που σκοτώνουν μέλισσες αυξήθηκε από 10% σε 40% μέσα σε λίγα χρόνια, ενώ στο 40% των δειγμάτων τροφίμων έχουν εντοπιστεί χημικά κατάλοιπα. "Ευτυχώς", λέει ο Τσιρόνε, "κάτι φαίνεται να κινείται τώρα, δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε "ιδιαίτερη ανησυχία" για τη θνησιμότητα των μελισσών, η οποία συνδέεται με τη συστηματική χρήση ορισμένων εντομοκτόνων για τους ηλιόσπορους και το καλαμπόκι". "Αν κάποτε οι μέλισσες αφανιστούν από προσώπου Γης", είχε πει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, "δεν θα απομείνουν στον άνθρωπο παραπάνω από τέσσερα χρόνια ζωής".

Οι μέλισσες με αριθμούς

* 15 ημέρες για την εκκόλαψη της βασίλισσας (γόνιμη μέλισσα)
* 21 ημέρες για την εκκόλαψη της εργάτριας
* 23 ημέρες για την εκκόλαψη του κηφήνα (αρσενική μέλισσα)
* 1 και μοναδική βασίλισσα σε κάθε κυψέλη
* 200-300 κηφήνες σε κάθε κυψέλη
* 2.000 αυγά μπορεί να γεννήσει μια βασίλισσα μέσα σε μία ημέρα
* 25 χιλιόμετρα την ώρα είναι η ταχύτητα πτήσης μιας εργάτριας
* 50 εκατομμύρια υπολογίζονται οι κυψέλες μελισσών σε όλον τον κόσμο
* 7 εκατομμύρια είναι οι μελισσοκόμοι σε όλον τον κόσμο
* 1 εκατομμύριο τόνοι είναι η παγκόσμια ετήσια παραγωγή μελιού
* 180 διαφορετικές ουσίες αποτελούν το μέλι

Εφημερίδα " ΤΑ ΝΕΑ",
του Ρούσσου Βρανά,
13 Απριλίου 2004