"...μονάχα λίγες στέρνες, άδειες κι αυτές... "

Πειραματρικό Σχολείο Παν/μίου Θεσ/νίκης




Πορεία του προγράμματος
&
Απόψεις των μαθητών



Για άλλη μια χρονιά περιβαλλοντική ομάδα. Πέρσι το τρένο και η ανακύκλωση, φέτος η λίμνη. Λίμνη Κορώνεια. Δίπλα μας!
Ας βάλουμε λοιπόν τα πράματα με τη σειρά!!! Ούτε κι εμείς καταλάβαμε πως πέρασε ο χρόνος.
Ήταν Οκτώβρης, προτάθηκε να οργανώσουμε περιβαλλοντική ομάδα. Λιγάκι το σκεφτήκαμε, χρόνος εργασίας είπαμε, λιγάκι ονειρευτήκαμε, όλοι μαζί παρέα, εκδρομές, κοινοί στόχοι. Γνωριμία με το καινούριο φανταστήκαμε και έτσι είπαμε το ναι.

Ακουστήκανε πολλά, πάρκο η αυλή του σχολείου μας, ρέματα, πόσιμο νερό, λίμνες και νεκρά πουλιά και καθώς λειτουργούμε δημοκρατικά, αποφασίσαμε πλειοψηφικά!!

Το θέμα μας: "μονάχα λίγες στέρνες, άδειες κι αυτές... η λίμνη Κορώνεια πεθαίνει"

Υποβάλαμε το πρόγραμμα στα ΣΠΠΕ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και γίναμε μέλος του εθνικού δικτύου Π.Ε. "Λίμνες:Πηγές Έμπνευσης για Προγράμματα Π.Ε." που συντονίζει το ΚΠΕ Καστοριάς. Κι αρχίζει η δουλειά...

Πραγματοποιούμε επίσκεψη στο ΚΠΕ Ελ. Κορδελιού όπου κάνουμε αποδελτίωση σε εφημερίδες και περιοδικά για το θέμα μας. Παίζουμε παιχνίδια, διαβάζουμε άρθρα με τίτλους: "Εφιάλτης τα δηλητηριασμένα νερά της λίμνης", "Σε οριακή κατάσταση η λιμνη Κορώνεια", "Λίμνη Κορώνεια τετέλεσται"

Στις συναντήσεις μας προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε όλες τις ανθρώπινες πλευρές που εμπλέκονται στη ζωή της λίμνης αλλά και την ίδια τη ζωή της λίμνης, τη χλωρίδα και την πανίδα της. Με παιχνίδια ρόλων αναρωτηθήκαμε, επιχειρηματολογήσαμε και διαπιστώσαμε την ανάγκη να υπάρξει ισορροπία και μέτρο σε όλες τις ανθρώπινες παραμβάσεις. Αναρωτηθήκαμε για τα μέτρα προστασίας, αιτίες του προβλήματος, ελέγχους. Δυστυχώς τα συμπεράσματα της ενημέρωσης ήταν αδιαφορία για την ανεξέλεγκτη ρύπανση και μόλυνση της λίμνης, θίγονται συμφέροντα επαγγελματικών ομάδων, επιχειρηματιών, γεωργών, ψαράδων κά. Συνειδητοποιήσαμε πως τα πράγματα είναι σοβαρά, αιτίες: λανθασμένες συμπεριφορές δεκάδων χρόνων, κακή διαχείριση της περιοχής, καλλιέργειες, εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων χωρίς σκέψη και προβληματισμό για το τοπικό περιβάλλον και τον υγρότοπο. Αποφασίσαμε να ενημερώσουμε τη μαθητική κοινότητα του σχολείου μας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων με έκθεση φωτογραφίας και ενημερωτικών σημειωμάτων για τη λίμνη Κορώνεια και τα προβλήματά της.


Επόμενη συνάντηση με την τοπική κοινωνία. Δήμος Λαγκαδά. Ενημερωθήκαμε σφαιρικά για το πρόβλημα κυρίως της υπεράντλησης του νερού της λίμνης αλλά και την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων. Οι παράνομες γεωτρήσεις πολλαπλάσιες των νόμιμων. Νόμιμες 1500, παράνομες 6000 -7000. Πριν 20 χρόνια οι γεωτρήσεις είχαν βάθος 3-8μ. σήμερα έφθασαν τα 80 - 90μ.. Δραματική η πτώση του υδροφόρου ορίζοντα.
Στον Άγιο Βασίλειο ενημερωθήκαμε για την ιστορία της λίμνης αλλά και την πορεία της προς τη σημερινή κατάληξη. Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε τη λίμνη Βόλβη μιας και δε μπορούμε να πλησιάσουμε την Κορώνεια λόγω της μόλυνσης. Συγκεντρώσαμε από το βυθό μακροασπόνδυλα για να τα εξετάσουμε επιτόπου, αλλά και στο εργαστήριο του σχολείου. Οι πρώτες εικόνες αισιόδοξες...άρα υπάρχει ελπίδα. Επεξεργασία των στοιχείων στο σχολείο και παιχνίδια ρόλων. Ρόλοι φορέων, επαγγελματιών, επιστημόνων εναλλάσσονται προσπαθώντας να βρουν την άκρη του νήματος.


Επίσκεψη στη λίμνη της Καστοριάς και συμμετοχή σε τριήμερο πρόγραμμα του ΚΠΕ Καστοριάς. Πρακτικές ασκήσεις στη λίμνη και στα εργαστήρια, επίσκεψη στον Αλιάκμονα, παιχνίδια. Την τρίτη μέρα έκφραση των γνώσεων και των εμπειριών μας, αξιολόγηση.

Η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου συνεργάστηκε με το νηπιαγωγείο του σχολείου και ενέπλεξε τα νήπια με το θέμα της. Τα νήπια ευαισθητοποιήθηκαν με διάφορες δραστηριότητες και δήλωσαν περηφάνια για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Συμπερασματικά:
Αυτή τη χρονιά κατά τη συμμετοχή μας στην περιβαλλοντική ομάδα ενημερωθήκαμε για την κατάσταση που επικρατεί στη λίμνη Κορώνεια, ότι τα προβλήματα που μαστίζουν τη λίμνη είναι πολλά και είναι πια δύσκολο να επιλυθούν αφού η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και οι ειδικοί δεν δίνουν αισιόδοξες απαντήσεις πια. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να επισκεφθούμε τη λίμνη, γιατί δεν ήταν εφικτό.Μάθαμε πολλά για τη ζωή των ανθρώπων μετά την καταστροφή της λίμνης και κατά πόσο τους επηρέασε, καθώς και τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Τελευταία μάθαμε ότι πάλι το φυτοπλαγκτόν της λίμνης αυξήθηκε υπερβολικά, ευτυχώς δεν είναι τοξικό όπως πέρσι. Ο κινδυνος όμως μιας νέας κατάρευσης εξακολουθεί να υπάρχει.

 

Επιστροφή


Επιστροφή Συμμετοχές 2004-05