"Η Λίμνη Ισμαρίδα "

Γυμνάσιο Νέου Σιδηροχωρίου

ΟΜΑΔΑ Α


Οι μαθητές της πρώτης ομάδας συνέλεξαν πληροφορίες για την πανίδα και τη χλωρίδα της λίμνης...


Πανίδα


Ψάρια: Τα κυριότερα ψάρια που υπάρχουν στη λίμνη Μητρικού είναι το Χέλι (Anguilla anguilla), ο Κέφαλος (Mugil cephalus), το Γριβάδι (Cyprinus caprio) και η Κοκκινοφτέρα (Scardinius erythrophthalmus).

Στον ποταμό Μπόσπο που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της λίμνης, υπάρχουν η Μπριάνα (Barbus plebejus cyclolepis), η Γκελάρτσα (Chalcalburnus chalcoides macedonicus), το Φιδόψαρο (Cobitis taenia), ο Μουστάκας (Gobio gobio bulgaricus) και το Κεφάλι (Leuciscus cephalus macedonicus).

Στο ποταμό Φιλιούρη ζουν η Λεστιά (Abramis brama), η Μπριάνα (Barbus plebejus cycloperis) ο Μουστάκας και η Μουρμουρίτσα (Rhodeus sericeus amarus).

Αμφίβια: Στην περιοχή συναντάμε μεγάλους πληθυσμούς αμφίβιων λόγω της μεγάλης ποικιλίας των βιότοπων. Μέσα στα μικρά ποτάμια, στους καλαμώνες, στα έλη, στη λίμνη και στις θαμνώδεις περιοχές βρίσκουν καταφύγιο οι βάτραχοι (Rana dalmatina), οι Τρίτωνες (Triturus vulgaris), οι Δεντροβάτραχοι (Hyla arborea), οι Φρύνοι (Byfo viridis).

Ερπετά: Μέσα στη λίμνη και στα γύρω έλη υπάρχουν Νεροχελώνες (Emys orbicularis, Mauremys caspica) και Νερόφιδα (Natrix natrix, Natrix tesselata). Στις γύρω από τις λιμνοθάλασσες αλοφυτικές και θαμνώδεις περιοχές κυκλοφορούν χερσοχελώνες (Testudo hermanni και Testudo graeca).

Βρίσκονται επίσης στην περιοχή η Πρασινόσαυρα (Lacerta vidiris), η Σαύρα (Podarciis taurica), το Σαμιαμύδι (Cyrtodactylus kotschyi), ο Λαφιάτης (Elasphe quatuorlineata), η Οχιά (Vipera ammodytes) και ο σπάνιος Coluber caspicus.

Θηλαστικά: Στα νερά της λίμνης και στα μικρά ποτάμια, ζει η Βίδρα (Lutra lutra), σε καλούς πληθυσμούς. Στα μικρά, παραποτάμια δάση, βρίσκουν καταφύγιο ο Ασβός (Meles meles), το Τσακάλι (Canis aureus) και η Νυφίτσα (Mustela nivalis).

Στις περιοχές με θάμνους υπάρχουν Λαγοί (Lepus europaeus), Αλεπούδες (Vulpes vulpes), Σκαντζόχοιροι (Erinaceus concolor).

Πουλιά: Στην περιοχή έχουν παρατηρηθεί σε διαφορετικές εποχές πάνω από 200 είδη πουλιών.

Εδώ φωλιάζουν σε μικρούς πληθυσμούς είδη όπως ο Αργυροτσικνιάς (Ergetta alba), η Χουλιαρομύτα (Platalea leucorodia), η Χαλκόκοτα (Plegadis falcinellus), ο Πορφυροτσικνιάς (Ardea purpurea), η Νανομουγκάνα (Ixobrychus minutus), η Σταχτόχηνα (Anser anser), η Φλυαρόπαπια (Anas strepera), η Βαλτόπαπια (Anythya nyroca), η Σκουφοβουτηχτάρα (Podiceps cristatus), ο Νυχτοκόκορας (Nycticorax nycticorax), οι Αβοκέτες (Recurvirosta avosetta), οι Καλαμοκανάδες (Himantorus himantorus), τα Νεροχελίδονα (Glareola prantincola), οι Στρειδοαφάγοι (Haematopus ostralegus), οι Πετροτριλίδες (Burhinus oedicnemus) και οι Αγκαθοκαλημάνες (Hoplopterus spinosus).

H λίμνη Μητρικού, φιλοξενεί αποικίες Μουστακογλάρου (Chlidonias hybrida) και Μαυρογλάρονου (Chlidonias niger).

Επίσης ξεχειμωνιάζουν Αργυροπελεκάνοι (Pelecanus crispus) και παρατηρούνται κοπάδια από Φοινικόπετρα (Phoenicopterus ruber).

Στα χωράφια που υπάρχουν κοντά στη λίμνη Μητρικού συγκεντρώνονται το χειμώνα σημαντικοί πληθυσμοί από Σταχτόχηνες (Anser anser) και Ασπρομετωπόχηνες (Anser albifrons), ενώ συχνά εμφανίζονται και οι Νανόχηνες (Anser erythropus).

Το χειμώνα βρίσκουν καταφύγιο στη λίμνη διάφορα υδρόβια παπιά, όπως το Κιρκίρι (Anas creca), το Σφυριχτάρι (Anas penelope), η Πρασινοκέφαλη (Anas platyrthynchos) η Κυνηγόπαπια (Aytha ferina), η Χουλιαρόπαπια (Anas clyreata), η Μαυροκέφαλη (Aythya fuligula) κ.ά..

 

 

Χλωρίδα

Εκτεταμένοι καλαμώνες σκεπάζουν τις όχθες της λίμνης, ιδιαίτερα στο βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα της, σχηματιζόμενοι από τα φυτά Typha latifolia, T. angustifolia, Phragmites australis και Scirpus lacustris.

Στα βαθύτερα σημεία σχηματίζονται φυτοκοινωνίες από νούφαρα (Nuphar lutea και Nymphaea alba), τράπες (Trapa natans), μυριόφυλλα (Myriophyllum verticillatum) και άλλα υδρόβια φυτά.

Στην περιοχή όπου εκβάλλει στην λίμνη ο ποταμός Βοσβόζης, σχηματίζονται υδροχαρή δάση από λεύκες, σκλήθρα και ιτιές. Αντίθετα εκεί όπου εκβάλλει ο ποταμός Φιλιούρης επικρατούν τα αρμυρίκια (Tamarix parviflora και T. hampeana).

Επιστροφή