Οι πάγοι της Γροιλανδίας ίσως «πνίξουν» τη Γη

Στη Γροιλανδία το μόνο που θα χρειαστεί
για ν' αρχίσουν να λειώνουν οι πάγοι είναι μια αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 3 βαθμούς Κελσίου.

Μια δραστική και αμετάκλητη άνοδος της στάθμης της θάλασσας στον κόσμο μπορεί να επέλθει ως αποτέλεσμα της τήξης των πάγων της Γροιλανδίας, αν συνεχιστεί ανεξέλεγκτα η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Επιστήμονες υπολόγισαν ότι το λειώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας - που ήταν σταθεροί εδώ και χιλιάδες χρόνια - μπορεί να αυξήσει τη στάθμη της θάλασσας ως και 7 μέτρα. Έτσι θα πλημμυρίσουν μεγάλες εκτάσεις ξηράς, καθώς και ευάλωτες πόλεις που έχουν χτιστεί στο επίπεδο της θάλασσας, όπως το Λονδίνο. Μερικές από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως το Μπανγκλαντές, θα εξαφανιστούν.

Το μόνο που θα χρειαστεί για ν' αρχίσουν να λειώνουν οι πάγοι είναι μια αύξηση της θερμοκρασίας γύρω από τη Γροιλανδία κατά περισσότερο από 3 βαθμούς Κελσίου, λέει ο Τζόναθαν Γκρέγκορι, κλιματολόγος στο Κέντρο Μετεωρολογίας Χάντλεϊ και στο Πανεπιστήμιο Ρίντινγκ. Και οι υπολογισμοί δείχνουν ότι η συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα παραγόμενων από τον άνθρωπο αερίων του θερμοκηπίου θα έχει φτάσει γύρω στα μέσα του αιώνα σε επίπεδα που θα προκαλέσουν το λειώσιμο των πάγων. «Αντίθετα με τους πάγους στον Αρκτικό Ωκεανό, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων λειώνει και ξανασχηματίζεται κάθε χρόνο, οι πάγοι της Γροιλανδίας, αν εξαφανιστούν, μπορεί να μην ξανασχηματιστούν ακόμη κι αν το παγκόσμιο κλίμα επιστρέψει στις συνθήκες που επικρατούσαν πριν από τη βιομηχανική εποχή», τονίζουν ο δρ Γκρέγκορι και συνάδελφοί του σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

Κρούουν τον κώδωνα

Στο μεταξύ, επιστήμονες δήλωσαν χθες πως περισσότερα από 300 από τα σπανιότερα και πιο εξωτικά πλάσματα στον κόσμο, ανάμεσα στα οποία οι ιπτάμενες αλεπούδες των νησιών Κομόρος και οι παπαγάλοι των Κολομβιανών Άνδεων με τα κίτρινα αυτιά, είναι παντελώς απροστάτευτα και είναι πιθανόν να εξαφανιστούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Μολονότι το 11,5% της επιφάνειας της Γης είναι προστατευμένη ζώνη, ειδικοί σε θέματα περιβάλλοντος έχουν ανακαλύψει πως υπάρχουν τεράστια χάσματα στην προστασία τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εξαφάνιση μοναδικών ειδών θηλαστικών, πουλιών και αμφιβίων. Όπως δήλωσε η Άννα Ροντρίγκες του ιδρύματος Conservation International της Ουάσιγκτον, σχεδόν 150 απειλούμενα είδη θηλαστικών, 411 τύποι αμφιβίων, 232 είδη πουλιών και 12 είδη χελωνών ζουν σε μη προστατευόμενες περιοχές.

Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" - THE INDEPENDENT
του Steve Connor, 8 Απριλίου 2004
Εικόνα: www.gsfc.nasa.gov/gsfc/earth/pictures/20020606greenland/iceflow.jpg